Compoform wist met hulp van Rabobank verder te groeien
Compoform – onderdeel van Giant Leap Composites – maakt met de productie van duurzaam en honderd procent recyclebaar sandwich-plaatmateriaal een enorme groei door, en het buitenland lonkt. In verschillende groeifases helpen we het Limburgse bedrijf verder op weg.
Over Compoform
Thermoplastisch composiet: Voor veel bedrijven in de bouw en automotive is dit dé uitkomst als vervanger van traditionele materialen als hout, staal en aluminium. Daarom investeerde het Limburgse Compoform in 2022 een nieuwe productielijn aan om grote orders te kunnen verwerken. Een tweegesprek over deze samenwerking.
Compoform is een dochteronderneming van Giant Leap Composites, Max Hamm is de CEO. “Ons materiaal wordt onder andere gebruikt in de vracht- of bezorgwagens van bekende Nederlandse e-commercebedrijven en supermarktketens. Met onze materialen wordt het laadvermogen significant verhoogd, waardoor brandstofverbruik daalt en men meer kan vervoeren. Al met al een lagere Total Cost of Ownership (TCO)”, aldus Hamm. Voor een gemiddelde e-commerce bezorgdienst kan een besparing van twintig kilo zo 100.000 euro extra omzet opleveren over een termijn van drie jaar.
100% recyclebaar
Daarnaast produceert Compoform 100% recyclebaar materiaal voor onder andere de bouw van steigers, caravans, mobile homes, gevels en prefab huizen. Hamm: “Dikwijls waar hout, staal en aluminium plaatmateriaal wordt toegepast, kun je overgaan op ons lichtere composietmateriaal”.
Een sandwichplaat van thermoplastisch composiet heeft een thermoplastische kern en thermoplastische vezelversterkte buitenlagen, legt hij verder uit. “Zowel de binnenhuid als het kernmateriaal zijn relatief flexibel, maar zodra ze samengesmolten worden in onze machine ontstaat er een sterk, stijf, en licht product. Wij hebben een unieke methode ontwikkeld om de lagen en kern aan elkaar te smelten.”
Bij Compoform kunnen ze een plaat die aan het einde van de levensduur is dus weer gebruiken voor nieuwe producten. Het rest-afval wordt verwerkt tot vlokken, die vervolgens weer tot nieuwe producten gevormd kunnen worden. “Ons plaatmateriaal gaat zeven tot tien jaar mee, is makkelijk te onderhouden en 100% recyclebaar. Het is ook nog veel lichter dan bijvoorbeeld hout of aluminium en het productieproces is schoner.”
Korte lijnen
Compoform begon vijf jaar geleden met het ontwikkelen van oplossingen voor sandwich-plaatmateriaal. Dat begon met kleinschalige productie in de vestiging in Beek, inmiddels is het bedrijf een grote producent van thermoplastisch sandwichmateriaal in West-Europa. “We groeien hard, en zijn op zoek gegaan naar een financiering voor een nieuwe productielijn waarmee Compoform 1,5 miljoen vierkante meter thermoplastisch composiet plaatmateriaal per jaar kan produceren.”
Die productielijn kwam er in 2022. Voor de financiering klopte Hamm aan bij Rabobank. Wilbert Reijnen, accountmanager Grootzakelijk en gespecialiseerd in industrie en mobiliteit, is eerst bij Compoform langsgegaan om het productieproces te bekijken. “Dan zie je het enthousiasme bij de ondernemer en krijg je er een beleving bij hoe alles werkt. Vanuit die setting praat je makkelijker over de financials.”
Deze manier van samenwerking zorgt volgens Reijnen voor een constante, rechtstreekse lijn met elkaar om snel te kunnen schakelen.
“Never waste a good crisis”
De financiering via Rabobank was voor Compoform van grote waarde om de volgende fase in te gaan. Het bedrijf groeide de afgelopen jaren uit zijn jasje. Ondanks de economisch moeilijke tijden door de coronacrisis en de oorlog in Oekraïne maakte Compoform juist een groeispurt, volgens Hamm. “Hoe erg corona ook is, het heeft in ons voordeel gespeeld. Iedereen ging ineens klussen waardoor de vraag naar steigers toenam. Hierdoor steeg ook de vraag naar onze composiet panelen die worden gebruikt in de steigerbouw. De supermarkten en e-commercebedrijven gingen last mile bezorgingen doen en brachten de winkel bij de mensen thuis. Daarvoor zijn vrachtwagens nodig, waarvoor wij materiaal leveren. Die markt blijft ook nu gewoon doorgroeien. De verkoop is hierdoor verdrievoudigd.”
