Zzp-chauffeur worden in 9 stappen
Wat is er nou mooier dan als zzp-chauffeur aan de slag gaan? Je hebt de vrijheid om zelf te bepalen voor wie en wanneer je werkt. En je bent lekker onderweg. Een succesvol chauffeur worden kan alleen met een goede voorbereiding. Deze checklist helpt je op weg in 9 stappen.
1. Wat voor zzp-chauffeur wil je worden?
Er zijn verschillende soorten zzp-chauffeurs. De drie meest voorkomende soorten zijn:
Zzp-vrachtwagenchauffeur
Als zzp-vrachtwagenchauffeur zijn de mogelijkheden soms beperkt. Transportbedrijven mogen je alleen inhuren voor bepaalde soorten werk. Eigen vervoer, dus voor het transportbedrijf zelf, is een optie. Uitzendwerk of collegiale inleen ook. Wil je voor derden rijden? Dan heb je een eigen vrachtwagen nodig en een ‘Eurovergunning voor beroepsgoederenvervoer over de weg’.
Zzp taxichauffeur
Veel zzp-taxichauffeurs richten zich op het straattaxivervoer. Maar je kunt als zzp-taxichauffeur ook focussen op doelgroepenvervoer. Bijvoorbeeld voor verenigingen, stichtingen, ouderen of gehandicapten.
Zzp privéchauffeur
Als zzp-privéchauffeur heb je ook meerdere opties. Je kunt jezelf verhuren als chauffeur met of zonder auto. Verderop in dit artikel lees je daar meer over.
2. Schrijf een ondernemingsplan
Wil je een eigen bedrijf starten? Dan kan een goed ondernemingsplan niet ontbreken. Hierin maak je duidelijk wat je wil bereiken en hoe je dat gaat doen. Je brengt de kansen, de risico’s en de concurrentie in kaart. Ook omschrijf je je doelgroep. Hoe uitgebreider je ondernemingsplan, hoe beter voorbereid je bent om je bedrijf goed in de markt te zetten.
Startkapitaal nodig
Als beginnend zzp-chauffeur heb je waarschijnlijk startkapitaal nodig om een taxi of vrachtwagen aan te schaffen. In dat geval is een ondernemingsplan extra belangrijk. Hiermee kun je de financiering bij een bank of andere investeerders rondkrijgen.
3. Schrijf je als zzp-chauffeur in bij de Kamer van Koophandel
Wie een eigen bedrijf begint, is verplicht zich in te schrijven bij het Handelsregister van de Kamer van Koophandel (KVK). Dit kost je eenmalig € 80,10.
Na je inschrijving stuurt de KVK je bedrijfsgegevens automatisch naar de Belastingdienst. Je krijgt van de fiscus dan 2 verschillende btw-nummers: een btw-identificatienummer voor de communicatie naar je klant, en een omzetbelastingnummer voor je btw-aangifte.
4. Zet een bedrijfsadministratie op
De boekhouding bijhouden is niet direct het leukste deel van zzp’er zijn. Maar belangrijk is het wel. Zeker als je veel korte ritten maakt, is het nodig om alle transacties goed vast te leggen.
Zorg dat je duidelijk overzicht houdt over alle inkomsten en uitgaven. Dit doe je door een goede bedrijfsadministratie op te zetten. Deze helpt je bij het berekenen hoeveel inkomstenbelasting en btw je moet betalen. Ook weet je of je in aanmerking komt voor fiscale voordelen, zoals startersaftrek en investeringsaftrek.
Boekhouder inhuren
Je kunt je boekhouding zelf doen met softwarepakketten voor zzp’ers. Besteed je je tijd liever aan andere zaken? Dan is het uitbesteden van je boekhouding misschien wel iets voor jou. Dit kost je geld, maar kan het je ook opleveren. Een boekhouder of accountant is op de hoogte van de laatste fiscale regels en kan zo maximaal voordeel halen uit jouw belastingaangiftes.
Administratie opzetten?
Speciaal voor starters: de basis in 5 minuten. Een overzicht van wat je nodig hebt om aan de slag te gaan met je boekhouding, inclusief tips.
