Een bedrijf starten in de zorg, zo doe je dat
Droom je ervan om je eigen zorgbedrijf te beginnen? Veel mensen kiezen hiervoor omdat ze dan zelf bepalen wanneer en hoeveel ze werken. Wil jij ook ondernemen in de zorg? Lees dan hier waar je op moet letten en aan welke specifieke regels je moet voldoen.
Bedrijven in de zorg: een overzicht
De zorgsector is een belangrijk onderdeel van de Nederlandse economie. In totaal werkten er in 2022 zo’n 1,6 miljoen mensen in de sector volgens het CBS. De afgelopen jaren nam het aantal zelfstandigen in de zorg toe. Begin 2024 waren er 206.592 mensen met een eigen zorgbedrijf. En in het eerste kwartaal van 2024 kwamen er nog eens 181.690 mensen bij in de zorgsector.
Zo start je jouw zorgbedrijf in 5 stappen
Een eigen bedrijf starten in de zorg kan op verschillende manieren. Zo kun je bijvoorbeeld starten als zelfstandig verpleegkundige, fysiotherapeut, tandarts of psycholoog. Je kunt ook zorgondernemer worden, bijvoorbeeld door een wijkteam in de thuiszorg aan te sturen of een uitzendbureau te starten. Dit gebeurt meestal als franchise.
Als je een eigen bedrijf in de zorg start, komt er veel op je af. In de volgende checklist zie je welke 5 stappen je in ieder geval moet zetten.
1. Inschrijven KVK
Iedere zelfstandig ondernemer moet zich inschrijven in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel (KVK). Hiervoor maak je online een afspraak om op één van de kantoren langs te komen. Je inschrijving kost eenmalig € 80,10.
Je hoeft je niet apart aan te melden bij de Belastingdienst. De KVK geeft jouw bedrijfsgegevens na inschrijving in het Handelsregister automatisch door. Je krijgt een btw-identificatienummer en omzetbelastingnummer toegewezen en bent klaar om te ondernemen.
Handig: zodra je geregistreerd bent als ondernemer, kun je ook direct een zakelijke rekening openen om je bedrijfsfinanciën goed en professioneel te regelen.
2. Contracten met zorgverleners
Het is belangrijk om contracten met zorgverleners af te sluiten, zodat jouw patiënten hun declaraties kunnen indienen. Als zorgaanbieder heb je een aantal mogelijkheden. Je sluit zelf contracten af met verzekeringsmaatschappijen of doet dit via een bemiddelingsbureau of thuiszorgorganisatie.
3. De AGB-code
Om deze zorgcontracten af te mogen sluiten, heb je een AGB-code nodig. Deze code staat voor Algemeen Gegevensbeheer Zorgverleners (AGB). Het AGB is het landelijke identificatieregister in de zorg, waar iedere zorgverlener of -organisatie een unieke code voor heeft.
Als je een eigen praktijk begint, moet je zelf een AGB-code aanvragen. Sluit je je als zelfstandig ondernemer aan bij een praktijk? Dan kun je hun code gebruiken.
4. Kwaliteitseisen
Uiteraard moet je als zzp’er in de zorg aan bepaalde kwaliteitseisen voldoen. De Wet kwaliteit, klachten en geschillen zorg (Wkkgz) verplicht zorgaanbieders tot kwalitatief goede zorg. De overheid heeft hier een handige checklist voor die je kunt gebruiken bij de start van je zorgbedrijf.
Zo moet iedere zorgaanbieder een kwaliteitssysteem hebben. Hieronder vallen onder meer een klachtenregeling en een eigen zorgdossier.
5. Controle inspectie
De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) controleert nieuwe zorgaanbieders. Vul na je KVK-inschrijving de digitale vragenlijst in. Zo help je mee om de kwaliteit van de zorg hoog te houden.
Voorbeeld ondernemingsplan zorg
Wil jij voor jezelf beginnen in de zorg? Gebruik dit handige gratis template om sterk van start te gaan!
