Terugblik op 2023 door Lidwien Schils

Sinds onze oprichting, 50 jaar geleden, zetten wij ons in voor een betere toekomst voor mensen in een kwetsbare positie. En dat blijven we doen. In 2023 was het stimuleren van veerkracht essentieel. We leven in een tijd waarin de wereld snel veranderd en uitdagingen elkaar in hoog tempo opvolgen. Dat vraagt veel flexibiliteit van onze partners en van ons.

In dit impactverslag blikken we terug op onze inspanningen van 2023 waarmee we bijgedragen hebben aan de veerkracht van onze partners en hun belanghebbende. Daarnaast zoomen we in op de impact die we gerealiseerd hebben.

Portrait of Lidwien

Onze cijfers in 2023

Met onze financiële en niet-financiële steun streven we naar het creëren van een inclusieve en veerkrachtige samenleving in Nederland, Azië, Afrika en Latijns-Amerika. In 2023 hebben we internationaal een breed scala aan organisaties gefinancierd, waaronder boerenproducentenorganisaties (PO’s), agrarische MKB en microfinancieringsinstellingen (MFI’s) om de levensstandaard van kleine boeren te verbeteren. In Nederland financierden we sociale ondernemingen die werkgelegenheid of opleiding bieden aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.

Financiering ter ondersteuning van mensen in een kwetsbare positie

€0

miljoen

:

female worker processing beans

Impactmanagement is verweven in alles wat we doen

Wij geloven dat je blijvende positieve verandering alleen bereikt door impact te meten én te managen. Al meer dan vijftig jaar steunen wij organisaties die de levens verbeteren van mensen in een kwetsbare positie. Voor ons is het essentieel om precies te weten welke invloed onze financiering heeft, zodat we kunnen blijven verbeteren en meer veerkracht kunnen creëren.

Daarom verzamelen en analyseren we data voor de start en tijdens een project. Cijfermatige data én door in gesprek te gaan. Met continu monitoren en bijsturen, bereiken we niet alleen geleidelijke vooruitgang, maar transformatieve verandering.

Zo meten en managen wij impact
boer in Zuid-Amerika bij een bak vol met zijn oogst

Investeren in kleinschalige boeren

Sinds onze oprichting zetten wij ons in voor het verbeteren van de levensomstandigheden van kleinschalige boeren. Deze boeren spelen een cruciale rol in de mondiale voedselzekerheid, maar worden dagelijks geconfronteerd met uitdagingen.

In 2023 werden boeren geconfronteerd met:

    Beperkte toegang tot essentiële hulpbronnen zoals financiering, wat investeringen in betere agrarische toepassingen belemmert. Waarborgen van de kwaliteit en kwantiteit van landbouwproducten, wat hun inkomen en voedselbeschikbaarheid beïnvloedt. Kwetsbaarheid door klimaatverandering, met onregelmatige weerpatronen en extreme gebeurtenissen die oogstcycli verstoren en opbrengsten verminderen.

Verder ontwikkelen van financiële instellingen

Kleinschalige boeren worden geconfronteerd met veel uitdagingen bij het verkrijgen van financiële middelen. Doordat ze een beperkt inkomen hebben, geen onderpand of simpelweg vanwege hun afgelegen ligging. De financiële dienstverleners waarmee wij samenwerken, zoals spaar- en kredietcoöperaties, werken in het hart van lokale gemeenschappen en zijn een essentieel onderdeel van duurzame ontwikkeling. De leningen en spaarproducten die zij verstrekken maken het voor de boeren mogelijk om te investeren in zaden, meststoffen en landbouwapparatuur. Hierdoor kan uiteindelijk hun productiviteit toenemen.

Rabo Foundation werkt samen met financiële instellingen in opkomende markten om hen te helpen sterke en goed functionerende organisaties te worden. Hierdoor kunnen boeren in hun bedrijf investeren en betere inkomsten genereren, waardoor hun economische positie wordt versterkt. Een voorbeeld hiervan is de samenwerking die wij aangingen met drie financiële instellingen in India via het COVID-19 Response Program.

Female worker in India
14%

van onze financiering is verstrekt aan financiële dienstverleners om financiering voor boeren mogelijk te maken

29

financiële dienstverleners hebben garanties ontvangen waardoor hun risico verlaagd werd

500.000

mensen werden bereikt door het ontvangen van een lening van lokale financiële dienstverleners

Kennis en middelen voor kwaliteit en kwantiteit

Kleinschalige boeren spelen een cruciale rol in de mondiale voedselzekerheid en produceren ongeveer een derde van al het voedsel in de wereld. Een gebrek aan toegang tot kwaliteitszaden, meststoffen en andere essentiële inputs beperkt echter de kwantiteit en kwaliteit van wat ze kunnen produceren. Om deze uitdagingen het hoofd te bieden, verenigen kleine boeren zich door aan te sluiten bij een coöperatie of ze verkopen hun gewassen aan organisaties die gunstige voorwaarden bieden. Hoewel deze bedrijven positief werk doen, beschouwen commerciële banken ze vaak als te klein of te riskant voor financiering.

