Dit moet je weten over de commanditaire vennootschap
Naast de eenmanszaak of besloten vennootschap kunnen startende ondernemers ook kiezen voor de commanditaire vennootschap (cv). Wat zijn de belangrijkste kenmerken van deze rechtsvorm?
Wat is een commanditaire vennootschap?
Een commanditaire vennootschap (cv) is een officieel samenwerkingsverband tussen twee of meer personen, ook wel vennoten genaamd. Deze rechtsvorm heeft veel overeenkomsten met een vennootschap onder firma (vof).
Het verschil zit hem in het feit dat er bij een cv ook commanditaire vennoten betrokken zijn. Dat zijn stille vennoten, die alleen op financieel gebied betrokken zijn bij het bedrijf. Het zijn de beherende vennoten die de dagelijkse leiding op zich nemen en het gezicht zijn van de onderneming.
Hoe richt je een commanditaire vennootschap op?
Wanneer je een cv wilt oprichten moet je de cv inschrijven in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel (KVK).
Verder is het verstandig om een vennootschapscontract op te stellen, maar dit is niet verplicht. Dit kun je doen bij een advocaat of notaris. Hierin leg je de onderlinge afspraken met de andere vennoten vast.
Inschrijven UBO-register
Sinds september 2020 schrijf je de vennoten bij de KVK-inschrijving ook in bij het UBO-register. UBO betekent Ultimate Beneficial Owner, dit zijn de mensen die eigenaar zijn of zeggenschap hebben over het bedrijf. Bij een nieuw bedrijf gebeurt dit meteen bij de KVK-inschrijving. Je kan op meer manieren UBO zijn. Dus niet alleen als je meer dan 25% van de aandelen hebt. Het kan namelijk ook zo zijn dat niemand 25% van de aandelen heeft en dan zijn de beherende vennoten UBO.
Wanneer is een commanditaire vennootschap relevant?
Deze rechtsvorm kan uitkomst bieden wanneer je met één of meerdere andere ondernemers een bedrijf wilt starten, maar alleen financierders hebt gevonden die zich liever niet actief bemoeien met de bedrijfsvoering. Het gaat in dit geval vaak om lange termijnbeleggers.
Financiering nodig voor jouw bedrijf?
Je kunt op verschillende manieren aan geld komen. Bekijk dit handige overzicht van Rabobank om te zien welke financiering het beste bij jou past.
Wordt een commanditaire vennootschap gezien als rechtspersoon?
Nee. Iedere beherende vennoot is met zijn persoonlijke vermogen hoofdelijk aansprakelijk voor het geheel van de schulden van de cv.
De stille vennoten lopen over het algemeen alleen het risico om hun ingebrachte kapitaal te verliezen. Voor de schulden van de cv zijn zij alleen hoofdelijk aansprakelijk op het moment dat zij zich toch besluiten te bemoeien met de bedrijfsvoering of wanneer hun naam wordt gebruikt in de cv.
Wat zijn de fiscale consequenties?
Fiscaal gezien heeft een commanditaire vennootschap de nodige overeenkomsten met een eenmanszaak. Dit komt omdat de Belastingdienst iedere beherende vennoot uit de cv beschouwt als zelfstandig ondernemer.
Aftrekposten
Zo betaalt iedere beherende vennoot inkomstenbelasting over zijn deel van de winst, maar als zelfstandig ondernemer maak je ook aanspraak op fiscale voordelen zoals de zelfstandigenaftrek en mkb-winstvrijstelling.
De stille vennoten worden anders beoordeeld door de Belastingdienst. Zij hebben geen recht op de eerder genoemde belastingvoordelen, maar kunnen wel profiteren van bijvoorbeeld de willekeurige afschrijving of de investeringsaftrek.
Hoe zit het met de sociale zekerheid?
Als eigenaar van een commanditaire vennootschap heb je net als ieder ander recht op AOW vanaf de AOW-leeftijd. Voor aanvullend pensioen ben je zoals iedere andere ondernemer zelf verantwoordelijk.
Pensioen opbouwen en aov afsluiten
Hoe eerder je begint met het opbouwen van pensioen, des te lager de premie. Omdat je geen werknemer bent en daardoor geen gebruik kunt maken van de Ziektewet, WW of de WIA, doe je er verstandig aan om daarnaast zo snel mogelijk een goede arbeidsongeschiktheidsverzekering af te sluiten.
Lees hier alles over de regels voor het afsluiten van een arbeidsongeschiktheidsverzekering (aov).
Wat gebeurt er als een van mijn vennoten stopt?
In principe is het zo dat een commanditaire vennootschap eindigt wanneer een vennoot overlijdt of zich zelfstandig besluit terug te trekken uit de onderneming.
Je kunt het contract echter zo regelen dat de overige vennoten het bedrijf in zo'n situatie toch kunnen voortzetten. Bijvoorbeeld door het aanstellen van een nieuwe vennoot.