kadodesign vrouwelijke Rabobank medewerker en vrouwelijke eigenaresse praten in de showroom over het bedrijf gezellige sfeer omgeving is een frisse ruime showroom

Vennootschap onder firma: dit moet je weten

De vennootschap onder firma (vof) is een populaire rechtsvorm onder ondernemers die samen een bedrijf beginnen. Omdat je bij een vof te maken hebt met meerdere eigenaren, lijkt het soms wat ingewikkeld. We zetten de belangrijkste informatie over deze rechtsvorm voor je op een rij.

Wat is een vof?

Bij een vennootschap onder firma (vof) start je samen met één of meer ondernemers een bedrijf. De ondernemers in een vof noem je vennoten. Het is de bedoeling dat alle vennoten iets inbrengen. Vaak is dit een geldbedrag, soms ook goederen of arbeidsuren. Voor het oprichten van een vof heb je geen minimumkapitaal nodig. Dit maakt de vof extra aantrekkelijk als rechtsvorm voor starters.

Rabobank

Administratie opzetten?

Speciaal voor starters: de basis in 5 minuten. Een overzicht van wat je nodig hebt om aan de slag te gaan met je boekhouding, inclusief tips.

Vof oprichten: hier moet je op letten

Oprichten vof

Het oprichten van een vennootschap onder firma is niet moeilijk. Je hebt geen minimumkapitaal nodig en hoeft niet naar de notaris. Ook kun je je direct inschrijven in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel (KVK).

Hiervoor breng je een bezoek aan een van de kantoren in jouw regio. De KVK geeft jouw gegevens vervolgens door aan de Belastingdienst; dat hoef je dus zelf niet meer te doen. De kosten voor je KVK-inschrijving zijn eenmalig € 80,10 (in 2024).

Bij de KVK schrijf je direct je vennoten in bij het UBO-register. UBO betekent Ultimate Beneficial Owner. Oftewel: de mensen die uiteindelijk eigenaar zijn van of zeggenschap hebben over het bedrijf.

Maak een ondernemingsplan

Start je een vof? Dan is het belangrijk om een ondernemingsplan te schrijven. Hierin zet je onder andere wat je precies gaat doen, hoe de markt eruitziet, wie je concurrenten zijn en hoe je het financieel gaat regelen.

Tip: 'Zo schrijf je een ondernemingsplan (bedrijfsplan) in 10 stappen'.

Benieuwd waar jullie bedrijf staat en hoe jullie doelgericht aan de slag kunnen? Dan is het Business Model Canvas (BMC) misschien wel iets voor jullie. Dit is een methode om je ondernemingsplan in 9 bouwstenen te beschrijven. Download het gratis voorbeeld Business Model Canvas om meteen aan de slag te gaan.

Extra belangrijk bij een vof: een zakelijke rekening

Omdat je bij een vof met meerdere vennoten samenwerkt, is een zakelijke rekening openen extra verstandig. Zo kan iedereen altijd bij de rekening. Je kunt ook vastleggen dat bij grote overboekingen meerdere vennoten moeten tekenen. Bijkomend voordeel: een zakelijke rekening komt een stuk professioneler over.

Verzekeringen voor een vof

Een ongeluk zit in een klein hoekje. Zorg daarom dat je verzekerd bent tegen ongevallen, criminaliteit en schade. Als vennoten zijn jullie namelijk allemaal privé aansprakelijk.

Zijn eventuele schadebedragen niet op je compagnon(s) te verhalen? Dan komen deze lasten op jouw schouders terecht. Laat je daarom goed informeren over verzekeringen voor rechtsbijstand, beroepsaansprakelijkheid en bedrijfsaansprakelijkheid. Check ook de mogelijkheden van een bedrijfsschadeverzekering en opstal-, goederen- en inventarisverzekering. En denk aan een compagnonsverzekering (voor als er iets met jou of je compagnon(s) gebeurt) en een cyberverzekering.

Er zijn nogal wat verzekeringen, zoals je ziet. Daarom biedt Rabobank een pakket van verzekeringen aan die handig zijn als je een eigen bedrijf opzet: Rabo ZelfZeker.

Personeel aannemen

Een vof kan ook personeel aannemen. Als (mede)eigenaar ben je dan zelf verantwoordelijk voor de loonbelasting en alle overige verplichtingen die bij personeel komen kijken. De bijbehorende administratie kun je eventueel uitbesteden aan een payrollbedrijf. Als je de juridische zaken rondom je personeel zelf wilt regelen, denk dan ook aan personeelsverzekeringen. Hieronder staan de bekendste op een rij:

Aansprakelijkheidsverzekering

Net zoals je die voor jezelf afsluit, is een aansprakelijkheidsverzekering voor je personeel ook aan te raden. De eigenaren van een vof zijn namelijk aansprakelijk voor het doen en laten van het personeel.

Verzuimverzekering

Wanneer je medewerker langdurig ziek is, kan dat tot wel 2 jaar salaris kosten. Een verzuimverzekering neemt die financiële last uit handen. De premie wordt bepaald aan de hand van de totale loonkosten.

