webimage-levensduur-accu

Alles over de levensduur van een accu

De accu is het belangrijkste maar ook het duurste onderdeel van je elektrische voertuig. Maar hoe lang gaat zo’n accu eigenlijk mee? Wat kun je allemaal doen om de levensduur te verlengen? En wat kost het vervangen ervan? We helpen je graag op weg in dit artikel.

Hiermee kunnen we je helpen

Rabobank

Levensduur: hoe lang gaat de accu in een elektrisch voertuig mee?

Volgens experts gaat het batterijpakket onder normale omstandigheden tussen de 10 en 20 jaar mee, voor dit vervangen dient te worden. De meeste automerken hanteren bij elektrische auto’s een garantieperiode van 8 jaar of 160.000 kilometer. Gaat er binnen deze periode iets fout, dan hoef je zelf niet voor de kosten op te draaien.

Hoe snel neemt de capaciteit af?

Normaal gesproken daalt de batterijcapaciteit van een elektrische auto met 1 à 2 procent per jaar. Stel dat je elektrische auto bij aanschaf een maximale actieradius van 350 kilometer heeft en de accu na 10 jaar tijd zo’n 10 procent aan capaciteit is kwijtgeraakt, dan is de bruikbare range nog altijd een keurige 300 kilometer.

Wat kun je zelf doen om de levensduur te maximaliseren?

Dit hangt deels af van hoe je omgaat met je elektrische auto. Autofabrikanten leggen vaak in de handleiding uit hoe je de accu van je auto het beste kunt verzorgen. Onstuimig rijgedrag met hard optrekken en remmen wordt afgeraden; elektrische auto’s houden niet van extreme situaties. Ook is parkeren in de brandende zon of in de vrieskou geen goed idee. Tip: als je de auto aan de oplader hangt, kan deze het batterijpakket warm houden.

Continu opladen kan ook ten koste gaan van de accu. Deze kan capaciteit verliezen als hij langdurig blijft ingeplugd na volledig te zijn opgeladen. De accu (vrijwel) helemaal leegrijden heeft een vergelijkbaar effect. Daarom waarschuwen de meeste auto’s je als je ‘in het rood’ rijdt.

“Houd de lading van je elektrische auto tussen 20 en 80 procent voor een optimale levensduur van de accu”

Voor een zo lang mogelijke levensduur kun je de lading van je accu het beste tussen de 20 en 80 procent houden. Probeer ook snelladen tot een minimum te beperken: veelvuldig snelladen kan zorgen voor vroegtijdige uitputting van de accu. Gelukkig wordt tijdens het opladen de temperatuur van de accu voortdurend gecontroleerd: als de accu te warm wordt, wordt het laadvermogen teruggeschroefd.

Ten slotte heeft ook het wel-of-niet gebruiken van je elektrische auto invloed op de levensduur van de accu. Het is goed voor de accu om regelmatig aan het werk te zijn. Korte ritjes zijn ideaal. Verwacht je dat je een periode niet of nauwelijks met je elektrische auto rijdt? Laad ‘m dan niet volledig op, maar bijvoorbeeld tot driekwart.

Kosten: hoe zit het met de kosten van accu’s?

Elektrische auto’s komen met een lange garantie. Logisch, want de accu is een duur onderdeel van het product. Afhankelijk van het formaat en de capaciteit moet je denken aan bedragen tussen 3.000 en 15.000 euro.

Daar staat tegenover dat de onderhoudskosten van een elektrische auto lager zijn dan van een auto met brandstofmotor. Dit komt door de kleinere hoeveelheid bewegende onderdelen. Bovendien worden accu’s steeds goedkoper en gaan ze steeds langer mee.

De lithium-ioncellen die tegenwoordig in veel accu’s gebruikt worden, zijn al 97 procent goedkoper dan 30 jaar geleden. Toch zal het je niet ontgaan zijn dat momenteel een schaarste aan lithium zorgt voor leverproblemen van accu's en batterijen. Dit heeft invloed op de actuele prijs van deze producten.

Zo financier je een elektrisch bedrijfsmiddel

Benieuwd voor welk bedrag per maand jij een elektrisch auto, bus of ander bedrijfsmiddel kunt leasen? Bereken het meteen of start je leaseaanvraag. Als grootzakelijke klant neem je contact op met je accountmanager.

Vervangen: hoe zit het met vervanging van de accu?

Wanneer een accu eenmaal aan het einde van zijn leven is gekomen, dient deze vervangen te worden. De accu wordt dan verwijderd en kan daarna gerecycled worden of ingezet worden voor andere doeleinden. Bij een modulair batterijpakket hoeft slechts één onderdeel vervangen te worden. Vooralsnog schrijft de Europese Unie voor dat minimaal 50 procent van de materialen in de accu teruggewonnen dient te worden. De verwachting is dat toekomstige innovaties zullen zorgen voor meer mogelijkheden rond recycling en circulariteit.

Hoe zit het met andere elektrische voertuigen?

De voorzorgsmaatregelen die je kunt treffen voor een optimale levensduur van de accu gelden niet alleen voor elektrische auto’s. Ook voor andere elektrische voertuigen, zoals bestelbussen, vrachtauto’s en bouwmaterieel, is dit een goed uitgangspunt. Daarbij moet gezegd worden dat er slechts beperkte informatie beschikbaar is over de levensduur van accu’s in dergelijke elektrische voertuigen. De transformatie naar elektrisch is immers pas net begonnen. Wel overtreft de levensduur van de accu van personenauto's de oorspronkelijke verwachtingen.

Stap je ook over op elektrisch rijden?

Natuurlijk kun je je elektrische auto van de zaak bij ons leasen. Met Rabo Lease spreid je de aanschafkosten en de auto is wel van jou. Benieuwd naar de kosten voor een lease? Bereken het makkelijk online.