Een ondernemer op haar dak vol met zonnepanelen.

Dit moet je weten over de handhaving van energielabel C

Sinds 1 januari 2023 moeten de meeste kantoorpanden minimaal energielabel C hebben. Zonder dit label mag het wettelijk niet meer als kantoor gebruikt worden. Gebeurt dit toch, dan kunnen er maatregelen volgen. Maar hoe wordt deze wet gehandhaafd, en door wie?

Wat is energielabel C en wat zijn de uitzonderingen?

Concreet betekent de wetgeving rond energielabel C dat een kantoorpand een energiegebruik heeft van maximaal 225 kWh per m2 per jaar. Het label is verplicht sinds 2023 voor alle kantoorpanden, al zijn er verschillende uitzonderingen:

    De gebruiksoppervlakte van de kantoorfuncties is minder dan 50 procent van de totale gebruiksoppervlakte van het gebouw Het is een monumentaal pand Het pand wordt nog hoogstens twee jaar gebruikt De maatregelen om energielabel C te behalen hebben een terugverdientijd van meer dan tien jaar.

Rabobank heeft een handige gratis tool waarmee je checkt welk energielabel jouw kantoorpand heeft en welke maatregelen je kunt nemen om het gebouw te verduurzamen.

Wie is verantwoordelijk voor de handhaving?

Nu energielabel C wettelijk verplicht is, is de gemeente verantwoordelijk voor de handhaving. Doel is om te kijken welke panden voldoen, en zo niet, hoe snel dit wél kan. In de praktijk blijkt dat lang niet alle panden voldoen. Bianca van Dijk, programmamanager energietransitie bij Rabobank, merkt op dat de mate waarin gecontroleerd wordt in Nederland, behoorlijk kan verschillen.

“Sommige gemeenten, vaak grote steden, hebben de zaken goed op orde. Ze hebben zelfs een hele inventarisatie van de kantoorpanden in de gemeente en weten welke wel en niet voldoen aan energielabel C. Zij schrijven de eigenaren van de kantoorpanden ook netjes aan en hebben vaak een duidelijk stappenplan van maatregelen als er door een bepaald bedrijf niet gehandeld wordt. Andere gemeenten zijn pas begin januari 2023 begonnen met het schrijven van het beleid.”

Overigens kan de controle van energielabels ook door andere partijen worden gedaan, vertelt Van Dijk. “In de regel zijn het de gemeenten, maar in feite kan het uitbesteed worden aan een omgevingsdienst, waar specialisten van overheidsinstanties samenwerken. In ieder geval blijft de gemeente eindverantwoordelijk.”

Hoe hoog is de boete als je een slecht energielabel hebt?

Als na de aanmaningen blijkt dat het kantoorpand nog steeds geen energielabel C heeft, kan er een boete worden uitgedeeld. Afhankelijk van de ernst van de situatie kan die oplopen tot maximaal 81.000 euro. In het ergste geval kan het kantoorpand gesloten worden tot het vereiste energielabel is behaald. Vind meer actuele informatie over de handhaving via:

Geen halve maatregelen dus. Zijn die onder geen beding te vermijden? Jawel, merkt Van Dijk op. “Zorg vooral dat je tijdig met een bouwbedrijf om de tafel gaat zitten om plannen te maken. Het kan door drukte even duren voordat je geholpen wordt, en het proces zelf neemt ook tijd in beslag. Daarnaast is het ten zeerste aan te raden om een plan te maken waarbij je direct naar energielabel A gaat. Dan loop je in de toekomst niet achter de feiten aan. Je kunt er nu de tijd voor nemen, zodat je de duurzame aanpassingen gelijktijdig kunt uitvoeren met het onderhoud dat toch moet gebeuren.”

Aan de slag

Heeft je kantoorpand nog niet het energielabel C? Of wil je je alvast voorbereiden op de toekomst door naar een hoger label te gaan? Dan is het slim om nu al met een expert en/of de bank om tafel te gaan zitten om de mogelijkheden te bespreken.

Dit benadrukt ook Van Dijk: “Als je bij Rabobank een bedrijfshypotheek hebt op je kantoorpand en verder wilt verduurzamen, kun je vaak bijlenen voor een renovatie. Hetzelfde geldt als je een investering moet doen om je kantoorpand naar energielabel A te tillen. Daar kun je gewoon voor aankloppen. Dat kan niet meer voor een financiering voor een kantoor met een energielabel lager dan C, als je niet de intentie hebt om dit te verbeteren.”

Zo financier je de verduurzaming van je pand

Benieuwd naar de kosten om je duurzame investering te financieren? Bereken direct online wat de geschatte kosten zijn en vraag de financiering aan. Of start meteen je aanvraag. Belangrijk: Kies als leendoel: ‘Verduurzaming'.