Ongevallenverzekering

Je hoopt dat het je nooit overkomt. Toch kan het gebeuren dat een medewerker gewond raakt of zelfs overlijdt tijdens het werk of het woon-werkverkeer. In dat geval vergoedt een ongevallenverzekering voor personeel de bijbehorende kosten.

Nabestaandenverzekering

Een nabestaandenverzekering dekt kosten die ontstaan bij overlijden van een medewerker. De partner ontvangt dan een uitkering.

Een illustratie van een persoon die surft op een betaalpas

Zakelijke rekening: 6 voordelen!

Zakelijke rekening nodig of twijfel je nog?

Rabobank

Stel een vennootschapscontract op

Het is verstandig om samen met de andere vennoten goede afspraken te maken. Deze leg je vast in een vennootschapscontract. Hoewel dit niet verplicht is, geeft zo'n contract duidelijkheid voor alle vennoten. Denk aan afspraken over:

    inbreng: wie legt er eigen geld en/of goederen in en hoeveel precies? bevoegdheden: wat mag een vennoot wel of niet zonder overleg beslissen? arbeidsbeloning: hoeveel krijgt elke vennoot uitgekeerd? stoppen met de samenwerking: wat te doen als een vennoot ermee wil stoppen? nieuwe vennoot: hoe kan iemand anders toetreden tot de vof? arbeidsongeschiktheid: hoe ga je om met een vennoot die niet meer kan werken? geschillen: wat als jullie er bij een serieus meningsverschil onderling niet uitkomen?

Door het vastleggen van deze afspraken in een vennootschapscontract weten alle vennoten waar ze aan toe zijn. Niemand komt voor verrassingen te staan. Laat er wel altijd een jurist of financieel adviseur naar kijken.

Opheffing vof

Wat als het bedrijf onverhoopt failliet gaat? Of als een van de vennoten uit het bedrijf wil stappen? Ook dat kun je in het vennootschapscontract zetten. De vof wordt in principe ontbonden op het moment dat een vennoot zich terugtrekt of komt te overlijden.

Wil je de mogelijkheid hebben om de vof te kunnen voortzetten? Dan moet dit van tevoren in het vennootschapscontract zijn opgenomen. Jouw bedrijf kan dan een tweede leven krijgen met een nieuwe vennoot of doorgaan als eenmanszaak.

De vof: hoe zit het met pensioen en AOV?

Vanaf een bepaalde leeftijd heb je recht op AOW. Het aanvullende pensioen is voor eigen rekening. Omdat je geen beroep kunt doen op de Ziektewet, WW of WIA, moet je zelf een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) afsluiten.

Maak ook hierover afspraken met je partners en leg dit vast in het vennootschapscontract.

Wat ziektekosten betreft, is een basisverzekering verplicht. Hiervoor betaal je premie aan de ziektekostenverzekeraar in de vorm van een bijdrage via je belastingaangifte.

Hoe werkt aansprakelijkheid bij een vof?

De vof is geen rechtspersoon, het is alleen maar een overeenkomst tussen jou en de andere vennoten als natuurlijke personen. Daarom is iedere vennoot persoonlijk aansprakelijk voor alle schulden van de vennootschap. Behaal jij een hoge omzet, maar laat een andere vennoot de vof failliet gaan? Dan kunnen de schuldeisers de schuld ook op jou verhalen.

Welke belastingen zijn van toepassing op een vof?

Als ondernemer met een vof krijg je op meerdere manieren te maken met de Belastingdienst. Omdat iedere vennoot zelfstandig ondernemer is, betalen alle firmanten afzonderlijk inkomstenbelasting over hun deel van de winst. Leveren jullie goederen of diensten, dan krijg je te maken met omzetbelasting (btw).

Leveren jullie goederen of diensten, dan krijg je te maken met omzetbelasting (btw). Verder kun je te maken krijgen met loonbelasting en sociale premies als je personeel in dienst hebt. Koop of verkoop je een pand? Dan moet je overdrachtsbelasting betalen. Het zijn dus een hoop belastingen op veel verschillende momenten. Een fiscaal adviseur kan je hier gelukkig altijd bij helpen.

Wat is een man-vrouwfirma?

Een man-vrouwfirma is een variant op de vof. Hierbij zijn de vennoten ook privépartners van elkaar. Ondanks de ouderwetse naam mag je partner natuurlijk ook van dezelfde gender of non-binair zijn.

Een voorwaarde is wel dat het werk gelijkwaardig is. Denk aan twee tekstschrijvers die samen een tekstbureau beginnen. Het voordeel hiervan is dat beide partners gebruik mogen maken van de belastingvoordelen voor ondernemers. Ze moeten dan uiteraard wel aan de voorwaarden van de Belastingdienst voldoen.

Regels bij een man-vrouwfirma

De juridische en fiscale regels van een man-vrouwfirma zijn dezelfde als van een vof. Omdat je zowel elkaars partner als vennoot bent, kun je bij een man-vrouwfirma niet de privéaansprakelijkheid beperken door huwelijkse voorwaarden op te stellen. Ook als je niet in gemeenschap van goederen bent getrouwd, kunnen schuldeisers aanspraak maken op beide privévermogens.

Veelgestelde vragen