Btw verleggen naar een buitenlandse opdrachtgever? Zó doe je dat
Je hebt een opdracht voor een buitenlandse klant. Hoe zit dat dan met btw? Moet je die wel of niet in rekening brengen? Of kun je de btw verleggen? We leggen het je uit.
Wat is btw verleggen?
Bij btw verleggen schuif je de btw-plicht door naar je klant. Jij brengt dus géén btw in rekening, maar je klant moet zelf de btw berekenen en betalen in zijn eigen land. We zetten de verschillende opties en scenario’s op een rij.
Btw verleggen naar klanten in andere EU-landen
Of je btw in rekening moet brengen hangt af van je klant. Is het een particulier of een bedrijf? We leggen je beide scenario's uit.
BTW bij klanten buiten de EU
Gaat het om een particulier? Dan zul je in veel gevallen de Nederlandse btw in rekening moeten brengen. Vergeet niet dat jij hierover dan ook in Nederland aangifte zult moeten doen.
Voer je een opdracht uit voor een buitenlandse ondernemer die buiten de Europese Unie gevestigd is? Ook hiervoor is in veel gevallen de verleggingsregeling van toepassing.
Het is overigens wel verplicht zelf bij de fiscus van het betreffende land na te gaan of jij aangifte moet doen. Als je twijfelt over of dit wel of niet nodig is, dan kan deze rekenhulp van de Nederlandse Belastingdienst uitkomst bieden.
Intracommunautaire diensten
Intracommunautaire diensten: zo noemen we diensten of de levering van producten aan bedrijven in andere EU-landen. Dat klinkt misschien ingewikkeld, maar het betekent dat je de btw verlegt naar je klant. Vermeld dit duidelijk op je factuur.
Als je een opdracht uitvoert of producten levert aan een buitenlandse klant, gelden er speciale btw-regels. Bij een particuliere klant wordt de btw meestal geheven in het land waar jouw bedrijf gevestigd is. De Belastingdienst kijkt naar de plaats van levering. In dat land moet de btw betaald worden.
Let op! Als je een klus uitvoert voor een buitenlandse ondernemer (die btw-plichtig is in zijn of haar land), dan wordt de omzetbelasting dáár geheven waar de afnemer van de dienst gevestigd is. Dit wordt officieel de verleggingsregeling genoemd.
Btw verleggen op de factuur
Wanneer is vastgesteld dat het om een intracommunautaire dienst gaat, moet je dit aangeven op de factuur die je naar de opdrachtgever verstuurt. Vergeet ook niet het btw-nummer van de afnemer duidelijk te vermelden op jouw nota.
Goed om te onthouden: het is zaak om altijd btw te verleggen over het totaalbedrag. Dat kan dus betekenen dat je, naast de vergoeding voor de werkzaamheden, ook (bijvoorbeeld) de reiskosten moet meenemen in je berekening.
Zet op de factuur:
Aangifte doen bij verlegde btw
Je moet de verlegde btw ook vermelden in je aangifte omzetbelasting. Er zijn twee scenario’s:
Uitzonderingen btw verleggen
De hoofdregel is dat de aan buitenlandse opdrachtgevers geleverde diensten worden belast in het land waar jouw opdrachtgever gevestigd is.
Er is een aantal uitzonderingen waarvoor afwijkende regels gelden. Denk hierbij aan:
Verleggingsregeling en de KOR
De kleineondernemersregeling (KOR) is een regeling die kleine ondernemers een belastingvoordeel geeft op de btw. Ondernemers met een jaaromzet tot €20.000 kunnen kiezen voor vrijstelling van btw. Dit betekent dat ze géén btw in rekening brengen aan klanten en ook géén btw-aangifte hoeven te doen.
De verleggingsregeling beïnvloedt de KOR-berekening doordat: