Prinsjesdag 2024
Het lag dit jaar allemaal wat dichter bij elkaar dan normaal… Prinsjesdag én de presentatie van het regeerprogramma. Dat kan verwarrend zijn. Toch is er een duidelijk verschil. Op 13 september 2024 presenteerde het kabinet-Schoof het regeerprogramma met plannen voor de komende vier jaar. Op Prinsjesdag, 17 september 2024, werden de begroting en plannen voor 2025 bekendgemaakt. Een belangrijk thema is bestaanszekerheid: meer zekerheid over werk en inkomen voor Nederlanders. Lees meer over wat de Prinsjesdag plannen voor jouw portemonnee betekenen.
Inkomen
Volgens de berekening gaat iedereen er in 2025 qua koopkracht een beetje op vooruit. Gemiddeld hebben we volgend jaar 0,7% meer te besteden. Mensen met een uitkering gaan er iets meer op vooruit. Zij zien een plusje van 0,9%. Inkomens tussen grofweg 30.000 en 50.000 euro bruto gaan er met 1,1% het meest op vooruit. Wat houdt dat in voor jou?
Wonen
Het verminderen van de woningnood is een belangrijke taak voor deze regering. Jarenlang is er een tekort aan huizen voor de groeiende bevolking en kleinere huishoudens. Daarom moet er nu snel huizen worden gebouwd. Daarnaast werkt de regering aan betaalbare en kwalitatieve woningen en een goede infrastructuur.
Onderstaande maatregelen zijn al eerder aangekondigd en blijven van kracht:
Zorg
Het belangrijkste nieuws: stijging in zorgpremie verwacht. Het verplicht eigen risico blijft gelijk op € 385. De zorgtoeslag gaat omhoog.
Vermogen
In 2025 zijn er vooral wijzigingen in de heffingsvrijstellingen voor het vermogen in box 3. Ook wordt er hard gewerkt aan de Wet Rechtsherstel box 3. Deze wet gaat over het belasten van het werkelijke rendement uit box 3 vermogen.
Voor ondernemers
Ook op jou als ondernemer heeft Prinsjesdag invloed. Zo wordt er een aantal aftrekregelingen afgebouwd, zijn er veranderingen op het gebied van personeel en wordt de btw in een aantal sectoren verhoogd. Benieuwd wat de nieuwe plannen voor jou als ondernemer betekenen?
Visie RaboResearch
Lees de visie van onze economen over de plannen van het Kabinet.
Wat kun jij doen?
Het gaat de goede kant op met de financiële situatie van de Nederlandse huishoudens. Dat staat in het Nibud-rapport ‘Geldzaken in de praktijk 2024’. Inkomens zijn gestegen en de energielasten en de inflatie lijken redelijk stabiel. Toch heeft een aantal groepen minder controle over de inkomsten die nodig is om grip op het leven te houden. Een belangrijk thema van het kabinet-Schoof is dan ook ‘bestaanszekerheid’. Financiële bestaanszekerheid is wat je minimaal nodig hebt om rond te komen, schulden te voorkomen en af te lossen en tegenvallers op te vangen. Ontdek hoe financieel gezond jij bent. En wat je zou kunnen doen om dit te verbeteren? Na het invullen van de test weet je precies waar je staat en ontvang je direct tips die aansluiten bij jouw situatie.
Alle wijzigingen onder voorbehoud van goedkeuring door de Tweede Kamer.
Ook interessant voor jou
Inzicht met de Rabo App
Wil je weten waar je geld naartoe gaat? De Rabo App biedt handige functies voor meer inzicht in je geldzaken.
Hoe ziet jouw financieel plan eruit?
Dromen en doelen voor de toekomst, we hebben ze allemaal. Misschien wil je eerder stoppen met werken of je kinderen financieel ondersteunen bij hun studie. Met het Rabo Financieel Plan krijg je snel inzicht in je mogelijkheden.
Bereken je bespaarkansen
Vind je het lastig om te bepalen waarop je kunt besparen? Vul dan de Persoonlijk Budgetadvies tool in van Nibud in en krijg snel inzichtelijk waar je jouw geld aan uitgeeft en waar je op kunt besparen.