Zo werken bedrijven samen met het onderwijs
Steeds meer bedrijven werken samen met het onderwijs. Jij nog niet? We vertellen je wat het je oplevert en hoe je zo'n samenwerking kunt vormgeven.
Waarom samenwerken met het onderwijs?
Een samenwerking met een school biedt je bedrijf al snel de nodige voordelen. Mits je bereid bent om voldoende tijd en middelen in te zetten. Als je die investering doet, profiteer je bijvoorbeeld van:
- Leerlingen en studenten die enthousiast gemaakt worden voor een baan in jouw sector, zij zijn de medewerkers die je morgen nodig hebt
- Toegang tot een pool met slimme koppen
- Wetenschappelijk onderzoek dat je mogelijk kunt inzetten voor commerciële doeleinden
- Werkzaamheden die je kunt uitbesteden
- Jonge mensen die met een andere bril naar jouw producten en diensten kijken, zo komen er mogelijk nieuwe oplossingen binnen handbereik die voor je bedrijf een meerwaarde hebben.
Een samenwerking slaagt alleen als je er zelf ook energie in stopt. Tijd in de vorm van medewerkers die de studenten kunnen begeleiden. Middelen in de vorm van machines en andere productiemiddelen bijvoorbeeld. Daarnaast moet je werken aan een goede relatie met het onderwijsinstituut. Wantrouwen tussen docenten en de bedrijfsbegeleiders gaat vrijwel altijd ten koste van de kwaliteit van de samenwerking.
Triple Helix
Veel regionale samenwerkingen zijn gebouwd volgens de principes van het Triple Helix model. Hierin werken het onderwijs, ondernemers en de overheid actief samen.
Vormen van samenwerking met het onderwijs
De samenwerking tussen scholen en bedrijven heb je in verschillende vormen. Van structureel tot eenmalig. Dit zijn vijf smaken waar je uit kunt kiezen.
1. De school in je bedrijf
Een deel van de opleiding is verplaatst naar je bedrijf. Hier komen leren en werken in de praktijk samen. Ervaren medewerkers begeleiden de studenten, eventueel in combinatie met een docent die de theorie voor z'n rekening neemt.
2. Je bedrijf in de school
Je bent actief vertegenwoordigd in de school zelf, met een ruimte waar de werkvloer is nagebootst. De schoolleiding is verantwoordelijk voor professionals die de studenten begeleiden. Die brengen hier een groot deel van hun opleiding door.
3. Nieuwe leerwerkomgeving
Je creëert samen met het onderwijsinstituut een nieuwe leerwerkomgeving waar studenten worden klaargestoomd voor een baan. Deze locatie staat los van de school en het bedrijf. Hier komen studenten uit verschillende opleidingen samen en doen ze werkervaring op.
4. Tijdelijke samenwerking
In de voorbeelden hierboven zijn de samenwerkingen langdurig. In dit geval gaat het om een tijdelijke opdracht. Een groepje studenten van één of meerdere opleidingen werkt samen aan een specifiek vraagstuk die jij neerlegt. De ontwikkeling van een prototype of het digitaliseren van een productieproces bijvoorbeeld. Docenten zorgen voor aansluiting met de lesstof.
5. Stagepartner
Je wordt officieel stagepartner van een onderwijsinstituut. Daarmee profiteer je van een pool aan jong talent. Vrijblijvend is dit overigens niet, want de school stelt voorwaarden aan de stageplekken en begeleiding die je biedt.
Twijfel je welke vorm bij je past? En weet je nog niet zo goed waar te beginnen? Neem dan om te beginnen eens contact op met een ROC, hogeschool of universiteit in de omgeving. Zij hebben vaak al samenwerkingsverbanden en kunnen je meer over de opties vertellen. Vraag of ze je contact kunnen brengen met een bedrijf dat hier ervaring mee heeft.
Samenwerkingen tussen bedrijven en onderwijs
De laatste 20 jaar zijn in het onderwijs veel initiatieven gestart om de samenwerking met bedrijven een boost te geven. Dit zijn een paar voorbeelden:
Startup-Village, Amsterdam Science Park
Ondernemers krijgen hier de kans om wetenschappelijke ideeën te ontwikkelen tot commerciële producten.
MKB Digital Workspaces
Je hebt een mkb-bedrijf en wilt graag tijd en geld besparen met digitalisering. Maar hoe precies? In dit programma word je gekoppeld aan studenten die onder begeleiding van docenten aan de slag gaan met jouw specifieke ondernemersvraag. Die kan bijvoorbeeld gaan over e-commerce, online zichtbaarheid of cybersecurity. Hier lees je meer.
O2LAB
Dit is een initiatief van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). 02 staat voor Ondernemerschap en Onderwijs. De RVO stimuleert diverse projecten die het ondernemerschap in het onderwijs een impuls geven.
Flink doorgroeien maar wel duurzaam
Je bedrijf laten groeien maar wel met een positieve impact op mens en planeet? Best een uitdaging. Rogiér en Ratna bewijzen dat het kan. Rogiér met zijn bedrijf dat frisdrank van het vruchtvlees uit de cacaovrucht maakt en Ratna met haar sociale en duurzame modelabel. In deze aflevering van Kennismakers delen zij in 3 minuten hun tips en tricks.