Een verhuurbedrijf starten: hoe doe je dat?
Wil je voor jezelf beginnen met een verhuurbedrijf? Daar helpen we je graag bij. Met ons stappenplan maak je een vliegende start als ondernemer. We leggen je stap voor stap uit wat je moet regelen.
Stappenplan verhuurbedrijf starten
Wil je een verhuurbedrijf starten, hoe doe je dat zonder ervaring? Dan moet je het een en ander regelen als ondernemer. We zetten de stappen voor het starten van een eigen verhuurbedrijf voor je op een rij.
Stap 1. Verzin een goed idee: wat ga je verhuren?
Wat wil je precies verhuren? Ga je oriënteren en kijk goed om je heen: aan welke spullen hebben mensen behoefte? En wie zijn die mensen eigenlijk? Dit wordt jouw doelgroep. Het is slim om ook even te kijken wat andere verhuurbedrijven doen.
Top 10 meest verhuurde spullen van 2024
Het gedrag van klanten verandert ieder jaar, maar één ding is zeker: het is een goede tijd om een verhuurbedrijf te starten. Volgens onderzoek zijn mensen tegenwoordig steeds vaker bereid om spullen te huren.
Als we kijken naar 2024, dan zijn de volgende verhuurproducten het meest populair:
Mensen vieren weer volop feest! Denk bijvoorbeeld aan decoratie voor bruiloften, spullen voor bedrijfsfeesten of versieringen voor andere feestelijke gelegenheden.
Steeds meer mensen maken professionele foto's en video’s, maar het zijn producten die nogal duur zijn om zelf aan te schaffen. Verhuur jij straks filmcamera’s, fototoestellen, studiolampen of geluidsapparatuur?
Een groeiende markt, vooral door e-bikes voor langere tochten, mountainbikes voor sportieve uitje of gewone fietsen voor toeristen.
Ook tuinfeesten en kinderfeestjes zijn nog steeds perfecte momenten om spullen voor te verhuren. Denk aan: springkussens, partytenten, tafels en stoelen of spelletjes.
Mensen gaan er graag op uit in eigen land als het mooi weer is, maar willen niet altijd een groot bedrag uitgeven. Je kunt hierop inspelen door tenten, slaapzakken, wandeluitrusting en kampeermeubels te verhuren.
Voor klussers en vakmensen met een kleiner budget: elektrisch gereedschap, grote machines, steigers en tuingereedschap.
Van casual tot chic: trouwjurken, pakken, galajurken of speciale gelegenheidskleding.
Voor verkoeling en plezier: kano's en kajaks, jetski’s, duikspullen en surfplanken.
De meeste sneeuwliefhebbers huren hun spullen, omdat de aanschaf vaak te duur is. Denk aan ski’s, snowboards, winterkleding en beschermingsmaterialen
Kinderen groeien snel uit spullen. Er is vooral vraag naar zwangerschapsartikelen, LEGO-sets en houten speelgoed.
Ga brainstormen en in gesprek met anderen en zet al je plannen op papier. In deze fase van het stappenplan maak je jouw idee concreet. Breng in kaart hoe jouw verhuurbedrijf eruit komt te zien.
Stap 2. Schrijf een ondernemingsplan
Heb je jouw ideeën op papier gezet? Dan is het tijd voor de volgende stap: een praktisch plan maken. Beschrijf in je ondernemingsplan hoe je van plan bent om jouw verhuurbedrijf op de kaart te zetten. Denk bijvoorbeeld na over:
Een goed ondernemingsplan helpt je niet alleen om helder te krijgen wat je wilt, maar is ook handig als je geld wilt lenen bij de bank of investeerders wilt aantrekken.
Tip! Download gratis een voorbeeld ondernemingsplan. Zo’n voorbeeld geeft je een goed beeld hoe een compleet businessplan eruit ziet, inclusief het financieel plan.
Stap 3. Regel de praktische zaken
Nu wordt het concreet! Er komt best wat kijken bij het starten van een eigen bedrijf. Je bent als ondernemer namelijk niet langer in loondienst, als starter moet je jouw zaken zelf regelen.
Wat je allemaal moet regelen? Denk bijvoorbeeld aan financiering, het vinden van de juiste locatie, het openen van een zakelijke rekening, het opzetten van je administratie, je uren bijhouden, verzekeringen afsluiten én je belastingaangiftes doen.
Schrijf je in bij de KVK en kies een rechtsvorm
Je avontuur als ondernemer begint in ieder geval pas echt als jij je officieel hebt ingeschreven bij de Kamer van Koophandel (KVK). Je bent namelijk verplicht om je bedrijf in te schrijven bij het Handelsregister. Denk ook na over welke rechtsvorm het beste bij je bedrijf past.
Na je inschrijving bij de KVK worden je bedrijfsgegevens automatisch doorgegeven aan de Belastingdienst. Heb je een btw-nummer en een KVK-nummer ontvangen? Dan kun je daadwerkelijk aan de slag met je verhuurbedrijf.
Regel je zakelijke administratie
Als ondernemer moet je ook een overzichtelijke administratie opzetten. Hoe je dat precies doet, dat mag je zelf weten. Als je maar een duidelijk overzicht hebt van alle inkomsten en uitgaven. Bewaar facturen, offertes, bonnen goed en houd de uren bij die je hebt gewerkt bij in een urenoverzicht. Je bent verplicht om je administratie 7 jaar lang te bewaren voor de Belastingdienst.
Om beter grip te krijgen op je financiën kun je bijvoorbeeld een aparte zakelijke rekening openen. Zo houd je overzicht over je financiën, waardoor je bijvoorbeeld alvast geld opzij kunt zetten om je btw- en inkomstenbelasting te betalen.
Sluit verzekeringen af
Als ondernemer regel je je eigen vangnet. Slim, want dan sta je sterker als er iets gebeurt. We vertellen je welke verzekeringen handig zijn voor jouw verhuurbedrijf. Het is bijvoorbeeld handig om een zakelijke rechtsbijstandsverzekering, bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering en een arbeidsongeschiktheidsverzekering af te sluiten.
Stap 4. Je eerste klanten vinden
Het succes van je verhuurbedrijf hangt uiteindelijk af van je klanten. Is er een markt voor wat jij te bieden hebt met je onderneming? En wil de klant daarvoor betalen? Tijdens deze stap ga je nadenken over hoe jij jouw verhuurbedrijf in de markt wilt zetten. Kortom: hoe vind jij je eerste klant?
Dat kun je op verschillende manieren doen. Veel ondernemers beginnen bij hun eigen netwerk, door hun diensten aan te bieden aan vrienden of familie. Maar je kunt ook meteen investeren in een eigen website en social media, of zelfs via een platform als Marktplaats.
Stap 5. Blijven verbeteren
Als startende ondernemer leer je elke dag bij. Begin klein en kijk wat werkt. Misschien merk je dat klanten andere wensen hebben dan je dacht. Of ontdek je nieuwe kansen. Pas je plannen aan waar nodig. Zo groei je stap voor stap naar een succesvol verhuurbedrijf.
Voor jezelf beginnen?
Ieder begin is spannend. De Rabo ZZP Rekening geeft je meer zekerheid. Je hebt namelijk geen vaste kosten en betaalt alleen voor je transacties. Wel zo fijn als je net gaat starten!