Zo koop je in 9 stappen je tweedehands auto
Bij de koop van een tweedehands auto komt nog best wat kijken. Van de bekende proefrit tot een aankoopkeuring. En wat kost de auto je daadwerkelijk in de praktijk? Verdiep je bovendien in de garantie en aanstaand onderhoud. Deze 9 stappen leiden je naar de aankoop van je droom-occasion.
In het kort
Stap 1: Wat is je budget
Stap 2: Welke auto past bij jou?
Stap 3: Waar koop je hem?
Stap 4: Proefrit
Stap 5: Zelf controleren
Stap 6: Aankoopkeuring
Stap 7: Garantie
Stap 8: Onderhandeling
Stap 9: Autoverzekering
Stap 1: Bepaal je budget voor de aankoop van een tweedehands auto
Voor de aankoop van je tweedehands auto heb je waarschijnlijk een bepaald budget beschikbaar. Dat is een goed begin, maar bereken ook meteen wat je maximaal per jaar kwijt wilt zijn aan gebruikskosten. Zo krijg je een beter overzicht in wat de auto je écht kost. Een betaalbare auto in de aanschaf kan immers een best kostbaar exemplaar zijn als je er eenmaal in rijdt. Neem in je berekening de brandstof- of energiekosten mee, de afschrijving, naast de verwachte kosten voor onderhoud, verzekeringen en motorrijtuigenbelasting (ook wel bekend als wegenbelasting).
Stap 2: Welke auto past bij jou?
Met je beschikbare budget voor aankoop en gebruikskosten, kun je een eerste oriënterende ronde doen. Start online, want daar vergelijk je snel en simpel. Zorg dat je duidelijk in kaart hebt aan welke eigenschappen de auto moet voldoen. Een checklist is een handig hulpmiddel, waarbij je een rangorde aanbrengt in essentiële zaken (de ‘need-to-haves’) en de randzaken (de ‘nice-to-haves’). Eigenschappen als een ruime kofferbak, zuinige motor, trekcapaciteit of hoge instap zullen waarschijnlijk hoger op je lijstje staan dan luxe en comfort.
Stap 3: Waar koop je jouw occasion?
Online bestaan er tal van platforms waar je in contact kunt komen met verkopende partijen. Dit kunnen officiële merkdealers, universele autobedrijven of particulieren zijn. Bij een officiële merkdealer mag je ervan uitgaan dat de auto in goede conditie is en tegen een reële marktwaarde in de showroom staat. Bij universele autobedrijven en particulieren is soms minder goed duidelijk met wie je te maken hebt. Een erkend BOVAG- of Vakgarage-keurmerk geeft een goede indicatie. Ook kun je kijken of je online goede recensies over een autobedrijf kunt vinden. Bij een particuliere verkoper is een extra check van de auto en de persoon een aanrader.
Stap 4: De proefrit met je tweedehands auto
Maak altijd een proefrit. Je hoeft geen uren weg te blijven, maar neem de tijd en combineer binnenwegen met snelwegen. Laat de radio uit en concentreer je op rare bijgeluiden. Ben je niet zo’n expert in auto’s, neem dan zeker een vriend of familielid mee dit dat wél is. Sowieso geldt: twee merken meer dan één. Controleer tijdens de proefrit de werking van de ramen, de knoppen op het dashboard en de ruitenwissers. Tot slot: neem een kijkje onder de motorkap.
Stap 5: Check, check, dubbelcheck: dit kun je zelf controleren
Op de website van de RDW voer je eenvoudig een kentekencheck uit. Op basis van het ingegeven kenteken zie je of de auto gestolen is, of als geëxporteerd te boek staat. Je krijgt ook inzicht in de historische voertuiggegevens. Via de kentekencheck kun je meteen zien hoe het staat met de APK (Algemene Periodieke Keuring). De website van de RDW is eveneens de plek waar je kunt controleren of de kilometerstand van je auto logisch is, ze zogenaamde NAP-check (Nationale Auto Pas). Let daar vooral goed op bij geïmporteerde auto’s.
