De besturing van een minigraver

De werkelijke kosten van een elektrische minigraver

Heb je als ondernemer interesse in een elektrische minigraver? Dan is het handig de total cost of ownership (TCO) te bekijken. Je krijgt dan het beste beeld van alle kosten die erbij komen kijken. In dit artikel lees je alles wat je moet weten.

Hiermee kunnen we je helpen

Rabobank

De voordelen van een elektrische minigraver

Voordat we in de kosten duiken: wat maakt de overstap naar een elektrische minigraver nou eigenlijk zo interessant voor een ondernemer? Allereerst is een volledig elektrische minigraver emissieloos: hij stoot geen vervuilende stoffen uit. Daarnaast neemt de geluidsoverlast drastisch af, waardoor er probleemloos kan worden gewerkt in woonwijken, in de buurt van scholen of inpandig. Bij laatstgenoemde mogelijkheid is diesel al verboden. Grote kans dat je meer opdrachten binnen zult halen, aangezien de elektrische minigraver breed inzetbaar is. De geluidsreductie zorgt bovendien voor een veiliger en comfortabeler werkomgeving.

Gelukkig gaat dit alles niet ten koste van de technische prestaties. Integendeel: een elektrische minigraver is minstens zo krachtig als een minigraver op diesel, en ook het hydraulisch vermogen blijft gelijk. Hetzelfde geldt voor de inzetbaarheid: met een elektrische minigraver kan de hele dag gewerkt worden, door tussentijds bij te laden indien dit nodig is. Als er sprake is van wisselbare accu’s is dit al helemaal geen issue.

De aanschafprijs

Terug naar de total cost of ownership van een elektrische minigraver. Het eerste onderdeel daarvan is de aanschafprijs. Hier zie je direct een duidelijk verschil tussen elektrisch en diesel.

“In vergelijking met meer conventionele minigravers zijn elektrische exemplaren 1,5 tot 2,5 keer duurder in aanschaf”, licht Bart Streef van Elinmo toe. Het bedrijf is gespecialiseerd in de verkoop, productie en het onderhouden van elektrische grondverzetmachines. Het gaat om bedragen van 35.000 tot 100.000 euro. De aanschafprijs van een elektrische minigraver is afhankelijk van het formaat en de technische specificaties.

Streef legt uit dat de forse prijs van elektrische minigravers op meerdere manieren kan worden verklaard. Een belangrijke reden is de aanwezigheid van een accu, het meest kostbare element van een elektrische minigraver. En dan is er ook nog het productieproces. Streef: “De meeste bedrijven elektrificeren dieselvarianten van machines. Een elektrische minigraver zou voordeliger zijn als deze niet eerst nog omgebouwd moet worden.”

De energiekosten

De energiekosten die bij een elektrische minigraver komen kijken, liggen volgens Streef rond de 20 tot 30 euro per dag. Afhankelijk van het formaat van de accu en het specifieke verbruik kan dit bedrag variëren. De huidige energieprijzen, die de laatste jaren sterk zijn toegenomen, zijn hiervoor verantwoordelijk. Een diesel minigraver daarentegen heeft een relatief laag verbruik van 10 tot 15 liter per dag, wat resulteert in dagelijkse energiekosten rond de 15 tot 20 euro. Zodra de energiecrisis voorbij is en de prijzen van elektriciteit dalen, kunnen de energiekosten voor een elektrische minigraver gunstiger worden.

Het onderhoud

Een elektrische minigraver zit qua techniek minder gecompliceerd in elkaar dan een dieselvariant, zo vertelt Streef. “Het grote verschil is dat er geen verbrandingsmotor meer in zit. De rest is nagenoeg hetzelfde. Een minigraver met verbrandingsmotor heeft in tegenstelling tot de elektrische minigraver allerlei draaiende onderdelen die vervangen moeten worden.” Het onderhoud van een diesel minigraver kost doorgaans een paar honderd euro per jaar, kosten die je bij een elektrisch model kunt besparen.

Subsidies en fiscale voordelen

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) maakt de overstap van diesel naar elektrische minigravers aantrekkelijk door middel van financiële voordelen. Hieronder een drietal voorbeelden van subsidies of fiscale voordelen waar je als ondernemer gebruik van kunt maken bij de aanschaf van een elektrische minigraver:

    De Subsidieregeling Schoon en Emissieloos Bouwmaterieel (SSEB): De SSEB is bedoeld voor de aanschaf van schonere bouwmachines/bouwmaterieel, met als einddoel de stikstof in de bouwsector te reduceren. Hierbij kan onderscheid gemaakt worden tussen Aanschaf en Retrofit. Vanaf 9 mei 2023 kun je je weer beroepen op deze regeling. Het subsidiebudget voor 2023 is 36 miljoen euro. Een bedrijf kan per bouwmachine een maximaal subsidiebedrag van 300.000 euro krijgen. Tegelijkertijd geldt voor bedrijven jaarlijks een plafond van 1 miljoen euro. De subsidie bedraagt per nieuwe emissieloze-bouwmachine maximaal 40 procent van de meerkosten ten opzichte van een machine met verbrandingsmotor. Milieu-investeringsaftrek (MIA) en de Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (Vamil): De MIA en Vamil zijn fiscale voordelen voor ondernemers die investeren in milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen. De MIA richt zich op het verlagen van de fiscale winst. Je kunt hiermee tot 45 procent van het investeringsbedrag in mindering brengen op de winst. Met de Vamil kun je een investering afschrijven op een willekeurig moment, met een beperking tot 75 procent van het investeringsbedrag. Beide onderdelen worden vaak gecombineerd, wat kan resulteren in een nettobelastingvoordeel tot 14 procent.

Op de Milieulijst van de RVO kun je zien of een bepaalde machine in aanmerking komt voor de regelingen.

De beste koers

Investeren is maatwerk voor elke ondernemer. Onder aan de streep zul je zelf moeten bepalen welke minigraver het beste bij jouw bedrijf past. Een diesel lijkt op de korte termijn wellicht beter betaalbaar, maar met het oog op de toekomst kan een elektrische minigraver juist het overwegen waard zijn. Met de verschillende aspecten van de total cost of ownership kun je bepalen wat de beste koers is voor jouw onderneming. Hierbij is Rabobank je natuurlijk graag van dienst.

Zo financier je een elektrische minigraver

Benieuwd voor welk bedrag per maand jij een elektrische minigraver kunt leasen? Bereken je maandbedrag of start meteen je aanvraag. Als grootzakelijke klant neem je contact op met je accountmanager.