Elektrische bestelbus: belastingvoordelen die de overstap aantrekkelijk maken
Een elektrische bestelbus is in de aanschaf nog steeds duurder dan een bedrijfswagen op brandstof. Bekijk de belastingvoordelen die de overstap aantrekkelijker maken én hoe je deze combineert.
Op deze pagina lees je over de volgende regelingen en voordelen:
Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA)
Bij een investering in een bedrijfsmiddel zoals een bestelauto kun je aanspraak maken op de Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA). De aftrekpost is gebaseerd op de winst van je onderneming. De hoogte van het bedrag dat je af mag trekken, wordt bepaald aan de hand van de hoogte van de investering en het jaar waarin je de investering doet. Raadpleeg voor een overzicht de website van de Belastingdienst.
Milieu-investeringsaftrek (MIA)
De Milieu-investeringsaftrek (MIA) en de Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (Vamil) bieden belastingvoordeel bij het investeren in milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen. Een bestelbus, bijvoorbeeld. De investeringsaftrek kan met de MIA oplopen tot 45 procent van het aanschafbedrag. Lichte elektrische bestelauto’s profiteren bijvoorbeeld van 27 procent MIA voor het investeringsbedrag minus €20.000. Het MIA-voordeel komt nog boven op de gebruikelijke investeringsaftrek.
“Met de Vamil kun je op een willekeurig moment 75 procent van de investeringskosten afschrijven. Door sneller af te schrijven verminder je de fiscale winst en betaal je minder belasting in het betreffende jaar.”
Lees hier meer over de Milieu-investeringsaftrek.
Bekijk hier welke elektrische en waterstofvoertuigen in aanmerking komen voor MIA. Staat het voertuig niet op een positieve lijst, maar voldoet deze wel aan de codeomschrijving? Dan kan deze toch worden gemeld.
Dien je je aanvraag niet tijdig in, dan loop je het MIA-voordeel mis. Vraag daarom MIA maximaal 3 maanden na aanschaf aan.
“Als je een elektrische bestelbus aanschaft hoef je voorlopig geen motorrijtuigenbelasting (mrb) te betalen.”
Vrijstelling motorrijtuigenbelasting en bpm en lagere bijtelling.
Hiervoor moet de bus in kwestie wel volledig elektrisch zijn en dus een CO₂-uitstoot hebben van 0 gram per kilometer. Tot en met 2024 is het voertuig vrijgesteld van moterrijtuigenbelasting. In 2025 wordt dit opgehoogd tot 25 procent van de moterrijtuigenbelasting. Vanaf 2026 is deze weer gelijk aan die voor andere auto’s.
Hetzelfde geldt in zekere zin voor de Aanschafbelasting (BPM). Hier zijn elektrische auto’s en bestelauto’s tot en met 2024 van vrijgesteld. De bijtelling voor elektrische bestelwagens is in 2025 lager: over de eerste 30.000 euro betaal je 17% bijtelling, voor elke euro daarboven geldt een bijtellingspercentage van 22%. Hier krijg je alleen mee te maken als je er jaarlijks meer dan 500 kilometers privé mee rijdt. Meer informatie over de regels van bijtelling vind je hier.
Zo financier je een elektrisch voertuig
Benieuwd voor welk bedrag per maand jij een elektrisch auto, bus of ander bedrijfsmiddel kunt leasen? Bereken het meteen en start je lease aanvraag. Als grootzakelijke klant neem je contact op met je accountmanager.