Duik in het dashboardkastje: hoe goed is je tweedehands auto onderhouden?
Tot slot is een check van de onderhoudshistorie een aanrader. In het onderhoudsboekje in de auto staat of de auto onderhoud heeft gehad op de momenten dat het nodig was. Volgens de fabrieksvoorschriften moet een auto na een bepaalde periode of kilometerstand onderhoud krijgen. Kijk meteen even welk onderhoud er aan komt. Wanneer is bijvoorbeeld de distributieriem aan de beurt? Onderzoek eveneens of er voor jouw automodel bepaalde veel voorkomende problemen bestaan. Zijn er relatief vaak euvels met de elektronica, of bijvoorbeeld met de airco? Kijk de onderhoudshistorie dan daar op na.
Het volgende check je eenvoudig zelf
Een verdacht lage bpm? Vraag verder!
Op de website van de RDW kun je ook zien hoeveel bpm er is betaald over een auto. Is het een import-auto, waarvan het bpm-bedrag heel laag is, dan heb je waarschijnlijk te maken met een exemplaar dat met schade is ingekocht en vervolgens is opgeknapt. Misschien niet direct de occasion waar je naar op zoek bent.
Elektrische auto: hoeveel capaciteit heeft het accupakket nog?
De capaciteit van het accupakket van een elektrische auto loopt elk jaar iets terug. In de eerste 1,5 jaar is de afname ongeveer 2%, daarna circa 1% op jaarbasis. Koppelde de vorige eigenaar de elektrische auto vaak aan de snellader, dan kan die slijtage hoger zijn. Gespecialiseerde bedrijven kunnen de huidige capaciteit van de batterij uitlezen.
Stap 6: De aankoopkeuring
Bevalt de auto? Overweeg een aankoopkeuring. Een onafhankelijk expert controleert je auto op de werking van de vitale onderdelen. De motor, de remmen, de ophanging en de staat van carrosserie: alles neemt hij mee. Een aankoopkeuring is niet gratis, maar kan je een hoop uitgaven besparen.
Stap 7: Hoeveel garantie heb je op een tweedehands auto?
Koop je jouw occasion bij een officieel dealerbedrijf, dan krijg je waarschijnlijk een aankoop- of inruilgarantie. Neem je de auto over van een particulier, dan ontbreekt die garantie. Een nieuwere auto valt vaak nog wel onder de fabrieksgarantie. Veel merken bieden een periode van ongeveer vijf jaar aan, met meestal een maximum aantal kilometers. Voorwaarde is dat auto volgens de fabrieksvoorschriften onderhouden is. Controleer ook goed wat er precies onder de fabrieksgarantie valt.
Stap 8: De onderhandeling
Over de prijs valt bijna altijd te onderhandelen, er kan vaak wel tot 10% af. Doe je huiswerk echter goed, zodat je precies weet wat de huidige marktwaarde is. De ANWB Koerslijst is een prima startpunt. Ga nooit in op het eerste aanbod en laat je evenmin onder druk zetten (‘er zijn meer geïnteresseerden’). Krijg je de prijs niet verder naar beneden, dan kun je altijd onderhandelen over de extra’s: gratis APK of onderhoud, of een nieuw setje banden.
Stap 9: Het afsluiten van de autoverzekering
Na het overzetten van de auto op jouw naam, is het bijna tijd voor de eerste kilometers. Het enige wat nog mist, is het afsluiten van de autoverzekering. Je kunt kiezen voor een WA-dekking, Beperkt Casco of Volledig Casco. De Volledig Casco-dekking is het meest uitgebreide van de drie. Deze Allrisk autoverzekering dekt zowel de schade die je zelf veroorzaakt als schade buiten jouw schuld om. Een omgevallen boom na een herfststorm bijvoorbeeld. Je leeftijd, woonplaats en het aantal schadevrije jaren zijn ook van invloed op je premie.
Wil jij jouw auto verzekeren?
De verzekering van je auto regel je eenvoudig bij Rabobank. Houd je kenteken en schadevrije jaren bij de hand, die heb je nodig om je premie te berekenen.