Image - header

Een Bed & Breakfast beginnen: zo doe je dat

Wil jij een Bed & Breakfast beginnen? B&B’s worden steeds populairder in binnen- en buitenland. Je kunt je B&B volledig zelfstandig verhuren, maar ook bijvoorbeeld via grote online platforms. Hoe begin je? Wij helpen je in 11 stappen.

Mag je zomaar een Bed & Breakfast beginnen?

Voor je enthousiast aan de slag gaat, is het belangrijk om te weten of je wel een B&B mag starten op de locatie die je in gedachten hebt. Controleer het bestemmingsplan van je gemeente waarin je een B&B wil starten. Vaak is in een woonhuis alleen een woonbestemming toegestaan.

Sommige gemeenten staan wel B&B's of gastenverblijven toe, maar onder bepaalde voorwaarden. Ook kunnen beperkingen zijn op het aantal kamers of gasten dat je mag ontvangen. Neem contact op met je gemeente om de mogelijkheden te bespreken. Zij kunnen je precies vertellen wat er kan en mag op jouw locatie.

1. Zorg voor een uitgebreid businessplan

Een goed doordacht ondernemingsplan is onmisbaar als je een B&B wilt starten. Hierin beschrijf je alle aspecten van je toekomstige bedrijf in detail. Denk aan:

    Je doelgroep Je marketingstrategie Je dagelijkse werkzaamheden Je toekomstvisie

In dit plan breng je je kansen, concurrentie en potentiële klanten uitgebreid in kaart.

Voorbeeld ondernemingsplan Bed and Breakfast

Gelukkig hoef je het wiel niet opnieuw uit te vinden. Er zijn voorbeeldplannen beschikbaar die je kunt gebruiken als leidraad. Bijvoorbeeld dit gratis voorbeeldplan specifiek voor de horecabranche. Officieel hoort een Bed and Breakfast niet bij de Horeca (Hotels, Restaurants, Cafés), maar je kunt er wél inspiratie uit halen.

Let op! Ieder bedrijf is uniek. Gebruik het voorbeeldplan daarom als inspiratie, niet als kopie.

Financieel plan maken

Besteed veel aandacht aan je financiële plan. Maak een realistische prognose zodat je kan zien of je plannen haalbaar zijn. Oftewel: hoeveel gasten heb je maandelijks nodig om je kosten te dekken en voldoende omzet te draaien?

Personeelsplan maken

Misschien start je kleinschalig met een B&B en doe je eerst alles zelf. Maar je kan ook een grotere, bestaande B&B overnemen of snel groeien. Wil je alles zelf doen of heb je hulp nodig? Een B&B runnen betekent meer dan alleen gasten ontvangen. Je bent ook verantwoordelijk voor:

    Schoonmaken Eten bereiden Klusjes Bedden verschonen Wassen Boekingen beheren Marketing Inkopen doen

Al deze taken kosten tijd en energie. Wil je dit allemaal zelf doen of heb je liever wat hulp? En kun je dat betalen vanuit de opbrengst van je B&B?

Let op! Het inhuren van personeel in het buitenland brengt andere regels met zich mee dan in Nederland.

2. Schrijf je in bij de KVK en Belastingdienst

Als je een B&B begint, moet je je inschrijven in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel (KVK). Goed nieuws: de KVK geeft je gegevens automatisch door aan de Belastingdienst. Je hoeft je dus niet apart aan te melden bij de fiscus.

Buitenlandse vergunningen

In het buitenland kan het aanvragen van vergunningen ingewikkelder zijn dan in Nederland. Zoals je regelmatig op tv kunt zien, moet je niet alleen op bezoek bij de lokale ambtenaren, maar soms zelfs op de koffie bij de burgemeester om de juiste papieren te bemachtigen. Hou rekening met het volgende:

    Procedures kunnen per land en regio verschillen. Je hebt mogelijk meerdere vergunningen nodig, bijvoorbeeld voor horeca, brandveiligheid en hygiëne. Soms moet je persoonlijk langsgaan bij lokale instanties. Er kunnen taalbarrières zijn bij het invullen van formulieren.

Tip! Zoek lokaal advies, bijvoorbeeld bij een advocaat of accountant die bekend is met de regels voor toeristische accommodaties in jouw regio.

Een illustratie van een persoon die surft op een betaalpas

Zakelijk advies

Of je nou een starter bent of een nieuw plan hebt voor je bestaande bedrijf, we helpen je graag op weg. Spar vrijblijvend met een adviseur over je plannen of open meteen een zakelijke rekening.

