Zo lease je elektrische voertuigen en laadpalen
Denk jij aan overstappen op een elektrische auto, bestelbus, vrachtwagen of graafmachine? Met financial lease van Rabobank ben je direct eigenaar zonder dat je in één keer het aankoopbedrag kwijt bent. Ook kun je direct de laadpaal meefinancieren.
Daarom kies je voor Rabo Lease
Wat valt er te kiezen bij het financieren van een elektrisch voertuig?
Overstappen naar een elektrische auto, bestelbus, vrachtwagen of minigraver betekent ook keuzes maken over hoe je de aanschaf gaat financieren. Sommige ondernemers kunnen én willen dit financieren met eigen geld. Ideaal als je dit bedrag kunt inzetten zonder grote gevolgen voor je financiële situatie. Veel anderen gaan voor een lease-oplossing. Je kunt je elektrische auto financieren via financial lease of operational lease.
Financial Lease
Bij Rabobank kun je kiezen voor financial lease. Dit kun je vergelijken met een lening. Je bent direct eigenaar met alle bijbehorende fiscale voordelen zoals afschrijving, btw-teruggave en renteaftrek. Ook kun je voor veel elektrische bedrijfsmiddelen en laadpalen (maar niet voor een elektrische auto) een aanvraag doen voor subsidies. Onderhoud, verzekering en eventuele reparaties regel je zelf.
Operational lease
Er zijn twee vormen van operational lease: netto en full service. Dit zijn de verschillen:
Je bent bij operational lease géén eigenaar van het bedrijfsmiddel, daarom profiteer je niet van subsidies.
Volledige aanschafbedrag leasen of zelf een deel inleggen?
Meestal wordt voor een elektrische auto, bestelbus of ander transportmiddel gekozen voor financial lease. Je kunt bij Rabobank ervoor kiezen om 100% van de aanschafwaarde te leasen. Ook de btw kun je mee laten financieren. Zo spreid je de aanschafkosten over de volledige looptijd.
Het komt regelmatig voor dat ondernemers kiezen om een deel van de kosten zelf in te leggen. Zo verlaag je het maandelijkse leasebedrag. Handig als je financiële reserves hebt, maar niet direct het volledige aanschafbedrag wilt neerleggen. Je kunt de volgorde ook omdraaien: dan spreek je een slotsom af die je aan het eind van de contractduur ineens aflost. Wie hiervoor kiest, moet aan het eind van de contractduur dus voorbereid zijn op deze uitgave.
Twijfel je wat voor jou de juiste keuze is? Als je je lease aanvraagt, kun je aan het eind van de aanvraag het aanbod zelf aanpassen. Zo zie je direct wat de invloed is van eigen inbreng of een slotsom op je maandbedrag.
Welke looptijd past bij jou?
De juiste looptijd van je lease hangt af van je wensen. Vind je het prettig om de lease zo snel mogelijk af te lossen en heb je geen moeite om deze hogere maandlasten te betalen? Dan kies je voor een korte looptijd. Hou je het maandbedrag liever zo laag mogelijk? Dan ga je logischerwijs voor een langere looptijd. Goed om te weten: de gemiddelde looptijd van een leasecontract is vijf jaar.
Kun je ook laadpalen leasen?
Investeren in een elektrisch voertuig wordt financieel nóg interessanter als je de batterij kunt opladen op je eigen terrein. Zeker als je dit combineert met zonnepanelen op je dak. Voor de financiering van je laadpaal kun je gewoon bij Rabo Lease terecht. Kies bij de berekening bijvoorbeeld voor ‘elektrische bus + laadpaal’.
Zo financier je een elektrisch bedrijfsmiddel
Benieuwd voor welk bedrag per maand jij een elektrisch bedrijfsmiddel kunt leasen? Bereken het meteen en start je lease aanvraag. Liever eerst meer weten over financial lease?
Wat doe ik eerst: lease aanvragen of subsidie aanvragen?
Er zijn verschillende subsidies beschikbaar die overstappen op een elektrisch bedrijfsmiddel aantrekkelijker maken. Dat geldt ook voor investeringen in laadpalen. Maar is het slim om lease aan te vragen als je nog niet zeker weet of je de gewenste subsidie zal ontvangen? Dat ligt eraan of je verwacht dat je de subsidie ontvangt. Zo ja, dan kun je het bedrag aanvragen wat overblijft als je aanschafkosten vermindert met de subsidie.
Weet je het niet zeker? Maak dan een berekening voor het volledige bedrag. Je zit immers nog nergens aan vast. De lease-overeenkomst wordt pas definitief opgemaakt als het bedrijfsmiddel is geleverd. Wel is het slim om bij bespreken van je aanvraag aan te geven dat er een subsidietraject loopt.