Kan Compoform de vraag eigenlijk wel aan? “Als je de echt grote orders krijgt, moet je gewoon aan de bak. Daarom hebben we in augustus 2021 de knoop doorgehakt en geïnvesteerd in een custom-made productielijn om grote volumes te produceren. In crisistijd zijn er veel uitdagingen, maar ik geloof in de uitspraak van Winston Churchill: ‘Never waste a good crisis’. Die kans moet je gewoon grijpen.”
In die tijd heeft Rabobank ook meegedacht. “Dat heeft ontzettend geholpen. Wij waren ook met andere banken in gesprek, maar dat duurde te lang”, vertelt Hamm. “Via Rabobank hebben we uiteindelijk sneller een betaling kunnen regelen middels een leaseconstructie.”
Een heel belangrijk aspect bij een aanvraag is de bedrijfsanalyse, zegt accountmanager Wilbert Reijnen. Daarnaast zoomen we bij de beoordeling van het businessmodel in op duurzaamheidsaspecten en wegen deze mee in de financieringsbeslissing. “Compoform gebruikt recyclebare materialen die minder brandstof en dus minder CO2-uitstoot hebben. Dit is een ondernemer die goede stappen in duurzaamheid zet en dat ook uitdraagt. Dat vinden wij heel sterk en daar willen wij bij zijn.”
Duurzaamheid en betrouwbaarheid
Compoform kan groene vinkjes zetten als het gaat om duurzaamheid én betrouwbaarheid. Volgens Hamm is dat in deze tijd allebei even belangrijk. “Door de oorlog in Oekraïne is de hele supply chain rond het produceren en leveren van hout onbetrouwbaar geworden. Hoewel je met een kunststof alternatief initieel wat duurder uit bent, kiezen veel bedrijven toch voor die optie. In coronatijd merkten veel ondernemingen hoe afhankelijk ze waren geworden van China. De tendens is dat er bewustwording is in het bedrijfsleven over die afhankelijkheid. Bedrijven kijken naar lokale alternatieven.”
Naar Amerika
Maar ook het buitenland lonkt nu voor Compoform. “Verkoop is het leukste wat er is, al help ik net zo makkelijk een dag mee in de productie”, vertelt Hamm. Het is leuk om een supergemotiveerd salesteam aan te sturen en samen naar nieuwe mogelijkheden te kijken. We richten ons nu vooral op de grote accounts, omdat we grote orders kunnen wegzetten. Dan kom je al snel in de Verenigde Staten terecht, waar al veel aanvragen vandaan komen. Het is dan ook de bedoeling dat daar op vrij korte termijn een lokale productielijn komt.”
Een lokale ‘hub’ is nodig, want het is volgens Hamm waanzin om lichtgewicht materiaal in containers overzee te vervoeren. “Je bent lucht aan het vervoeren, het is niet duurzaam en je kunt in een container maar veertig kuub kwijt. We bespreken in januari met onze aandeelhouders over de financiering van een vestiging in de Verenigde Staten. Die lijn gaat er komen.”
Persoonlijke aanpak
Ook daarin komt Rabobank weer met advies en hulp. “We kijken naar de ondersteuning van de groei naar het buitenland door ons netwerk te mobiliseren”, aldus Reijnen. “Hoe kan de bank concreet helpen met zakendoen in het buitenland? “Rabobank heeft diverse eigen kantoren in de Verenigde Staten. Voor de Nederlandse klanten is er een International Desk die specifiek staat opgesteld voor Nederlandse klanten die actief zijn of willen worden in de VS. Zij zorgen voor toegang tot lokale dienstverlening, kennis en netwerken. Op deze manier kunnen wij Compoform helpen aan relevante introducties en lokaal zakendoen. Het is voor ons duidelijk dat het bedrijf echt hard verder groeit en dan moet je helpen met ruimte maken om te blijven ondernemen. We kijken vooral altijd vooruit: waar staat het bedrijf over een aantal jaren?”
Hamm prijst de menselijke benadering van Rabobank. “Het is logisch dat bij een aanvraag een financier allerlei vragen stelt. Je wilt ondernemen en niet de hele dag lange vragenlijsten invullen. Ik heb bij de start van de samenwerking gezegd: laten we elkaar gewoon eens ontmoeten en in de ogen kijken. Daarna gingen we het gesprek met elkaar aan over de cijfers."
Wij bieden financieringsoplossingen op maat. Denk aan krediet voor extra werkkapitaal, een grootzakelijke lening voor een bedrijfsovername of andere grote investeringen. Benieuwd hoe wij jouw bedrijf kunnen helpen met service en financiering op maat?