Rabobank

Is een warmtepomp interessant voor jouw bedrijf?

Een warmtepomp voor je bedrijfspand kan een slimme duurzame investering zijn. Maar hoe werkt dit in de praktijk? Je leest het in dit artikel, net als de mogelijkheden rond subsidies en financiering.

Zo financier je de verduurzaming van je pand

Benieuwd naar de kosten om je duurzame investering te financieren? Bereken direct online wat de geschatte kosten zijn en vraag de financiering aan. Of start meteen je financieringsaanvraag. Belangrijk: Kies als leendoel: ‘Verduurzaming'.

thermometer groei

Zo werkt een warmtepomp

Het principe van een waterpomp is relatief eenvoudig: een warmtepomp haalt warmte uit de lucht, de bodem of het grondwater en zet dit om in bruikbare energie om gebouwen te verwarmen.

De kracht van de warmtepomp zit ‘m in efficiëntie. Een warmtepomp onttrekt warmte uit de omgeving (lucht, bodem, water). Het bekendste voorbeeld is uit de lucht met een buitenunit. Een koudemiddel wordt met behulp van een compressor onder druk gebracht waarbij warmte ontstaat. Die warmte wordt via een warmtewisselaar aan je verwarmingssysteem overgedragen.

Dit werkt het beste bij lagere temperaturen tussen de 35 en 55 graden, terwijl dat bij een cv-ketel 60 tot 80 graden is. Een warmtepomp is heel efficiënt: het zorgt ervoor dat 1 kWh aan stroom omgezet kan worden in 2 tot 5 kWh aan warmte.

De kosten van een warmtepomp

De prijs van een warmtepomp (inclusief installatie) ligt afhankelijk van het type en de exacte situatie doorgaans tussen de 2.000 en 25.000 euro. Dat is een vrij brede range. De terugverdientijd bedraagt zeven tot veertien jaar. Afhankelijk van het stroom- en gasverbruik van je bedrijf kun je er honderden tot duizenden euro’s per jaar mee besparen.

Tip: via onze partner Remeha kun je snel online checken welk type warmtepomp voor jou interessant is, wat de terugverdientijd is en aan welke investering je moet denken.

Van hybride tot ventilatie: deze warmtepompen zijn er

Hybride warmtepomp

De hybride warmtepomp is een fijne middenweg voor wie van het gas af wil. De warmtepomp werkt namelijk samen met je cv-ketel. De warmtepomp verwarmt normaal gesproken je gebouw, met ondersteunign van de cv-ketel. Handig is ook dat het geen grote verbouwing vereist, zegt Bianca van Dijk, themamanager Energietransitie bij Rabobank.

“Met een hybride warmtepomp hoef je in principe niet zoveel aan te passen aan je bedrijfspand, je kunt zelfs de huidige cv-ketel blijven gebruiken als die nog relatief nieuw is. Er is wel een buitenunit nodig voor de hybride warmtepomp, maar de radiatoren hoeven niet aangepast te worden. Dit maakt het relatief makkelijk om op een hybride systeem over te stappen. Tegelijkertijd bespaar je wel zo’n 70 procent aan gas.”

Volledig elektrische warmtepomp

Met een volledig elektrische warmtepomp kun je in z’n geheel van het gas af. Deze vervangt de cv-ketel en verwarmt je gebouw en levert warm water. Met eigen zonnepanelen of groene stroom gebeurt dit alles op veel meer duurzame wijze. De volledig elektrische warmtepomp is te combineren met vloer- of wandverwarming en radiatoren.

Van Dijk: “Bij een volledig elektrische warmtepomp moet je bedrijfspand goed geïsoleerd zijn, anders heeft het geen zin. Ook moet je doorgaans zogenaamde 'lage termperatuur radiatoren' installeren. Met andere woorden: óf er moeten andere verwarmingsbuizen komen, óf je moet toe naar vloerverwarming. Er komen dus meer investeringen bij kijken dan bij een hybride warmtepomp. Maar je bent wél compleet van het gas af."

