Doeltreffende actie: voetbalclub wekt zelf energie op met 160 zonnepanelen
Kan een voetbalclub meer betekenen voor de gemeenschap dan alleen het faciliteren van sport? Jazeker, vindt vereniging KOSC uit Ootmarsum. De club wil graag een voorbeeldfunctie zijn voor haar achterban en presenteerde vorig jaar haar plannen om te verduurzamen. De reactie van de leden was zo positief dat er nu 168 zonnepanelen op het dak van het sportcomplex schitteren.
Normen en waarden leer je niet alleen op school of thuis. Juist bij een voetbalclub komen deze vaak ter sprake: hoe ga je om met je teamgenoten? En met de wil om te winnen? Hoe reageer je als je een wedstrijd verliest? Vereniging KOSC vindt het belangrijk om de leden meer bij te brengen dan enkel de kunst van het voetbal. Niet voor niets is de clubslogan ‘voel je thuis bij KOSC’.
Die verantwoordelijkheid gaat verder dan sociale omgangsvormen op het veld. Tijdens een bestuursvergadering vorig jaar stond het onderwerp ‘duurzaamheid’ op de agenda. Hoe staat KOSC hierin en kunnen we energie besparen? ‘Goed met het milieu omgaan hoort erbij vandaag de dag, zegt bestuurslid Rutger Vrielink. ‘We hebben een voorbeeldfunctie voor onze leden.’ Daarom besloot het bestuur te onderzoeken hoe de vereniging kon vergroenen en tegelijkertijd geld kon besparen.
Verduurzamen van voetbalvereniging KOSC
Groene adviezen
Uit een zogenaamde groenscan, die de voetbalclub via een rijkssubsidie kon laten maken, rolden nuttige adviezen. Zo kon de club bijvoorbeeld makkelijk verduurzamen door over te gaan op ledverlichting voor de kleedkamers en kantine. Een ander relatief makkelijk uitvoerbaar advies was de aanschaf van digitale thermostaten. ‘Daar zijn we gelijk mee aan de slag gegaan’, zegt Vrielink. ‘Het derde advies dat uit de scan kwam was een stuk kostbaarder, maar vormde wel een heel mooie kans: zonne-energie. Dat wilde ik wel eens verder onderzoeken.’
Hoofdsponsor van de club Home-NRG is specialist in zonnepanelen en daardoor een logische partner om het idee mee te verkennen. Vrielink: ‘Samen hebben we het energiegebruik van KOSC in kaart gebracht en onderzocht hoe dit te verlagen is.’ Conclusie: om het totale stroomverbruik van de vereniging, bestaande uit 700 leden, te compenseren zijn 168 zonnepanelen nodig.
Succesvolle presentatie
Het bestuur was enthousiast over de zonnepanelen, maar de mening van de leden telde ook. En dus zette het bestuur een informatieavond op poten. ‘We hadden ons goed voorbereid en het plan om zonnepanelen aan te schaffen duidelijk onderbouwd. Om de zonnepanelen aan te schaffen hoeft de contributie niet verhoogd te worden. De financiering voor het project was inmiddels rond.’ Via een subsidieregeling ‘Energiebesparing en duurzame energie sportaccommodaties’ en een Groen Lening van Rabobank – huisbankier én sponsor van de voetbalclub – kon KOSC het project financieren tegen een gunstige rente. De leden reageerden boven verwachting positief. Het bestuur kreeg vervolgens groen licht tijdens de algemene ledenvergadering.
‘De terugverdientijd van de zonnepanelen is zoals het er nu uitziet zeven jaar. Mits de overheid de salderingsregeling de komende jaren niet verandert’, zegt Vrielink. Salderen houdt in dat alle stroom die je met zonnepanelen hebt opgewekt je op de jaarrekening mag wegstrepen tegen je gebruikte energie. Dat is gunstig, want in de zomermaanden brengen zonnepanelen vaak meer energie op dan je gebruikt. ‘Het geld dat we in de toekomst besparen, kunnen we besteden aan de jeugdopleiding.’
Winst
Inmiddels liggen alle 168 zonnepanelen op het dak van de kleedkamers en kantine. De resultaten zijn goed: ‘We weten dat we dit jaar al zo’n vijfduizend euro gaan besparen’, zegt Vrielink. ‘Ontzettend mooi!’ Bijkomend toeval: in het bedrijf Home-NRG, waar de club de zonnepanelen gekocht heeft, werken een paar clubleden van KOSC. ‘Zij hebben – vrijwillig! – in een aantal avonden de zonnepanelen op het clubgebouw gelegd. Geholpen door nog een handvol enthousiaste leden. Dat was wel erg gaaf. We hopen dat we met deze groene veranderingen het goede voorbeeld geven aan onze achterban.’