opladen-onderweg-3-header

Overstappen naar elektrisch: hoe zit het met aanschafsubsidies?

Elektrisch rijden heeft de toekomst. De Nederlandse overheid biedt subsidies en andere regelingen om de aanschaf van milieuvriendelijke voertuigen zo aantrekkelijk mogelijk te maken, ook voor ondernemers. Wat daarin de mogelijkheden zijn, hebben wij voor je op een rijtje gezet.

Hiermee kunnen we je helpen

Rabobank

Subsidie voor zakelijke elektrische auto’s

Zakelijke rijders krijgen – net als particulieren – tot 2025 een vrijstelling van BPM (Belasting van Personenauto’s en Motorrijtuigen) en MRB (Motorrijtuigenbelasting). Rijd je een elektrische (of emissievrije) auto van de zaak en maak je er jaarlijks meer dan vijfhonderd privékilometers mee, dan profiteer je van lagere bijtelling.

Voor de aanschaf van elektrische auto’s kun je als ondernemer helaas geen subsidie aanvragen. Voor particulieren is er wel een regeling: de Subsidieregeling Elektrische Personenauto’s Particulieren (SEPP), waarbij je in 2024 2.950 euro voor een nieuwe en 2.000 euro voor een tweedehands elektrische auto kunt krijgen.

Subsidie voor elektrische bestelbussen

Voor elektrische bestelbussen kun je als ondernemer subsidie krijgen dankzij de Subsidieregeling Emissieloze Bedrijfsauto’s (SEBA). Als je gebruikmaakt van de SEBA ontvang je tot 12 procent van de aanschafprijs van een elektrische bestelbus subsidie, met een maximum van 5.000 euro. De exacte voorwaarden kun je bij de RVO vinden.

De SEBA loopt tot eind 2024. Elk jaar wordt het budget opnieuw bepaald. Op de website van RVO vind je een overzicht van auto’s die voor SEBA in aanmerking komen.

Naast de SEBA kun je als zakelijk rijder mogelijk ook gebruikmaken van de Milieu-Investeringaftrek (MIA). Afhankelijk van de investering kun je tot 45 procent van het investeringsbedrag aftrekken, terwijl je met de Vamil 75 procent van de investeringskosten mag afschrijven op een tijdstip dat je zelf bepaalt. Ook zijn er mogelijk lokale en provinciale subsidies waar je gebruik van kunt maken. Let wel op: als deze er zijn en je maakt er gebruik van, dan wordt deze subsidie afgetrokken van de eventuele SEBA-subsidie.

Zo financier je een elektrisch bedrijfsmiddel

Benieuwd voor welk bedrag per maand jij een elektrisch bedrijfsmiddel kunt leasen? Bereken het meteen of start je leaseaanvraag. Als grootzakelijke klant neem je contact op met je accountmanager.

Subsidie voor elektrische vrachtwagens, bouwmaterieel en andere bedrijfsmiddelen

Er zijn ook subsidies voor emissieloze, elektrische bedrijfsmiddelen zoals emissieloze vrachtwagens of emissieloze bouwwerktuigen. Zo is de Subsidie Schone en Emissieloze Bouwplaats (SSEB) een subsidie voor verduurzaming van de bouwsector. Er zijn twee varianten: SSEB Aanschaf voor nieuwe bouwwerktuigen en SSEB Retrofit voor het ombouwen van bestaande bouwwerktuigen.

Voor 2024 is het totale budget 46 miljoen euro (SSEB Aanschaf: 36 miljoen euro, SSEB Retrofit: 14 miljoen euro).

De subsidie voor de aanschaf van een nieuwe emissieloze bouwmachine of het ombouwen naar een emissieloze bouwmachine is maximaal 300.000 euro per bouwmachine.

Daarnaast is het mogelijk dat het bouwwerktuig ook in aanmerking komt voor de MIA. Is dat het geval? Dan wordt vanaf dit jaar standaard 11,25% MIA-aftrek van de investeringskosten in mindering gebracht op het SSEB-subsidiebedrag. Ook als MIA niet wordt aangevraagd of als je als ondernemer er niet voor in aanmerking komt. Dit geldt zowel voor de SSEB Aanschaf als SSEB Retrofit.

Check de Milieulijst van 2024 of het betreffende bouwwerktuig ervoor in aanmerking komt.

Voor de aanschaf van een nieuwe, volledig emissieloze vrachtauto is de Aanschafsubsidie Zero-Emissie Trucks (AanZET) beschikbaar. Voor de aanschaf van een zero-emissie vrachtwagen is de subsidie in 2024 maximaal 115.200 euro. Check op de site van RVO of en wanneer je een aanvraag kan indienen.

Subsidies voor zakelijke laadinfrastructuur

Voor ondernemers die willen investeren in laadinfrastructuur voor elektrische voertuigen of zware elektrische voertuigen zijn er vanaf september 2024 ook een aantal subsidies beschikbaar. Deze subsidies zijn niet alleen bedoeld voor investeringen in de infrastructuur zoals laadpalen, maar ook voor advies over de haalbaarheid en de uitvoering van laadinfrastructuur en de aanschaf van stationaire batterijen. Op deze manier wil de overheid bedrijven ondersteunen bij de overstap naar emissieloze voertuigen.

Laadpalen voor vrachtwagens en zwaar bouwmaterieel komen ook in aanmerking voor Milieu-Investeringsaftrek (MIA). Voor de investering in batterijen is de Energie-Investeringsaftrek (EIA) beschikbaar.

Mogelijkheden genoeg

Voor de verschillende vormen van emissieloze mobiliteit of werkmaterieel zijn er diverse subsidies en fiscale regelingen beschikbaar. En voor de financiering kan in de meeste gevallen gebruik worden gemaakt van de Rabo Groen Lening of Groen Lease waarmee je met rentevoordeel de aanschaf kunt financieren. Het is mogelijk meerdere regelingen te combineren waardoor je onder de streep een stuk voordeliger uit kunt komen.

Zo financier je een elektrisch bedrijfsmiddel

Benieuwd voor welk bedrag per maand jij een elektrisch bedrijfsmiddel kunt leasen? Bereken het meteen of start je leaseaanvraag. Als grootzakelijke klant neem je contact op met je accountmanager.