Milieuzones: wat betekent het voor jou?
In 2025 moet Nederland volgens het klimaatakkoord in ten minste 30 steden uitstootvrije (of zero-emissie) zones hebben. Hoe speel je hier als ondernemer op in?
Wat is een milieuzone?
De zero-emissiezone is een gedeelte van een stad of gemeente waar bedrijfsvoertuigen zoals bestelauto’s en vrachtauto’s (stadslogistiek) die te veel schadelijke stoffen uitstoten niet mogen rijden. Op termijn zijn hier alleen nog uitstootvrije (elektrisch, hybride, waterstof) exemplaren van zulke voertuigen welkom. Daarmee is de zero-emissie een strengere variant van de bestaande milieuzone.
Welke voertuigen mogen de milieuzones in?
Per 2030 moet alle stadslogistiek binnen zero-emissiezones uitstootvrij zijn, maar tot die tijd gelden er (vanaf 2025) nog enkele uitzonderingen. Dit hangt af van je zogenaamde emissieklasse. Hieronder zie je een overzicht van de uitzonderingen:
Wat zijn de gevolgen van milieuzones?
De instelling van zero-emissiezones heeft grote gevolgen voor transport binnen en naar ten minste 30 steden in Nederland, waaronder Amsterdam, Den Haag, Eindhoven, Rotterdam en Utrecht. De doelstelling om vanaf 2030 de hoeveelheid CO2-uitstoot per jaar met 1 megaton te verminderen, dient mede bereikt te worden door het gebruik van vervuilende voertuigen aan banden te leggen.
Schaf je na 1 januari 2025 een nieuwe bestelbus of vrachtwagen aan op benzine of diesel? Dan mag je daarmee niet in een zero-emissiezone komen. Vanaf 2030 kun je alleen nog een zero-emissiezone binnenrijden met een bestelauto of vrachtauto die uitstootvrij is. Als je als ondernemer actief bent in steden, dan is het verstandig om nu al na te denken over de overstap naar elektrisch.
Officieel hoort vier jaar voor de intrede bekend te zijn hoe de zero-emissiezones in steden eruit zullen gaan zien. Toch is nog veel onduidelijk. Bovendien zullen veel steden naar alle waarschijnlijkheid uitzonderingen hanteren. Bijvoorbeeld door belangrijke verkeersaders en bedrijfsterreinen met internationaal verkeer niet op te delen in zero-emissiezones.
Zo financier je een elektrische voertuig
Benieuwd voor welk bedrag per maand jij een elektrisch auto, bus of ander bedrijfsmiddel kunt leasen? Bereken het meteen en start je lease aanvraag. Als grootzakelijke klant neem je contact op met je accountmanager.
Krijg jij te maken met zero-emissiezones?
Ben je gevestigd in een (toekomstige) zero-emissiezone of lever regelmatig je aan klanten op deze locaties? Dan is overstappen op elektrische voertuigen mogelijk interessant voor jou.
Overstappen op elektrische voertuigen
De overstap naar elektrisch vraagt om een serieuze investering. Nieuwe elektrische voertuigen hebben een aanzienlijk hogere aanschafwaarde dan bedrijfsmiddelen op benzine of diesel. Toch kan het lonen om de switch naar elektrisch te maken.
Zoals besproken hoef je jezelf met een elektrisch voertuig geen zorgen te maken over toegang tot zero-emissiezones.
“Je kunt mogelijk profiteren van een flinke daling van gebruikskosten, doordat elektriciteit veel goedkoper is dan benzine of diesel.”
Tot slot maken subsidieregelingen de aanschaf van zero-emissie voertuigen aantrekkelijker. Voor de aanschaf van bedrijfsauto’s is er bijvoorbeeld de Subsidieregeling Emissieloze Bedrijfsauto’s (SEBA) en voor vrachtauto’s de Aanschafsubsidie Zero Emissietrucks (AanZET). Daarnaast zijn er nog fiscale regelingen zoals de Milieu-Investeringsaftrek (MIA) en de willekeurige afschrijving milieuinvesteringen (Vamil). Belangrijke voorwaarde om voor deze investeringsaftrek in aanmerking te komen is, dat de investering voorkomt op de Milieulijst.
Wat is het alternatief?
Naast helemaal overstappen op elektrisch zijn er nog alternatieven. Denk bijvoorbeeld aan het delen van elektrische bedrijfsmiddelen en laadinfrastructuur met collega-ondernemers. Een andere optie is de stadshub. Dit is een plek aan de rand van een zero-emissiezone waar producten vanuit verzonden of ontvangen kunnen worden. Het transport van of naar zulke distributiecentra gebeurt middels uitstootvrije voertuigen. Meer informatie hierover vind je op www.stadshubs.nl.
“Wacht niet te lang om uit te zoeken welke gevolgen de intrede van zero-emissiezone zal hebben voor jouw bedrijf.”
Op die manier is de kans kleiner dat je voor verrassingen komt te staan als zero-emissiezones daadwerkelijk ingevoerd worden. Overweeg je over te stappen naar elektrisch en ben je benieuwd wat Rabobank voor jou kan betekenen? Neem contact op met je accountmanager om de mogelijkheden te bespreken of mail naar e-mobility@rabobank.nl.
Zo financier je een elektrische voertuig
Benieuwd voor welk bedrag per maand jij een elektrisch auto, bus of ander bedrijfsmiddel kunt leasen? Bereken het meteen en start je lease aanvraag. Als grootzakelijke klant neem je contact op met je accountmanager.