3. Controleer het bestemmingsplan

Het kan zo zijn dat je op de gewenste locatie helemaal geen B&B mag openen. Om hierachter te komen, moet je eerst het bestemmingsplan controleren. Omdat veel mensen een Bed & Breakfast in of bij hun woonhuis hebben, is in het pand vaak alleen een woonvoorziening toegestaan.

Het verschilt per gemeente of binnen die woonvoorziening toch B&B's of een gastenverblijf zijn toegestaan.

Vaak bestaan er dan speciale voorwaarden, zoals een maximaal aantal kamers of gasten.

Bestemmingsplan wijzigen

Is het in jouw gemeente of situatie niet zomaar toegestaan om een Bed & Breakfast te beginnen? Dan kun je een aanvraag indienen om het bestemmingsplan te wijzigen. Dit is echter vaak een lastig traject.

    Controleer allereerst bij de gemeente of een Bed & Breakfast binnen het bestemmingsplan van je pand past. Doe een melding milieubeheer bij de gemeente. Ga je (ver)bouwen of slopen? Dan heb je een omgevingsvergunning voor bouwen of een sloopvergunning nodig.

Een andere optie is een omgevingsvergunning aanvragen als je afwijkt van de regels voor ruimtelijke ordening. Dit is vaak eenvoudiger en sneller dan het wijzigen van een bestemmingsplan

Doe uitgebreid onderzoek naar de locatie

Val je voor een prachtige locatie in het buitenland? Laat je niet alleen leiden door je vakantiegevoel. Natuurlijk, toen je op vakantie dat fantastische pand in Zuid-Spanje voor het eerst zag, viel je er direct voor, maar ga vooral nog een paar keer langs.

    Bezoek de locatie in verschillende seizoenen. Hoe ziet het er in de winter uit? Laat je adviseren door (toerisme- en bouw)experts die bekend zijn met de regio. Kijk naar de staat van onderhoud van het pand. Onderzoek de populariteit van het gebied. Zijn er genoeg activiteiten in de omgeving voor je gasten? Is de locatie goed bereikbaar?

Pas op voor miskopen

Wees kritisch als je een bestaande B&B wilt overnemen. Bekijk de staat van onderhoud, de populariteit van het gebied, of er veel activiteiten te doen zijn in de omgeving en kijk ook nog eens goed naar de locatie.

    Waarom verkoopt de huidige eigenaar het pand? Hoe populair is de B&B bij gasten? Zijn er seizoensgebonden uitdagingen? Vraag om historische jaarcijfers van de B&B.

Deze factoren kunnen het succes van je buitenlandse onderneming maken of breken.

4. Regel toestemmingen én voorzieningen voor je B&B

Een B&B valt niet onder de horeca, maar er zijn wel belangrijke zaken die je moet regelen. Let op: er zijn geen landelijke wetten voor het starten van een B&B, de regels verschillen per gemeente.

Zorg voor de juiste voorzieningen

Een slechte online review heb je zo te pakken. Zorg dat alle ruimtes en voorzieningen daarom goed in orde zijn. Breng buren ook op tijd op de hoogte van je plannen om een B&B te beginnen.

Een B&B kan wat meer overlast geven dan een gewoon woonhuis. Door hen vroeg te betrekken, voorkom je problemen.

Zorg voor een veilige omgeving

Veiligheid staat voorop. Regel in ieder geval:

    Brand-, rook- en koolstofmonoxidemelders Veilige vluchtroutes

Heb je meer dan tien slaapplaatsen? Dan moet je bij de gemeente een omgevingsvergunning voor brandveilig gebruik aanvragen. Bij minder dan tien slaapplaatsen volstaat een gebruiksmelding.

Stel hygiënecodes op

Serveer je ontbijt of andere maaltijden? Dan heb je een geldig HACCP-plan nodig. Hiermee laat je zien dat je volgens een goedgekeurde hygiënecode werkt. Dit helpt bijvoorbeeld om voedselvergiftiging te voorkomen.

Neem maatregelen tegen legionella

Kunnen er meer dan vijf mensen bij je overnachten? Dan ben je verplicht om maatregelen tegen legionellabesmetting te nemen. Legionella is een gevaarlijke infectie die zich kan ontwikkelen in leidingwater, zwembadwater of een jacuzzi.

5. Regel de juiste verzekeringen

Denk ook goed na over welke verzekeringen goed van pas komen wanneer je een Bed & Breakfast begint. Wat kun je bijvoorbeeld doen tegen brand, diefstal of andere incidenten?

Vooral wanneer je een B&B aan huis hebt, betekent dat in de praktijk vaak dat je jouw kostbare spullen deelt met je gasten. Het is dus logisch dat er weleens iets stuk kan gaan. Ben je daarvoor verzekerd?

