Ondernemers bestuderen de isolatie in hun bedrijfspand.

Daarom investeer je in isolatie van je bedrijfspand

Je bedrijfspand isoleren? Geen slecht idee. Je bespaart op energiekosten en voldoet eerder aan de eisen van het energielabel C. Lees meer over de terugverdientijd, subsidies en fiscale regelingen van isolatie.

Zo financier je de verduurzaming van je pand

Benieuwd naar de kosten om je duurzame investering te financieren? Bereken direct online wat de geschatte kosten zijn en vraag de financiering aan. Of start meteen je aanvraag. Belangrijk: Kies als leendoel: ‘Verduurzaming'.

De voordelen van isolatie

Allereerst daalt het energieverbruik bij een goed geïsoleerd pand, waardoor je energiekosten minder worden. Afhankelijk van de situatie kan dit om honderden tot duizenden euro’s per jaar gaan.

Een goed geïsoleerd kantoorpand draagt bij aan een comfortabele werkomgeving, wat een positief effect heeft op de productiviteit en tevredenheid van de werknemers.

Heb je een kantoorpand en voldoe je nog niet aan de wettelijke verplichting om minimaal energielabel C te hebben? Met isolatie zet je een belangrijke stap om daar wél aan te voldoen.

Wat kun je isoleren?

Je kunt verschillende delen van je kantoorpand isoleren: glas, vloer, dak en gevel. Afhankelijk van de situatie kun je met behulp van een expert bepalen hoe je de isolatie het beste kunt aanpakken. Bianca van Dijk, programmamanager Energietransitie bij Rabobank, schijnt haar licht op de zaak: “De vloer, het glas en het dak zijn relatief eenvoudig aan te pakken, maar de gevel is wat lastiger. Het kan bijvoorbeeld zijn dat er een heel nieuwe gevel moet komen.”

Het is vooral belangrijk om tijdig na te denken over het isoleren van je kantoorpand, vervolgt Van Dijk. “Neem het mee in je onderhoudsplan, zodat je het goed kunt inplannen voor de toekomst. Isoleren is niet zo eenvoudig als bijvoorbeeld het installeren van zonnepanelen. Er komt veel kijken bij isolatie en dat kan impact hebben op de werkruimte, bijvoorbeeld omdat medewerkers er tijdelijk niet kunnen werken.”

Wat is de beste aanpak voor isolatie?

Ieder bedrijf en ieder kantoorpand is anders, waardoor er ook geen standaardaanpak of -stappenplan is. Maar Van Dijk heeft wel een suggestie: “Het beste is om de vloer en het glas zo snel mogelijk aan te pakken, gevolgd door het dak. Dit kun je los plannen of uitvoeren in combinatie met het vervangen van de dakbedekking. Ten slotte kun je voor de gevel kijken naar de mogelijkheden. Afhankelijk van het soort muur en de situatie zijn er verschillende oplossingen.”

De kosten, levensduur en terugverdientijd van isolatie

De kosten van het isoleren van een kantoorpand hangen af van verschillende factoren, zoals het formaat van het pand, de leeftijd en het energieverbruik. De investering in isolatie kan even pijn doen in de portemonnee, maar uiteindelijk kun je die terugverdienen. Van Dijk: “Je ziet de voordelen vooral terug in de besparingen op je energiekosten. Helemaal als je echt goed geïsoleerd hebt, kun je er tientallen jaren van profiteren. Het is een no-regret oplossing. Hoewel de terugverdientijd soms kan oplopen tot zeven jaar, zul je er geen spijt van krijgen.”

Het isoleren van een kantoorpand is een investering voor de lange termijn. Bovendien komen er steeds meer (nieuwe) materialen op de markt die niet alleen duurzamer maar ook bestendiger zijn. “Voorheen was twintig tot dertig jaar de norm voor isolatiemateriaal, maar de houdbaarheidsdatum is inmiddels gestegen”, aldus Van Dijk. “Daarnaast zijn er ook biobased materialen verkrijgbaar, zoals hooi, stro of vlas. Een mooie, nieuwe trend, die verder helpt CO2-uitstoot terug te dringen. Dat hoeft overigens niet per se duurder te zijn dan meer conventionele materialen zoals glaswol.”

Subsidies en fiscale regelingen voor isolatie

Er zijn meerdere subsidies voor isolatie waar je mogelijk gebruik van kunt maken om de investeringskosten te verzachten. Hieronder zie je de belangrijkste fiscale en financiële regelingen op een rijtje.

Rabobank

Tip: isoleren = ventileren

Ten slotte is het belangrijk om over de ventilatie van het pand na te denken als je met isolatie aan de slag gaat. Deze zaken gaan hand in hand, meent Van Dijk. “Als je goed isoleert, moet je ook goed ventileren. Dit is noodzakelijk om de efficiëntie van het klimaatsysteem in evenwicht te houden. In een goed geïsoleerd pand met gebrekkige ventilatie wordt het vocht niet voldoende afgevoerd. Dit zorgt dat de luchtkwaliteit snel achteruitgaat ‒ en daarmee de productiviteit van de gebruikers van het kantoor. Daarnaast is vochtige lucht een stuk moeilijker te verwarmen dan droge lucht. Zonder goede ventilatie moet je dus meer energie verbruiken om het kantoorpand te verwarmen.”

Aan de slag

Met dit alles in je achterhoofd kun je aan de slag met het isoleren van je kantoorpand. Benader hiervoor vooral een aannemer, bouwbedrijf of expert om je verder te helpen in dit proces. Rabobank helpt je graag met de financiering.

Zo financier je de verduurzaming van je pand

Benieuwd naar de kosten om je duurzame investering te financieren? Bereken direct online wat de geschatte kosten zijn en vraag de financiering aan. Of start meteen je aanvraag. Belangrijk: Kies als leendoel: ‘Verduurzaming'.