Inhoudsopgave
In focus
Themapagina Hoe het woningtekort aan te pakken?
14 - 08 - 2024
In onze studie De nieuwbouwcrisis beslechten: het kan, maar vraagt om scherpe keuzes van nieuw kabinet doen we zestien voorstellen om te zorgen voor een hogere en stabielere nieuwbouwproductie. We hopen hiermee een bijdrage te leveren aan de inspanningen van het nieuwe kabinet om de woningbouw vlot te trekken. En dat is hoognodig, want de toegankelijkheid van de Nederlandse huizenmarkt staat al geruime tijd onder druk. Het is dan ook niet zo gek dat de woontevredenheid een langjarige negatieve trend vertoont. Dit zet de brede welvaart in Nederland onder druk.
Onze voorstellen zijn gebaseerd op een analyse van de relevante literatuur en op een inhoudelijke dialoog met mensen die betrokken zijn bij het nieuwbouwproces, bestaande uit initiatiefnemers, beslissers en deskundigen vanuit bouwbedrijven, gemeenten, woningcorporaties, netbeheerders, ontwikkelaars, de Rijksoverheid, burgerprojecten en kennisinstellingen.
In dit dossier staan vier korte publicaties over de belangrijkste uitdagingen waar de woningbouw voor staat en de bijbehorende oplossingsrichtingen. Deze gaan over de schaarse bouwgrond, het grillige karakter van de woningbouw, met terugkerende ups en downs, de lange duur van het woningbouwproces en de lastige financiële haalbaarheid van projecten. Ook staat op deze themapagina onze eerder verschenen overzichtsstudie, met analyses en beleidsaanbevelingen, en een achtergrondstudie waarin we de uitkomsten van de met betrokkenen bij de woningbouw gevoerde dialoog presenteren.
Publicaties over dit thema:
Deel 1 vierluik: Zonder bouwlocaties geen bouw - 19 juli 2024
In dit eerste deel van ons vierluik over de Nederlandse nieuwbouwproductie gaan we in op het gebrek aan bouwlocaties en bieden we mogelijke oplossingen voor deze problematiek. Het gebrek aan bouwgrond is namelijk een belangrijke oorzaak van de achterblijvende nieuwbouw in ons land en daarmee van de huidige wooncrisis.
Deel 2 vierluik: Stabielere woningmarkt cruciaal voor aanpak woningschaarste - 23 juli 2024
In dit tweede deel van ons vierluik over de Nederlandse nieuwbouwproductie behandelen we in op de grillige Nederlandse woningmarkt. Deze grilligheid raakt de bouw niet alleen op korte termijn, maar heeft ook structurele effecten door een lagere capaciteit in de bouwsector.
Deel 3 vierluik: Bouwproces moet sneller, maar eenvoudig is dat niet - 26 juli 2024
In dit derde deel van ons vierluik over de Nederlandse nieuwbouwproductie gaan we in op het stroperige bouwproces. Dit bemoeilijkt het opschalen van de woningbouw en staat een zo goed mogelijk gebruik van de schaarse bouwcapaciteit in de weg.
Deel 4 vierluik: Hoe maken we woningbouw weer (vaker) financieel haalbaar? - 14 augustus 2024
Het laatste deel van ons vierluik over de Nederlandse nieuwbouwproductie draait om de lastige financiële haalbaarheid van veel woningbouwprojecten. Gebiedsontwikkeling gaat gepaard met grote investeringen. Als ontwikkelaars of gemeenten projecten financieel niet rond kunnen rekenen, ontstaat vertraging of kunnen projecten niet doorgaan.
Overzichtsstudie: De nieuwbouwcrisis beslechten: het kan, maar vraagt om scherpe keuzes van nieuw kabinet - 4 juli 2024
Ondanks politieke inspanningen wil het de afgelopen jaren maar niet vlotten met de bouw van nieuwe huizen. Ook het nieuwe kabinet wil de woningbouw versnellen. Het Hoofdlijnenakkoord bevat belangrijke stappen in die richting. Maar meer is nodig: we zien mogelijkheden om de woningbouwcrisis te beslechten, maar dit vergt scherpere keuzes van het nieuwe kabinet, met een focus op de lange termijn.
Achtergrondstudie: Hoe trekken we de nieuwbouw vlot? - 27 februari 2024
Om de toegankelijkheid van de huizenmarkt te vergroten is veel nieuwbouw nodig, die maar niet van de grond komt. Betrokkenen bij de woningbouw zien verschillende kansen om de bouw vlot te trekken. Zo moet het Rijk volgens hen een integrale langetermijnvisie ontwikkelen voor de inrichting van Nederland en moet een scherpere keuze worden gemaakt tussen ófwel minder eisen en ambities aan woningbouw, of extra miljarden.