5. Volg de juiste opleidingen
Als zzp-chauffeur moet je meer doen dan alleen rijden. Je moet ook voldoen aan bepaalde opleidingseisen. Dit zijn de belangrijkste voor verschillende typen chauffeurs:
6. Regel de vereiste vergunningen en verklaringen
Behalve de benodigde diploma’s moet je als zzp-chauffeur ook de vereiste vergunningen hebben. Dat geldt voor vrachtwagenchauffeurs, taxichauffeurs én privéchauffeurs.
7. Risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E) maken
Ben je van plan om personeel aan te nemen voor je taxibedrijf? Dan ben je verplicht om vooraf een risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E) op te stellen. Hierin breng je de risico's voor jouw toekomstige werknemers en je bedrijf in kaart.
Je kunt hierbij gebruikmaken van een erkend RI&E-instrument dat vaak door een brancheorganisatie is ontwikkeld.
8. Sluit de juiste verzekeringen af
Als zzp-chauffeur ben je altijd onderweg. Dat is niet zonder risico’s: ongelukken gebeuren nu eenmaal. Zorg daarom dat je goed verzekerd bent. Naast de gewone WA-verzekering heb je ook een zakelijke autoverzekering nodig. Bij veel van deze verzekeringen zijn de volgende zaken automatisch inbegrepen:
Als zzp-vrachtwagenchauffeur moet je in elk geval ook een transportverzekering afsluiten.
Algemene verzekeringen voor zzp’ers
Naast deze specifieke verzekeringen voor chauffeurs zijn er nog meer verzekeringen die belangrijk zijn. Denk aan bedrijfsaansprakelijkheid, arbeidsongeschiktheid en pensioen.
9. Bepaal je uurtarief als zzp-chauffeur
Je uurtarief vaststellen kan lastig zijn. Gelukkig zijn er online tools die je helpen met tariefindicaties en voorbeeldberekeningen. De gangbare uurtarieven voor zzp-chauffeurs, exclusief btw, zijn:
10. Arbeidstijden en rittenregistratie bijhouden
Of je nu zelf achter het stuur zit of leidinggeeft aan andere chauffeurs: je moet een overzichtelijke administratie bijhouden van de arbeidstijden en rittenregistratie. Voorheen waren hier speciale werkmappen van de Inspectie Verkeer en Waterstaat (IVW) voor. Tegenwoordig zijn deze samengevoegd in de verplichte boordcomputer.
Je kunt jouw ritten, rij- en rusttijden registreren in deze computer. Dit kan alleen als deze is geïnstalleerd in de wagens én als je beschikt over een chauffeurskaart van Kiwa Register.
Let op: je blijft zelf verantwoordelijk voor jouw administratie. Als de boordcomputer een storing heeft, moet je de gegevens alsnog handmatig bijhouden.
11. Ga op zoek naar klanten
Je eigen bedrijf starten als zzp-chauffeur is natuurlijk prachtig. Maar je moet wel klanten of opdrachtgevers hebben. Hieronder een aantal tips om een klantenbestand op te zetten:
Maak een website
Zorg voor een eigen website. Met een professionele site ben je beter vindbaar op online zoekmachines zoals Google. Voor het bouwen van een website kun je iemand inhuren. Doe je het liever zelf? Een platform zoals WordPress maakt het eenvoudig.
Benut social media
Social media spelen een grote rol in ons dagelijks leven. Je klanten zijn daar ook op te vinden. Platforms die je op een goede manier kunt inzetten voor het werven van klanten zijn:
Benader intermediairs
Vind je het lastig om zelf aan klanten te komen? Overweeg dan om samen te werken met intermediairs. Er zijn veel bureaus en platforms die jou met nieuwe klanten in contact kunnen brengen. Ook bestaande websites zijn ideaal voor het aanbieden van jouw diensten, zoals driveme.nl en chauffeur.nl.
Voor vrachtvervoer is deze manier van klantenwerven minder geschikt. Dit komt omdat vacatures voor vrachtwagenchauffeurs meestal via uitzendbureaus of vacaturesites worden geplaatst. Bijvoorbeeld bij Indeed of Jobbird. Het gaat hierbij vaak om tijdelijke dienstverbanden.
De Rabo ZZP Rekening, ideaal voor zzp'ers
Betaal alleen voor wat je gebruikt, zonder vaste kosten.