Een man laadt een elektrische bestelbus op

Elektrisch rijden via je eigen zonnepanelen: dit moet je weten

Steeds meer ondernemers investeren in elektrische voertuigen in combinatie met zonnepanelen. Dit zorgt voor aantrekkelijke gebruikskosten en maakt je minder afhankelijk van schommelende energietarieven en drukte op het elektriciteitsnet.

Praktische tips voor aanschaf zonnepanelen

Henry Steenbergen, directeur Transport en Mobiliteit bij Rabobank, geeft een aantal praktische tips als je overweegt om zonnepanelen aan te schaffen: “Je moet eerst kijken of je dakconstructie het aankan. Dat is een heel belangrijk punt: zonnepanelen kunnen erg zwaar zijn. Check verder ook altijd even je verzekering; niet elke verzekeraar verzekert zonnepanelen. Daarnaast heb je helaas met levertijden te maken”, vervolgt Steenbergen.

Prent over elektriciteit

Zo bepaal je het aantal zonnepanelen

Stel, je rijdt zakelijk de Kia Niro EV en wilt bepalen hoeveel zonnepanelen je daarvoor aan moet schaffen. Om te beginnen bedraagt het verbruik van het instapmodel zo’n 16,5 kWh per 100 kilometer. Als je jaarlijks 15.000 kilometer rijdt, kom je uit op 2.475 kWh. Volgens de Consumentenbond levert een nieuw zonnepaneel per jaar gemiddeld 300 kW. Dit betekent dat je negen zonnepanelen nodig hebt om één auto voor een jaar van stroom te voorzien. Bij 20.000 kilometer heb je elf zonnepanelen nodig.

Je kunt dezelfde rekensom volgen voor een zakelijke elektrische bestelbus, zoals bijvoorbeeld de populaire Citroën e-Jumpy van middellang formaat. Die heeft een verbruik van 20 kWh per 100 kilometer. In dit geval heb je bij een jaarlijks kilometrage van 15.000 kilometer minimaal tien zonnepanelen nodig. Rijd je 20.000 kilometer, dan moet je ten minste veertien zonnepanelen hebben.

Afhankelijk van het aantal laadpalen en zonnepanelen dat je kunt plaatsen, kun je meerdere elektrische auto’s van stroom voorzien. Tien zonnepanelen hebben normaal gesproken een oppervlakte van 16,5 vierkante meter, bij twintig stuks heb je het over het dubbele, enzovoorts. Je kunt ook kleinere of grotere zonnepanelen aanschaffen. Vergeet in het keuzeproces niet om rekening te houden met je toekomstperspectief. Je wilt immers voldoende zonnepanelen hebben om de komende jaren goed te zitten met je energievoorziening.

Wat kosten zonnepanelen?

Uiteraard hebben ook zonnepanelen een prijskaartje. Gemiddeld betaal je voor tien zonnepanelen 5.000 euro, inclusief installatie. Bij achttien tot twintig zonnepanelen heb je het over 8.000 à 9.000 euro. Een andere manier om de prijs te illustreren: gemiddeld ben je per vierkante meter 250 euro kwijt voor zonnepanelen. Door het gewenste dekkingsgebied te berekenen, kom je uit op de prijs. Heb je 50 vierkante meter om te bedekken, dan zal dat rond de 12.500 euro kosten. Uiteraard kun je wel de btw terugvragen.

Gemiddeld betaal je voor tien zonnepanelen 5.000 euro, inclusief installatie. Bij achttien tot twintig zonnepanelen heb je het over 8.000 à 9.000 euro. Een andere manier om de prijs te illustreren: gemiddeld ben je per vierkante meter 250 euro kwijt voor zonnepanelen. Door het gewenste dekkingsgebied te berekenen, kom je uit op de prijs. Heb je 50 vierkante meter om te bedekken, dan zal dat rond de 12.500 euro kosten. Uiteraard kun je wel de btw terugvragen.

Tips als je de investering wilt financieren

Bij Rabobank kun je elektrische voertuigen, laadpalen en zonnepanelen leasen met financial lease. Daarmee ben je wél direct zelf eigenaar, maar hoef je níet de hele investering uit je eigen middelen te financieren.

Wil je een deel van de investering zelf inleggen en een deel leasen? Dan is het slim om de investering in zonnepanelen (deels) uit je eigen inleg te financieren en de investering in elektrische voertuigen volledig te leasen. Elektrische voertuigen vallen in een lagere risicoklasse dan zonnepanelen, waardoor je hier een lager rentetarief voor betaalt. Laadpalen financier je wel eenvoudig mee, door in de berekening bijvoorbeeld ‘Elektrische bestelbus + laadpaal’ te selecteren.

Energie over: de voordelen

Het behoeft tot slot geen uitleg dat het opladen van elektrische auto’s slechts een van de dingen is die je kunt doen met de energie die door je zonnepanelen wordt opgewekt. De energie kun je eveneens gebruiken voor je kantoorpand.

Overtollige energie kun je bovendien opslaan in een thuisbatterij of terugleveren aan het net via de salderingsregeling. Afhankelijk van de hoeveelheid geleverde stroom krijg je een bepaald bedrag terug. Je kunt tot 1 januari 2025 stroom terugleveren, wat tegen het eigen verbruik wordt weggestreept. De salderingsregeling wordt daarna tot 2031 langzaam afgebouwd.

Ook de SDE-subsidie maakt het aantrekkelijk om zonnepanelen te nemen. Als je deze subsidie krijgt toegewezen, ontvang je voor een periode van vijftien jaar een vast subsidiebedrag per opgewekt kilowattuur zonne-energie.

Zo financier je een elektrisch voertuig

Benieuwd naar de kosten om je elektrische voertuig te leasen? Bereken het snel online.

Zo financier je zonnepanelen

Benieuwd naar de kosten om je eigen zonnepanelen te laten financieren? Bereken het snel online.