Inhoudsopgave
In focus
Sectorvisies voor de agrofood: hoe kan de sector er in 2040 uitzien?
15 - 12 - 2023
Rabobank verkent in een serie artikelen hoe de agrofoodsector er in 2040 uit kan zien. Wat is er nodig voor het behoud van een internationaal toonaangevend en concurrerende agrofoodsector, die produceert binnen de grenzen van klimaat en natuur. Benieuwd? Lees dan verder.
Vooruitzichten voor de agrofoodsector in 2040
Vanuit relevante actuele inzichten kijken we vooruit naar 2040. Er zijn veel ontwikkelingen die op de agrofoodsector afkomen, maar wat betekent dat op lange termijn? Om daar meer inzicht in te krijgen schetsen we per sector een wensbeeld voor 2040. Wat moet je als ondernemer weten? Lees het in de sectorvisies.
Foodsector in 2040
In de schappen voeren gezonde en duurzame producten steeds meer de boventoon. Keurmerken en heldere informatie over voedingswaarde en herkomst van het product geven de consument inzicht. De Nederlandse voedselketen in 2040: concurrentie op duurzaamheid.
Akkerbouw in 2040
De akkerbouw is ook in 2040 een belangrijke sector in Nederland. De manier van telen is veranderd en de diversiteit aan gewassen is toegenomen: het bouwplan is afgestemd op de grenzen die de natuurlijke omgeving stelt. De akkerbouw speelt een belangrijke rol in de eiwittransitie. Meer gewasdiversiteit en groenblauwe diensten voor Nederlandse akkerbouw in 2040.
(Glas)tuinbouw in 2040
De Nederlandse (glas)tuinbouw staat in 2023 voor grote opgaven waar het gaat om het gebruik van fossiele energie en gewasbeschermingsmiddelen. In 2040 is het gebruik drastisch teruggedrongen en is de glastuinbouw zelfs volledig klimaatneutraal. Naar een klimaatneutrale, emissiearme en kennisintensieve (glas)tuinbouw in 2040.
Melkveehouderij in 2040
De melkveehouderij is in 2040 weer sterker grondgebonden en alle bedrijven hebben de mogelijkheid om een vorm van weidegang toe te passen. Door certificering en duurzame ketenafspraken wordt een goede prijs verkregen. Daarnaast zijn er inkomsten uit groenblauwe diensten en verbredingsactiviteiten zoals zorglandbouw. Drie typen bedrijven voor de Nederlandse melkveehouderij in 2040.
Varkenshouderij in 2040
Verdere reconstructie en verduurzaming van de varkenshouderij leidt in 2040 tot minder varkens en (veel) minder bedrijven. Bedrijven in of rond gevoelige gebieden zijn beëindigd of verplaatst. Om de emissies te beperken, zijn de stalsystemen veelal gesloten en wordt alle mest bewerkt of verwerkt. Naar een volledig circulaire Nederlandse varkenshouderij in 2040.
Pluimveehouderij in 2040
De consumptie van eieren en pluimveevlees groeit gestaag. Maar doordat de export afneemt en de eisen aan welzijn en ammoniakemissie toenemen, is de productie in 2040 wat lager. Door certificering en duurzame ketenafspraken blijft de prijs goed. De Nederlandse pluimveehouderij in 2040: nog meer aandacht voor dierenwelzijn.
Kalverhouderij in 2040
De Nederlandse kalverhouderij is in 2040 weer grotendeels terug naar zijn roots: om kalveren uit de Nederlandse melkveehouderij tot waarde te brengen. De import van kalveren is sterk teruggedrongen en er blijft meer kalfsvlees voor consumptie in Nederland, waardoor de export is gedaald. De productie is behoorlijk gedaald en het dierenwelzijn toegenomen. Door certificering en duurzame ketenafspraken wordt een goede prijs verkregen.
Agrofoodvisie 2040
Deze reeks van artikelen is een uitwerking van Rabobanks visie op de agrofoodsector. Daarin schetsen we het strategische belang van de agrofoodsector voor de Nederlandse samenleving en de bijdrage van de sector aan de brede welvaart. Rabobank ziet perspectief voor een Nederlandse land- en tuinbouw die produceert binnen de overeengekomen milieugrenzen, zijn aandeel vervult in de klimaatopgave en een substantiële bijdrage levert aan de kwaliteit van natuur en landschap in het landelijk gebied. Daarbij gaan we uit van het verrekenen van kosten en baten van die maatschappelijke diensten in de productprijzen (true value). Om dit te realiseren is het aanpassen van bestaande kaders niet voldoende: dit vraagt om een systeemverandering. Wat dat betekent voor het productievolume en verdienvermogen van de sector en onze financiële dienstverlening lees je in onze visie.
We hebben deze visie samengesteld op basis van actuele inzichten. Omdat we verwachten dat een systeemverandering zal plaatsvinden zullen we onze visie aanscherpen bij nieuwe ontwikkelingen.