    Aansprakelijkheidsverzekering: deze verzekering dekt schade die je toebrengt aan anderen, bijvoorbeeld aan je gasten, hun eigendommen of aan derden. Dit kan schade zijn door brand, inbraak, ongevallen of andere onverwachte gebeurtenissen. Inventarisverzekering: deze verzekering dekt schade aan de inventaris van je Bed and Breakfast, zoals meubels, apparatuur en andere bezittingen. Dit kan schade zijn door brand, inbraak, wateroverlast of andere onverwachte gebeurtenissen. Rechtsbijstandverzekering: deze verzekering biedt juridische hulp bij conflicten, bijvoorbeeld met je gasten, buren of met de overheid. Opstalverzekering: deze verzekering dekt schade aan het gebouw waarin je Bed and Breakfast is gevestigd. Bedrijfsschadeverzekering: dekt schade aan je zakelijke activiteiten, bijvoorbeeld als je gedwongen wordt om je Bed and Breakfast te sluiten door schade of een andere gebeurtenis.

Lees meer over de risico's en ontwikkelingen in de horeca.

6. Nachtregister en reserveringssoftware

Als je via jouw Bed & Breakfast overnachtingen aanbiedt, dan ben je meestal ook verplicht een nachtregister bij te houden. De gemeente kan deze gegevens namelijk nodig hebben voor het heffen van toeristenbelasting. Informeer bij jouw gemeente of je een nachtregister moet bijhouden.

In het nachtregister houd je bij welke gasten op welke dagen in de B&B een overnachting hebben geboekt. Je registreert de naam en woonplaats van de gast, de datum van aankomst én de datum van vertrek. Daarnaast noteer je welk identiteitsbewijs de gast heeft getoond.

Reserveringssoftware voor Bed & Breakfast

Als B&B-ondernemer kun je tegenwoordig eigenlijk niet zonder reserveringssoftware. Met deze software heb je één handig overzicht met alle lopende reserveringen. Dat biedt veel voordelen:

    Overzichtelijke agenda met alle reserveringen Automatische bevestigingsmails naar gasten Eenvoudige facturering Minder administratietijd Kleinere kans op fouten

Licentie voor muziek en TV

Zet je muziek aan in de ontbijtruimte waar je jouw gasten het ontbijt serveert? Dan moet je daarvoor een licentie aanvragen bij Buma en Sena.

7. Zorg voor schone en nette ruimtes in jouw B&B

Hoe klein je Bed & Breakfast ook is, gasten verwachten altijd een brandschone kamer. Let vooral ook op het sanitair. Als je bijvoorbeeld een kleine B&B hebt, kun je de taken zelf uitvoeren.

Als je een grote B&B hebt, kun je een schoonmaker inhuren. Je schoonmaakplan moet een lijst, de volgorde én de frequentie van alle taken die moeten worden uitgevoerd bevatten.

Andere tips:

    Zet de ramen en deuren open zodra de gasten vertrekken. Laat de kamers een paar uur luchten voordat je nieuwe gasten ontvangt.

Denk aan de gastvrijheid

Hoe zorg je ervoor dat je gasten zich welkom voelen, zonder dat ze het idee hebben dat ze in de gaten gehouden worden? Dat kan bijvoorbeeld met kleine attente gebaren, zoals een chocolaatje in de kamer of verse bloemen.

8. Maak je B&B kindvriendelijk (of juist niet)

Besluit of je gezinnen met kinderen wilt ontvangen. Zo ja, denk dan aan:

  1. Kindvriendelijke inrichting
  2. Veilige speeltoestellen (met erkend keurmerk)
  3. Kinderbedje en kinderstoel beschikbaar

Let op: Grote speeltoestellen voor meer dan drie kinderen moeten jaarlijks gekeurd worden.

9. Bepaal een eerlijke prijs als je een B&B start

Hoe bepaal je de kamerprijs van je B&B? Dat ligt eraan of je een B&B in het buitenland of in Nederland begint. In Nederland is de gemiddelde kamerprijs voor twee personen ongeveer € 75 tot € 100, inclusief ontbijt en toeristenbelasting. In het buitenland gelden andere prijzen.

Daarnaast is het natuurlijk afhankelijk van wat jij te bieden hebt als B&B. Hoe meer luxe, hoe hoger de prijs.

Heb je bijvoorbeeld een B&B in een populaire badplaats? Dan kun je wellicht een hogere kamerprijs vragen. Door lokaal marktonderzoek te doen, krijg je meer kennis op basis waarvan je de kamerprijs vast kunt stellen.

Veelgestelde vragen