Collega's houden een meeting in de tuin

6 tips voor een lagere energierekening van je zakelijke huurpand

Ook met een zakelijk huurpand kun je verduurzamen en zo de energierekening verlagen. Lees wat je zelf kunt doen en waarover je afspraken kunt maken met je verhuurder.

lamp_idee

Energiebesparing huurpanden zonder hulp verhuurder

Om te beginnen zijn er twee relatief makkelijke stappen die je zonder tussenkomst van de verhuurder kunt zetten.

1. Led-verlichting aanbrengen

Door alle lampen in het pand te voorzien van led-verlichting bespaar je gelijk op elektriciteit. Deze lampen verbruiken minder energie en zijn zodoende in steeds meer panden terug te vinden.

2. Het klimaatsysteem goed afstellen

Heeft het pand een klimaatsysteem, zorg er dan voor dat dit systeem zo goed mogelijk is afgesteld. Bijvoorbeeld: als om negen uur de werkdag begint, dan hoeft het pand niet om acht uur al op temperatuur te zijn. Sterker nog, dat mag ook best iets na negenen gebeuren.

Energiebesparing huurpanden mét hulp verhuurder

Wil je grotere aanpassingen doen, dan zul je je vaak tot de verhuurder moeten richten, afhankelijk van het contract dat je hebt gesloten. Hij of zij is tenslotte de eigenaar van het pand. Met de volgende aanpassingen kun je samen een forse stap vooruit zetten.

3. Dubbel- of driedubbel glas

Enkel glas is vragen om een hoge gasrekening. Door dubbel- of zelfs driedubbel glas te plaatsen breng je extra isolatie aan waardoor je energieverbruik zal dalen.

4. Dak-, wand- en vloerisolatie

Dit is ook een heel belangrijke. Door het dak, de muren en de vloer te isoleren ontsnapt warmte minder makkelijk uit je pand en hoeft de kachel dus minder hard te werken.

5. Een warmtepomp

Hiermee ga je bijna volledig of echt helemaal volledig van het gas af. Warmtepompen zijn er in volledig elektrische of in hybride varianten, waarbij de CV-ketel alleen gebruikt wordt als het zeer koud is of bij speciale handelingen.

6. Zonnepanelen

Met zonnepanelen kun je je pand voorzien van elektriciteit, wat enorm kan schelen in de maandelijkse kosten. En wil je de panelen meenemen naar een volgend pand, dan kun je hiervoor afspraken maken met je verhuurder.

Laat lagere maandlasten en wet- en regelgeving je overtuigen

Naast het feit dat verduurzaming kan bijdragen aan het verlagen van de maandlasten, moeten panden vanaf 2023 ook aan een bepaalde standaard voldoen als het gaat om energiezuinigheid. “Dat is ook een uitstekende reden om eens met elkaar in gesprek te gaan”, weet Bianca van Dijk, themamanager Energietransitie bij Rabobank.

Wanneer heb je je investering terugverdiend?

Niet alleen de eigenaar van het pand moet even wachten op het rendement, jij zult zelf ook een zekere tijd moeten huren om de vruchten van je investering te kunnen plukken. Hoelang het duurt voordat je die investeringen terugverdient, hangt natuurlijk af van de maatregel(en) die je hebt getroffen. Van Dijk: “Led-lampen heb je binnen twee jaar vaak wel terugverdiend, zonnepanelen duren wat langer. Denk aan vijf tot tien jaar, afhankelijk van de energieprijzen. Hoe hoger die liggen, hoe sneller je profijt hebt.”

Nog een laatste tip van Van Dijk: “Wat je ook kunt doen, is het maken van goede afspraken met de verhuurder omtrent vertrek. Neemt hij of zij de zonnepanelen over bij je vertrek, dan helpt dat in het terugverdienen. Ga dus in gesprek en maak duidelijke afspraken, zodat je allebei weet waar je aan toe bent.”

Begin een gesprek met de verhuurder

Wil je je energiekosten verlagen door het doen van duurzame investeringen in een huurpand, ga dan het gesprek aan met je verhuurder. Door de wet- en regelgeving te gebruiken als startpunt kun je samen tot een plan komen om het pand te verduurzamen. Dit levert de verhuurder een pand op dat klaar is voor de toekomst en zorgt ervoor dat jouw energiekosten omlaag gaan.