Intermediair aan het woord
Intermediairs zijn de ábsolute marktkenners. Daarom zetten we om de week een van jullie in de spotlights. Hoe staan de zaken ervoor elders in het land? Lees de verhalen van collega-intermediairs en ontdek waar zij zich mee bezighouden.
Adviseur Hugo Vossen
“Ik wil het gesprek meer diepgang geven”
Eerst de klant leren kennen, dan pas een advies geven over de hypotheek. Dat is de filosofie van adviseur Hugo Vossen uit Nederweert in Midden-Limburg. ‘We beginnen hier niet meteen met: dit is het inkomen, wat kun je lenen? Ik wil klanten eerst leren kennen, het gesprek meer diepgang geven. Wat vind je belangrijk in het leven, wat zijn je hobby’s en hoe sluiten je maandlasten aan op je levensstijl? Want je kunt een bedrag misschien wel lenen volgens de normen, maar je moet eerst nagaan of je dat ook wilt.’ Tijd kunnen uittrekken voor zo’n persoonlijke aanpak was voor Hugo Vossen reden voor zichzelf te gaan beginnen. Nadat hij 26 jaar bij de Rabobank werkte, was hij enkele jaren als interimmer bij verschillende financiële dienstverleners werkzaam. Vorig jaar startte hij zijn eigen adviespraktijk, met compagnon Harm van den Einden die in het Noord-Brabantse Lierop is gevestigd.
Starters in de problemen
“Sommige starters krijgen een ton van hun ouders mee, maar over de rest hoor je niets. Er is veel leed”
Als klanten heeft Vossen vooral particulieren en ondernemers die voor zichzelf een woning willen kopen. Investeerders die woningen voor de verhuur kopen, kloppen niet bij hem aan. Dat past volgens Vossen ook niet in het werkgebied. ‘Gelukkig niet. De markt wordt zo kapot gemaakt voor starters, die daardoor thuis moeten blijven wonen. Dat vind ik geen gezonde ontwikkeling. Sommige starters krijgen een ton van hun ouders mee, maar over de rest hoor je niets. Er is veel leed.’ In de problemen raken ook jonge mensen die een paar jaar geleden samen een huis kochten en nu gaan scheiden. ‘Ik had er pas weer vier op een dag die hierover belden. Zij hebben een probleem. Huurhuizen zijn schaars en geen van beiden kan zich het huis nog veroorloven.’ Toen Vossen pas in het vak zat, werd van twee partners maar één inkomen meegeteld voor de hypotheek. Nu doen beide inkomens volledig mee, ook dat heeft de prijzen volgens hem opgedreven.
Wat is belangrijk in het leven?
Naast starters krijgt Vossen ook veel oversluiters langs. Zij willen profiteren van de lage hypotheekrente, maar verhuizing is door het schaarse aanbod geen optie. Vaak combineren ze het oversluiten van hun hypotheek met een verbouwingsfinanciering, bijvoorbeeld voor de aanbouw van een extra kamer voor het thuiswerken. Vossen adviseert klanten dan meteen te kijken naar mogelijke duurzaamheidsmaatregelen, zoals de plaatsing van zonnepanelen, isolatie en eventueel een warmtepomp. Wat er echt bij hoort, is advies over verzekeringen, vindt Vossen. ‘Wat is belangrijk in het leven? Als je oud wordt, wil je in je huis blijven wonen. Als je kort leeft, moet je zorgen dat je partner verder kan. En stel dat je een rotleven hebt, dan wil je beschermd zijn tegen werkloosheid en arbeidsongeschiktheid.’ Jammer alleen dat er geen verzekering bestaat tegen de financiële gevolgen van een echtscheiding, vindt Vossen. ‘Ik zeg altijd: zorg voor een buffer, verzeker wat moet, wees energiezuinig en zorg voor een goed testament. Alleen tegen uit elkaar gaan kun je je niet verzekeren. Wel leidt financiële rust uiteindelijk tot een betere relatie.’