4 manieren om je financier te overtuigen
Je bent eruit: je gaat een financiering aanvragen voor jouw investering. Maar hoe zorg jij ervoor dat je die financiering binnenhaalt? Hoe haal jij alle twijfel weg en overtuig je jouw financier? Ruud van den Berg, adviseur bij Rabobank, vertelt je er alles over.
Ruud van den Berg, Adviseur MKB bij Rabobank
Ruud heeft al tientallen financieringsaanvragen behandeld én goedgekeurd. Hij geeft zijn tips over hoe jij je financier overtuigt.
Best spannend: een financiering aanvragen
“Het is best spannend om die stap te zetten en een financiering aan te vragen. Je wil er zeker van zijn dat je jouw financier overtuigt dat jij die financiering waard bent.
Je financier wil kunnen vertrouwen op de ondernemer én de onderneming. Hiervoor moet je natuurlijk alle standaardinformatie kunnen aanleveren, zoals je jaarcijfers en inkomstengegevens. Maar de overtuiging zit ‘m ook in een aantal andere zaken. Ondernemers die hun kans op financiering willen vergroten moeten zichzelf minimaal vier vragen stellen.”
Je financier overtuigen: aan de slag met 4 vragen!
1. Financieel gezond?
Voor je een investering doet in je bedrijf, moet je allereerst weten hoe het is gesteld met de gezondheid van jouw bedrijf. Sta je er financieel goed voor? Heb je voldoende geld op de bank? Hoe is je solvabiliteit? En hoe is je cashflow? Breng ook je bedrijfsrisico’s in kaart en welke maatregelen je hebt genomen om deze te beperken. Als je dit allemaal voor jouw financier op papier kan zetten, is de kans dat jouw financieringsaanvraag wordt goedgekeurd al een stuk groter.
2. Betaalbaar?
Zorg dat jij je financier laat zien dat je de lasten van je financiering kunt dragen. Dat is trouwens niet alleen belangrijk om je financiering rond te krijgen, maar ook om voor jezelf te bepalen of de investering een goed idee is.
De belangrijkste vraag om jezelf te stellen: “Ben ik in staat om uit de extra winst van mijn investering de aflossing en rente van de financiering te betalen? En ben ik dat nog steeds als mijn winst bijvoorbeeld 10% lager is dan vooraf gedacht?”
3. Welke zekerheden?
Vraag je een financiering aan bij de bank? Dan zal deze altijd om zekerheden vragen. Zekerheden dienen als onderpand waarop de bank kan terugvallen. Zorg dat je bij een financieringsaanvraag al een idee hebt welke zekerheden je wilt inbrengen. Zo laat jij zien dat de bank erop kan vertrouwen dat ze geen onnodig groot risico neemt door met jou in zee te gaan.
4. Goed onderbouwd met offertes en begrotingen?
Een goede financieringsaanvraag is meer dan een pakkend verhaal. Laat met offertes, realistische begrotingen en contracten dus zien dat je al 10 stappen vooruit hebt gedacht. Hoe meer je erin slaagt feiten op tafel te leggen, hoe groter de kans dat je de financier meekrijgt.
Verder met de groei van je bedrijf
Ben jij klaar om een financiering aan te vragen? Lees meer over onze financieringsoplossingen. En ben je nog niet helemaal zeker of je een financiering gaat aanvragen? Vrijblijvend sparren is ook mogelijk!