Intermediair aan het woord
Intermediairs zijn de ábsolute marktkenners. Daarom zetten we om de week een van jullie in de spotlights. Hoe staan de zaken ervoor elders in het land? Lees de verhalen van collega-intermediairs en ontdek waar zij zich mee bezighouden.
Adviseur Klaas Schippers
“‘Ik kreeg het alleen maar drukker’”
Als hypotheekadviseur bij Pandomo Makelaars, een van de grootste makelaarskantoren in de stad Groningen, zit Klaas Schippers er met zijn neus bovenop. ‘De woningmarkt is booming.’
Corona zit de Groninger woningmarkt bepaald niet in de weg, merkt adviseur Schippers. ‘De telefoon staat roodgloeiend. Net nog ging een appartement dat voor 3,5 ton te koop stond voor bijna 10 procent meer weg. Daarbij liet de koper het voorbehoud van financiering ook nog eens schieten. Zodra een starterswoning op Funda komt, bellen dertig mensen voor een bezichtiging.’ Toen corona in Nederland uitbrak, dacht Schippers dat het heel anders zou gaan. ‘Na de eerste persconferentie half maart vorig jaar, had ik het idee dat ik mijn agenda wel leeg kon vegen. Maar tot mijn verbazing bleek het tegendeel waar. Ik kreeg het alleen maar drukker.’ En na de gebruikelijke lichte terugval in januari, loopt het ook nu weer goed door.
Starters doen het goed
“Ik zie geregeld schenkingen van ouders of grootouders voorbijkomen”
Hoe zag de portefeuille er vorig jaar uit? HDN becijferde dat vooral het aantal oversluitingen en tweede hypotheken voor verbouwing of verduurzaming vorig jaar sterk groeiden. Bij Schippers deden zich geen grote verschuivingen voor, vertelt hij. De hypotheken die hij afsloot waren voor het grootste deel nieuw. Nu is hij pas vier jaar geleden met zijn eigen adviespraktijk begonnen, dus zijn beheerportefeuille is nog beperkt. Starters namen vorig jaar ruim een kwart van zijn hypotheekvolume voor hun rekening. Hebben die geen moeite om in de huidige dure markt aan financiering te komen? Dat valt mee, aldus Schippers. ‘Door de lage rente zijn hypotheken goed betaalbaar en vaak kunnen zij een deel uit eigen middelen voldoen. Ik zie best geregeld schenkingen van ouders of grootouders voorbijkomen.’ Wel zijn de starters die hij adviseert vaak hoger opgeleide tweeverdieners. ‘Alleen zit een starter in een minder fijne situatie, dat merk ik wel.’ Ook doorstromers zijn in Groningen verhuislustig. Dat verbaast Schippers niets. ‘Door de lage rente en een flinke overwaarde, kunnen zij vaak groter wonen tegen dezelfde maandlasten.’
Karig aanbod
Enige kink in de kabel is volgens de adviseur het karige aanbod in Groningen, vooral van seniorenwoningen. Veel ouderen willen best verhuizen en een mooie gezinswoning achterlaten, maar waar moeten zij heen? ‘Dat is op dit moment het grootste mankement in de markt.’ Hoe de woningmarkt zich verder ontwikkelt? Schippers waagt zich niet aan een voorspelling. Hij heeft het in elk geval druk genoeg om vanaf 1 maart een nieuwe collega te verwelkomen.