Huwelijk
‘Ja, ik wil!’ Wist je dat je met een huwelijk ook veel zaken regelt op financieel en juridisch gebied? Hier lees je welke
Wat houdt trouwen in?
Met jullie jawoord beloof je officieel voor elkaar te zorgen, tijdens én na jullie huwelijk. Alle rechten en plichten waar jullie ja tegen zeggen, liggen vast in de wet. Zo worden jullie elkaars erfgenamen en bouwen jullie deels samen pensioen op. Ook mag je elkaars achternaam aannemen.
De verschillen tussen trouwen en een geregistreerd partnerschap zijn klein. Bij trouwen denk je eerder aan een officiële ceremonie, een trouwfeest en allerlei andere feestelijke tradities. Maar dat is allemaal niet verplicht. Wil je ooit weer uit elkaar? Dat moet je wel langs de rechter. Bij een geregistreerd partnerschap hoeft dat alleen als jullie minderjarige kinderen hebben. Nog een verschil: een huwelijk wordt overal in de wereld erkend, een geregistreerd partnerschap niet. Goed om te weten als je een tijdje in het buitenland wilt wonen, of als jullie willen emigreren.
Trouwen in beperkte gemeenschap van goederen
Vanaf het moment dat jullie trouwen, zijn veel bezittingen en schulden van jullie samen. Behalve de bezittingen en schulden die jullie apart van elkaar vóór jullie huwelijk al hadden. Wat van jou of je partner was, blijft dus van jou of je partner. Dat geldt ook voor erfenissen, giften en schenkingen die een van jullie krijgt tijdens jullie huwelijk: die blijven ook van jou of je partner. Behalve als jullie dit anders regelen in een schenkingsakte of testament.
Wil je schulden en bezittingen liever apart houden? Dan kun je huwelijkse voorwaarden afsluiten. Voordeel is dat je dan niet automatisch aansprakelijk bent voor eventuele (zakelijke) schulden die je partner maakt.
Trouwen in (volledige) gemeenschap van goederen
Willen jullie liever een huwelijk in volledige gemeenschap van goederen? Dat kan. Kies je hiervoor, dan zijn al jullie bezittingen en schulden van jullie samen, ook alles wat je al had vóór jullie huwelijk. Je regelt het via de notaris. Vóór 1 januari 2018 was dit de standaard: toen sloot je een huwelijk automatisch af in gemeenschap van goederen.
Voor- en nadelen van trouwen
Huwelijkse voorwaarden
Willen jullie niet automatisch trouwen in beperkte gemeenschap van goederen? Dan is trouwen onder huwelijkse voorwaarden misschien een goed idee. Je maakt dan aparte afspraken over hoe jullie het geld en jullie bezittingen verdelen. Zo kun je bijvoorbeeld afspreken dat je niet automatisch opdraait voor eventuele (zakelijke) schulden van je partner.