Ze vervolgt: “Ga je een nieuw bedrijfspand bouwen, dan ben je verplicht om warmte duurzaam op te wekken. Een volledig elektrische warmtepomp is dan een goede keuze. Zeker als je elektriciteit zelf opwekt, bijvoorbeeld met zonnepanelen."

Overtuigd van een warmtepomp? Vergeet dit niet

Denk ook aan isolatie als je overweegt een warmtepomp aan te schaffen voor je bedrijf. Hoe beter je bedrijfspand geïsoleerd is, hoe meer kosten je bespaart en hoe meer profijt je uit de warmtepomp haalt. Op die manier blijft de meeste warmte bewaard, waardoor je minder stroom hoeft te verbruiken om het bedrijfspand te verwarmen.

Inspelen op netcongestie

Met de overstap op een warmtepomp neemt het gasverbruik af en steun je meer op elektriciteit. Door je eigen energie op te wekken met zonnepanelen word je meer onafhankelijk en daalt je rekening voor elektra. Helaas kun je door netcongestie niet altijd optimaal gebruikmaken van je zonnepanelen. Een warmtepomp kan een handige oplossing zijn om daar verandering in te brengen, zo legt Van Dijk uit. “Door je eigen elektriciteitsverbruik te verhogen met een warmtepomp, kun je je zonnepanelen beter inzetten.”

“Je kunt de opgewekte energie dan zelf verbruiken”, vervolgt Van Dijk. “En daarbij kun je eventueel nog gebruikmaken van de salderingsregeling. De zelf opgewekte energie die je kunt terugleveren aan het net wordt dan verrekend met je verbruik, waardoor je nog meer bespaart.”

Subsidies voor een warmtepomp

Ondanks dat je met een wamtepomp veel bespaart, is elke euro extra besparen mooi meegenomen en daarom vertellen we je graag waar en hoe je dat doet. Eerste stop: de overheid. Die maakt de overstap naar een warmtepomp aantrekkelijk met de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE). Hiermee kun je per 1 januari 2022 vanaf 500 euro subsidie ontvangen voor een warmtepomp met een vermogen van 0 kW.

Het subsidiebedrag is zo’n 30 procent van de aanschafprijs. Het maximale subsidiebedrag voor een warmtepomp bedraagt 12.450 euro. Het betreft in dat geval een warmtepomp met een vermogen van 70 kW, de hoogste waarde waar de RVO naar kijkt. Op de Apparatenlijst van RVO.nl bekijk je hoeveel subsidie je voor een specifieke warmtepomp kunt krijgen.

Illustratie van een munt die stuitert

EIA

En dan is er nog een tweede regeling waar bedrijven die interesse hebben in een warmtepomp gebruik van kunnen maken: de Energie-investeringsaftrek (EIA), die speciaal bedoeld is voor ondernemers.

Van Dijk: “Dit is een fiscale regeling waarbij ondernemers de investeringen kunnen aftrekken van de winst om een fiscaal voordeel te krijgen. Maakt je bedrijf winst, dan kun je zo’n 11 procent terugverdienen op de aanschafprijs van de warmtepomp. Het fijne is dat je beide regelingen kunt combineren. De ISDE is een subsidie die je vooraf krijgt, terwijl de EIA juist achteraf gebruikt kan worden wanneer je het jaar afsluit.”

Tot slot: advies van Remeha

Al met al komt er aardig wat bij kijken als het gaat om overstappen op een warmtepomp. Wil je advies voor jouw specifieke situatie, dan kunnen klanten van Rabobank terecht bij de specialisten van Remeha. Zij zullen met jou op zoek gaan naar een passende oplossing voor jouw bedrijf, waarna je tevens in contact gebracht wordt met een installateur.

Zo financier je de verduurzaming van je pand

Benieuwd naar de kosten om je duurzame investering te financieren? Bereken direct online wat de geschatte kosten zijn en vraag de financiering aan. Of start meteen je financieringsaanvraag. Belangrijk: Kies als leendoel: ‘Verduurzaming'.