De begroting: alles over het zakelijke financiële plan
Het maken van een begroting of een financieel plan geeft je als ondernemer meer grip op de financiële gezondheid van je bedrijf. Ook helpt het je om een financieringsaanvraag stevig te onderbouwen. Maar wat staat er allemaal in een financieel plan, hoe maak je een goede begroting en welke varianten zijn er? Lees het in minder dan 3 minuten.
Wat staat er in een financieel plan?
Het financiële plan in je businessmodel laat zien hoe je jouw bedrijf financieel runt, of je het nu net start of verder wilt laten groeien. Kernwoorden en -vragen in je financiële plan zijn:
Financieel plan: Wat is een begroting?
Een financieel plan werk je uit met verschillende soorten begrotingen. Een begroting is een overzicht van de verwachte inkomsten en uitgaven in een bepaalde periode. Zo kun je inschatten hoe je financiële situatie er over een maand, kwartaal of jaar uitziet. Een begroting wordt daarom ook wel financiële prognose genoemd. De begroting is onderdeel van je financieel plan en toont aan of je ondernemingsplan financieel haalbaar is. Je kan de begroting dan ook gebruiken als je een financieringsaanvraag doet.
De meeste bedrijven maken in ieder geval een begroting voor het komende jaar. Wil je snel bij kunnen sturen, dan kan je ook werken met maandbegrotingen.
De vier soorten begrotingen in een financieel plan
Er zijn 4 soorten begrotingen. Deze zijn onderdeel van je financieel plan. De liquiditeits- en exploitatiebegroting zijn voor elke ondernemer relevant. Of je ook een investerings- en financieringsbegroting wil opstellen, hangt af van de vraag of je de komende tijd gaat investeren.
Soorten begrotingen
Exploitatiebegroting
Deze begroting wordt ook wel resultatenrekening genoemd en laat je verwachte omzet en kosten zien. Zo zie je snel welke omzet je minimaal moet halen om alle kosten te dekken.
Liquiditeitsbegroting
Deze begroting toont je verwachte inkomende en uitgaande geldstromen Zo krijg je een goed overzicht van je cashflow.
Investeringsbegroting
Wil je investeren? Breng dan in kaart welke uitgaven er nou echt komen kijken bij jouw plannen.
Financieringsbegroting
Deze begroting laat zien hoe je de geplande investeringen wil financieren. Bijvoorbeeld met eigen geld, een krediet, lease of crowdfunding.
Waarom heb je een begroting nodig?
Sommige ondernemers zijn sceptisch als het over begroten gaat. De toekomst is nu eenmaal lastig te voorspellen. Toch heeft het wel degelijk zin om hier tijd in te steken. Een begroting laat namelijk zien of je plannen voor de komende tijd financieel haalbaar zijn. Blijkt dat niet het geval? Dan vertelt een begroting waar het knelt. Andere voordelen:
Kortom, een begroting geeft meer zekerheid over de financiële toekomst van je bedrijf
Sparren met een accountmanager
Jouw plannen al in een vroeg stadium bespreken met een accountmanager? Dat kan! Maak een afspraak om telefonisch of via een videogesprek met ons te sparren.
Lees meer
Lees tips, handige artikelen en bekijk praktijkvoorbeelden van andere ondernemers.