Boer Gerhard krijgt bergen energie van zijn koeienmelk
Boeren leveren hun koeienmelk koud aan de supermarkt. Maar zo stroomt die natuurlijk niet uit de koe. De melk is dan 37 graden – een mooie warmtebron die een boerderij een stuk energiezuiniger kán maken. En dat is precies wat boer Gerhard Meijerink uit het dorp Neede doet. Dankzij zijn koeien voorziet hij zijn hele huis en melkrobots van energie.
Hij had nooit gedacht dat zijn 130 koeien hem energie zouden opleveren. Maar boer Gerhard Meijerink voldoet nu dankzij deze loeiende energiebron netjes aan de energiewetgeving van de overheid. Sterker nog, hij mag zijn melkveebedrijf bijna energieneutraal noemen. Vorig jaar kocht de Gelderse boer met zijn broers, met wie hij het bedrijf runt, een Milk2Heat-installatie. Een vernieuwende techniek die de warmte uit koeienmelk omzet naar bruikbare energie.
Van koeienmelk naar bruikbare energie
Van koeienmelk naar warme woonkamer
Met melk een huis verwarmen, hoe gaat dat in zijn werk? Vers gemolken melk is van nature 37 graden. De liters stromen van de koe naar een tank waar ze gekoeld wordt tot 3 graden. De Milk2Heat-installatie onttrekt daar de restwarmte uit de melk, die doorstroomt naar een buffervat voor het verwarmingssysteem. “Mijn koeien leveren 3200 liter melk per dag, en daar krijg ik nu 153 kilowatt energie voor terug”, vertelt Gerhard. “Hiermee voorzie ik mijn hele woning van energie, én onze twee robots die de koeien melken.”
Grond en stront horen bij elkaar
Gerhard was hiervoor al aardig op weg met duurzaam ondernemen. “Als je de natuur in evenwicht wilt brengen, moet je andere keuzes maken. Daarom heb ik maar twee koeien per hectare, zodat de grond niet te veel mest hoeft te verwerken.” In mest zit stikstof, en gewassen kunnen maar een beperkte hoeveelheid daarvan opnemen. Vandaar zijn credo ‘grond en stront horen bij elkaar’ – hoe boers wil je het hebben. Maar op het gebied van energiebesparing had Gerhard nog flink wat slagen te maken. “Nu heb ik naast mijn zonnepanelen en ledverlichting ook Milk2Heat én nog een andere warmtebron: mest!”
Warme mest is ook energie
Toen Gerhard vorig jaar de ontwikkelaar van Milk2Heat over de vloer had, kwam hij tot nog een ander idee. “Die man vroeg mij: wat doe je eigenlijk met je mest? Daar kan je namelijk óók warmte uit onttrekken. Als je leidingen in de mestkelder onder de koeienstal aanlegt, warmt de mest het water in die leidingen op.” Gerhards nieuwsgierigheid was gewekt. Hij ging met zijn boekhouder om tafel en rekende uit dat hij de investeringen voor Milk2Heat en mestwarmte in 4,5 jaar tijd zou terugverdienen. Via Rabobank kreeg hij een Groen Lening voor de aanschaf van de systemen. Aan de slag!
Iets moois doorgeven aan de kinderen
Het erf van de boerderij lag de afgelopen maanden volledig overhoop. Overal moesten leidingen aangelegd worden: van de melkschuur naar het woonhuis, en van de mestkelder naar het huis van een van zijn broers. Maar het was het allemaal waard. “Stilstand is achteruitgang”, zegt Gerhard. “We willen straks aan onze kinderen een duurzaam bedrijf doorgeven dat ze goed kunnen voortzetten. Dat we nu bijna energieneutraal zijn, is heel mooi.” Waar een koe niet goed voor kan zijn!