Spoofing

Bij verschillende vormen van telefonische fraude gebruiken criminelen een techniek die spoofing heet. Daarmee lijkt het alsof ze bellen vanaf het nummer van Rabobank, terwijl dat niet zo is.

Afzender maskeren

Bij spoofing vermomt de crimineel het echte afzendadres. Meestal gaat het om telefoonnummers, waardoor een telefoontje, sms'je of WhatsAppbericht van Rabobank lijkt te komen terwijl dat niet zo is. Maar het gebeurt ook wel met e-mailadressen of website linkjes.

Website

Bij websites gebruiken de criminelen dan vaak een adres dat heel erg lijkt op het echte adres, maar net iets verschilt. Bijvoorbeeld door een nul in plaats van de letter o te gebruiken. Of een hoofdletter I (van i dus) in plaats van de kleine letter l (L). Zeker als je gehaast leest lijkt er zo niet veel mis met '0pIetten'. Maar er staat dus eigenlijk 'nulpietten'.

Telefoon

Spoofing van telefoonnummers werkt weer anders. Daarbij staat er echt het nummer van de bank in je scherm als de crimineel belt. Het is een verraderlijke techniek, want je kunt dus niet controleren of je wel echt iemand van de bank aan de lijn hebt door het nummer te controleren. Geef dus niet zomaar persoonlijke gegevens en stel kritische vragen. Of hang op en bel zelf met het nummer van de bank dat je kent.

Omgekeerd werkt spoofing namelijk niet: als je ons belt op ons nummer bel je ook echt met Rabobank. Bel dus wel altijd het nummer dat je van ons kent.

Spoofing en andere vormen van fraude

Bij andere vormen van fraude gebruiken oplichters bij het eerste contact vaak spoofing. Denk dan bijvoorbeeld aan:

Misbruik melden

Ben je slachtoffer van spoofing? Meld dit dan.