Rabobank

Opladen onderweg: hier moet je rekening mee houden als je overstapt op elektrisch

Wist jij dat Nederland de hoogste dekking van laadpalen in Europa heeft? Niet overbodig, gezien de populariteit van elektrisch rijden. Hier moet je als ondernemer rekening mee houden als je onderweg oplaadt.

Opladen in alle soorten en maten

Sommige ondernemers kunnen hun actieradius dekken met een laadstation thuis of openbare laadstations in de buurt. Maar vaak is er wat meer nodig. Een laadstation op de zaak kan aantrekkelijk zijn. Bedrijven betalen minder energiebelasting dan particulieren. Lease je een elektrische auto of bestelbus bij ons, dan kun je de laadpaal makkelijk meefinancieren. Lees hier meer over Rabo Lease.

Reguliere laadstations leveren AC (wisselstroom) van het elektriciteitsnet. Die wordt door een ingebouwde converter in de auto omgezet naar DC (gelijkstroom). Dat moet, want accu's kunnen alleen gelijkstroom opslaan. Afhankelijk van de laadsnelheid van je accu duurt volledig opladen 6 tot 10 uur. Onderweg zul je sneller willen opladen. Dat kan bij snellaadstations zoals die van FastNed, Ionity, Allego en Recharge. Daar laad je de accu in 20 tot 40 minuten op tot 80 procent.

Snelladen = DC laden

Snellaadstations laden DC (gelijkstroom) direct in de accu. Daarvoor is een CCS-aansluiting (Europese modellen) nodig, of een CHAdeMO-aansluiting (Aziatische modellen). Zonder de conversie van AC naar DC gaat het laden een stuk sneller. Alle actuele elektrische auto's zijn inmiddels met een CCS- of CHAdeMO-aansluiting uitgerust. Bij vrijwel elk openbaar snellaadstation kun je voor beide aansluitingen terecht. Let op: je auto moet dan wel een snellaadoptie hebben.

Dichter netwerk

De netwerken van de bekende laadstations blijven groeien. En al een tijdje stelt Tesla zijn Supercharger-netwerk geleidelijk open voor andere modellen elektrische auto's. Tesla's Destination-netwerk is dat al langer. Destination charging – snelladen op bestemming – wordt op steeds meer plaatsen aangeboden: van bedrijventerreinen en winkelcentra tot vakantieparken. Inmiddels investeren ook oliemaatschappijen als Shell in (snel)laadstations. Opladen onderweg wordt steeds makkelijker.

Sneller laden

Met CCS kan de laadsnelheid nu oplopen tot zo'n 350 kW. Het wat oudere CHAdeMO laadt met zo'n 100 kW. De nieuwste laadtechniek (2021) is 800V. Met een laadsnelheid tot 230 kW kun je in 5 minuten 100 kilometer actieradius bijladen. In 10 tot 15 minuten laad je de accu op tot 80 procent. De koffiepauze als oplaadpauze komt steeds dichterbij.

Onderweg naar draadloos?

In het Zweedse Göteborg doen Vattenfall en Volvo momenteel een proef met draadloze oplaadtechnologie voor elektrische taxi's. Het opladen begint zodra de auto parkeert boven een in de straat geïntegreerd pad. Via voertuigidentificatie wordt automatisch afgerekend. De auto's worden 12 uur per dag gebruikt en leggen 100.000 kilometer per jaar af.
Bron: Nederland Elektrisch

Kosten

De kosten voor opladen hangen van veel verschillende factoren af: het laadvermogen van het laadstation en de auto, locatie, aanbieder en abonnement. Eén ding is zeker: hoe sneller, hoe duurder. De laatste maanden schommelen de prijzen fors, mede door de hoge gasprijzen.

Zo financier je een elektrisch voertuig

Benieuwd voor welk bedrag per maand jij een elektrisch auto, bus of ander bedrijfsmiddel kunt leasen? Bereken het meteen of start je leaseaanvraag. Als grootzakelijke klant neem je contact op met je accountmanager.