Groenendijk Bedrijfskleding wordt met groene subsidies nóg duurzamer
Groenendijk Bedrijfskleding is één van de meest duurzame spelers in de bedrijfskleding-branche. Ze maken slim gebruik van duurzame subsidies voor een financiële boost. Zo gebruikte het bedrijf SDE++ voor de exploitatie van ruim 4.000 zonnepanelen. Ook werd WBSO ingezet om circulaire bedrijfskleding te ontwikkelen.
Duurzaam ondernemen met Groenendijk Bedrijfskleding
Donkerblauw met twee felgele banen op borsthoogte. Dat is onmiskenbaar het tenue van de Nederlandse politie. De bekende polo's die de ruim 40.000 agenten dragen worden deels ontwikkeld in Woerden. Hier staat het kantoor van Groenendijk Bedrijfskleding, dat 25 jaar geleden werd opgericht en uitgroeide tot top 3-speler in Nederland.
'De bedrijfskleding en schoenen worden geleverd aan grote organisaties zoals de politie. We designen en ontwikkelen alles in Woerden en zetten dat vervolgens uit bij fabrieken over de hele wereld.' Dat zegt Jaap Groeneweg, die de dagelijkse leiding van het bedrijf in handen heeft.
4 duurzame pijlers
Duurzaamheid heeft binnen het bedrijf altijd al een belangrijke rol gespeeld. 'Onze oprichter Marien Groenendijk zag het 25 jaar geleden al als zijn plicht om sociaal en milieuverantwoord te ondernemen, aldus Groeneweg. Ons beleid is gebouwd op 4 pijlers.
- Intern beleid: duurzame energie en verantwoord gebruik van grondstoffen en afval
- Sociale voorwaarden in de keten: geen dwang- en kinderarbeid bij toeleveranciers bijvoorbeeld
- Duurzame grondstoffen: bijvoorbeeld de inzet van biologisch katoen en gerecycled polyester
- Circulaire kleding: het hergebruik van materialen
Subsidies helpen met verduurzamen
Nederland wil de uitstoot van CO2 dit decennium met minimaal 49% terugdringen ten opzichte van 1990. Tegen 2050 gaat het zelfs om een beoogde afname van 95%. Om ook bedrijven in beweging te krijgen, heeft de overheid een web met groene subsidies opgetuigd. Deze regelingen komen ondernemers tegemoet die aanhikken tegen de hoge aanschaf- en exploitatiekosten. Bij Groenendijk Bedrijfskleding hebben ze daar de afgelopen jaren slim gebruik van gemaakt.
Zonnepanelen met SDE++
Op het dak van het pand in Woerden liggen inmiddels meer dan 4.000 zonnepanelen. Een enorme investering, waarbij het bedrijf gebruik heeft gemaakt van SDE++. Die subsidie betekent een gegarandeerde toeslag op elke KWu tot een bepaald garantietarief.
Nieuwe circulaire producten dankzij de WBSO
WBSO staat voor de Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk. Je krijgt belastingaftrek voor R&D-werkzaamheden die door eigen medewerkers worden uitgevoerd. 'Wij zetten deze fiscale maatregel in voor de onderzoeksuren die nodig waren voor de ontwikkeling van onze circulaire bedrijfskleding', vertelt Groeneweg.
Een Europese subsidie: Interreg
CircTex is een Europees samenwerkingsverband tussen 10 textielproducenten, waaronder Groenendijk Bedrijfskleding. Samen werken de partijen aan de ontwikkeling van circulaire bedrijfskleding en ze worden daarbij ondersteund door Interreg. Dit is een Europese subsidieregeling die in dit geval 60 tot 80% van de investeringen vergoedt. 'Voor de aanvraag van deze subsidie hebben we ons bij laten staan door een adviseur', zegt Groeneweg.
Hernieuwbare Brandstof Eenheden
Hernieuwbare Brandstof Eenheden kun je verkopen wanneer je je eigen medewerkers en gasten duurzame energie laat tanken. Ook deze regeling is door Groenendijk Bedrijfskleding toegepast.
Een nieuwe warmtepomp en extra isolatie dankzij de ISDE
Dit is de Investeringssubsidie Duurzame energie en energiebesparing. 'Ons bedrijf maakte hier in het najaar van 2022 gebruik van voor de aanschaf van nieuwe warmtepompen en het toepassen van extra isolatie', aldus Groeneweg.
Subsidie MVO Nederland
Eén van de pijlers van Groenendijk Bedrijfskleding is het inzichtelijker maken van de keten. 'Die is in de textielbranche best complex. We kennen de fabrieken wel waar onze kleding wordt geproduceerd, maar wie levert de garen en waar staan de schapen? Het is in de praktijk erg ingewikkeld om goed overzicht te krijgen', zegt Groeneweg.
Maar ook dit probleem wil het bedrijf tackelen. Zo werkt het aan een nieuwe methode om de footprint van de producten te verbeteren. Daarbij wordt onder meer gekeken naar CO2-uitstoot en waterverbruik. 'Nu is dat nog een heel ingewikkeld traject waarvoor veel consultants nodig zijn. Dat willen we automatiseren.'
'Hiervoor hebben we een IMVO-voucher gekregen van MVO Nederland. Dit is een regeling die speciaal gericht is op het verduurzamen van externe handelsketens. Hiermee krijg je 50% van de kosten voor een externe adviseur terug.'
Je duurzame ambities financieren
Jouw duurzame plannen al in een vroeg stadium bespreken met een accountmanager? Dat kan! Maak een afspraak om telefonisch of via een videogesprek met ons te sparren. Weet je al welke investering je wilt doen? Start dan je berekening en ontdek je financieringsmogelijkheden.