Rabo Foundation is speciaal opgericht om deze leegte op te vullen. Wij bieden deze bedrijven financiering en ondersteuning om hen sterker te maken en te professionaliseren. Zodat zij op hun beurt boeren beter kunnen bedienen. Zoals de sheaboeren aangesloten bij Sommalife in Ghana. Zij kunnen nu op grote schaal een gewas van hoge kwaliteit produceren.

Female farmer in Africa
60%

van onze financiering is geïnvesteerd in producentenorganisaties en MKB-bedrijven, wat ten goede komt aan kleinschalige boeren

168

producentenorganisaties en MKB-bedrijven ontvingen financiering

1.300.000

kleinschalige boeren kregen toegang tot markten en aanvullende diensten

Stimuleren van de klimaatbestendigheid

Klimaatverandering vormt een aanzienlijke uitdaging. Stijgende temperaturen en onvoorspelbaar weer hebben een negatieve invloed op de gewasopbrengsten. Ze vormen een bedreiging voor de inkomens van boeren en de mondiale voedselzekerheid. Met het verstrekken van financiële middelen, delen van kennis en toegang bieden tot klimaatslimme toepassingen spelen landbouwbedrijven een cruciale rol bij het vergroten van de veerkracht van boeren.

Rabo Foundation financiert organisaties die boeren in staat stellen te investeren in klimaatslimme landbouw, bijvoorbeeld door technologie aan te bieden die veranderingen in het klimaat voorspelt, of training in adaptieve technieken zoals intercropping en boslandbouw. Een voorbeeld is APOMS in Brazilië, dat boeren leert hoe agro-ecologische toepassingen in te zetten.

Farmer on his field with sprinklers
79%

van de organisaties die we in 2023 financierden heeft actief bijgedragen aan het bevorderen van klimaatslimme landbouw

1,3

miljoen boeren kregen toegang tot klimaatslimme landbouwtoepassingen

2

projecten zijn samen met Rabobank’s Acorn opgestart om kleinschalige boeren te ondersteunen bij hun transitie naar boslandbouw

Samenwerkingen in Afrika, Azië en Latijns Amerika

Over de hele wereld worden boeren geconfronteerd met uitdagingen die hun productie, en daarmee levensonderhoud, negatief beinvloeden. Zoals bepekte toegang tot financiering en het steeds kwetsbaarder worden door klimaatverandering. Het blijven waarborgen van de kwaliteit en en op pijl houden van de kwantiteit van hun gewassen is uitdagend. Deze drie casussen van APOMS, Sommalife and COVID 19 Response Program laten zien welke oplossingen positieve impact maakte in 2023.

Oh my Good

Sociaal ondernemers geven prioriteit aan impact

In ons streven naar een meer inclusieve en duurzamere samenleving in Nederland spelen sociale ondernemingen een cruciale rol. Deze organisaties geven prioriteit aan impact, met als doel een positief verschil te maken en tegelijkertijd hun financiële stabiliteit te waarborgen.

Het belang van sociale ondernemingen en de erkenning in hen kwam tot uiting tijdens het Social Enterprise World Forum. De editie van 2023 werd in Amsterdam georganiseerd en Rabo Foundation was als partner betrokken. Zo konden wij onze kennis delen, vele sociale ondernemers een podium geven en hun netwerk vergroten. Zoals op de foto waar sociale onderneming OhMyGood zich presenteerde.

Sociaal ondernemers weten hoe Nederland socialer en duurzamer te maken

Vorig jaar bleef de ongelijkheid in Nederland groeien. Een toenemend aantal mensen had geen toegang tot werkgelegenheid, wat hun gevoel van verbondenheid belemmerde. Sociale ondernemingen streven ernaar deze kloof te overbruggen door zinvolle werkgelegenheid te creëren en inclusie te bevorderen. Daarnaast zien we dat duurzaam gebruik van hulpbronnen steeds bepalender wordt voor een toekomstbestendige planeet. In lijn met deze visie hebben we in 2023 9 circulaire projecten ondersteund. Door duurzame projecten te stimuleren dragen wij bij aan een groenere toekomst. Ondanks hun positieve impact werden sociale ondernemingen geconfronteerd met hun eigen uitdagingen. Zoals de inflatiedruk die voor grote uitdagingen zorgden. Velen ondernemers hadden moeite om de financiële stabiliteit te handhaven.

Rabo Foundation onderkende de uitdagingen en ondersteunde de ondernemers met financiële steun en kennis. Het versterken van deze ondernemingen waarborgt hun veerkracht en positieve impact.

Workers in the Netherlands
20%

van onze investeringen ging naar sociale ondernemingen in Nederland

157

sociale ondernemingen konden hun organisatie laten groeien om meer kansen te creëren voor mensen in Nederland

6425

mensen vonden een leer-werkplek of betaalde baan bij een sociale onderneming die ondersteund wordt door Rabo Foundation

Sociaal ondernemerschap

Hoe Rabo Foundation zich inzet om economische voortuitgang en inclusieve samenlevingen te stimuleren, is ook leidend voor ons werk in Nederland. Daar focussen wij ons op het ondersteunen van mensen die met uitdagingen worden geconfronteerd bij het betreden van de arbeidsmarkt. Deze twee casussen van sociaal ondernemingen Oscar Circulair en Prins Heerlijk laten zien hoe zij impact realiseren op het leven van deze mensen.