Bedrijf starten in de zorg: wettelijke verplichtingen
Als zorgondernemer heb je te maken met specifieke wetten. We zetten ze voor je op een rij:
Wet toetreding zorgaanbieders (Wtza)
Deze wet geldt sinds 1 januari 2022. Hij vervangt de Wet toelating zorginstellingen (Wtzi). Belangrijke onderdelen zijn de meldplicht en het vergunningstelsel. Meer weten over de Wtza? Bekijk dan de regels zodat je helemaal op de hoogte bent.
BIG-registratie
Voor een aantal beroepen is een BIG-registratie verplicht. BIG staat voor Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg. Wanneer je geen BIG-registratie hebt terwijl dit wel verplicht is voor jouw beroep, mag je je beroep niet uitvoeren.
Voor deze beroepen moet je je na het afronden van je opleiding inschrijven in het BIG-register:
Per functie gelden er eisen voor het behouden van de registratie in het BIG-register. Je moet bijvoorbeeld voldoende educatiepunten halen. Een registratie is 5 jaar geldig, je krijgt vanzelf bericht om je opnieuw te registreren.
Houd een patiëntendossier bij
Je moet als zelfstandig zorgverlener voor elke cliënt een medisch dossier bijhouden en 15 jaar bewaren. Hierin leg je gegevens vast over de gezondheid van patiënten en het behandeltraject. Patiënten hebben het recht hun dossier in te zien.
Zorg voor de juiste verzekeringen
Zorg dat je een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering hebt die je beschermt als er iets misgaat. Die beschermt je tegen schadeclaims voor het toebrengen van schade aan personen of spullen van anderen.
Dat kan bijvoorbeeld gaan om het onkundig verrichten van diensten, het maken van een medische fout of het leveren van gebrekkige producten.
Verder is het als zzp’er belangrijk ook te denken aan je verzekeringen, denk bijvoorbeeld aan een arbeidsongeschiktheidsverzekering voor als je ziek wordt.
Bedrijf starten in de zorg: belangrijke aandachtspunten
Naast een aantal verplichtingen heb je nog een aantal andere aandachtspunten. We hebben de belangrijkste hieronder voor je op een rij gezet:
Tarieven vaststellen
Als ondernemer in de zorg ben je niet volledig vrij in het bepalen van je tarief. De Nederlandse Zorgautoriteit stelt jaarlijks de maximale tarieven vast van een aantal beroepen in de zorg, waaronder orthodontisten, psychiaters en tandartsen.
Zorg dat je niet te ver onder de maximale tarieven gaat zitten, dat is geen goede manier om je te onderscheiden. In de meeste gevallen betalen patiënten hun zorg namelijk niet zelf.
Algemene voorwaarden opstellen
In de algemene voorwaarden beschrijf je onder meer de regels over de aansprakelijkheid, betalingsvoorwaarden en hoe je eventuele klachten in behandeling neemt. Het document beschermt je als er een geschil komt met de klant.
Overleg met je brancheorganisatie over de standaarden in de zorgsector. Laat een juridisch adviseur ernaar kijken voor je ze gebruikt.
Administratie bijhouden
Houd je urenregistratie, rittenadministratie en facturen goed bij. Bewaar ook declaraties via een persoonsgebonden budget (pgb) en je patiëntendossiers. Tip: maak er een dagelijkse gewoonte van. Er zijn handige online tools die je hierbij kunnen helpen.
Acquisitie doen: voorkom schijnzelfstandigheid
Zorg voor meerdere opdrachtgevers. Dit is niet alleen goed voor je bedrijf, maar voorkomt ook dat de Belastingdienst je ziet als schijnzelfstandige. Vanaf 2025 kan de Belastingdienst weer boetes opleggen bij schijnzelfstandigheid.
Bedrijf starten in de zorg: 4 opties
Er zijn verschillende manieren om als zelfstandige te starten in de zorgsector. We zetten 4 opties op een rij: