Man-vrouwfirma oprichten: wat zijn de regels?
Je wilt samen met je partner een bedrijf beginnen? Dan is een man-vrouwfirma misschien iets voor jullie. Het is een speciale vorm van een vennootschap onder firma (vof). We leggen je uit hoe het werkt.
1. Wat is een man-vrouwfirma?
Een man-vrouwfirma is een bedrijf dat je samen met je partner opricht. De term klinkt misschien ouderwets, maar hij geldt voor alle echtparen. Of je nu getrouwd bent met een man of een vrouw, maakt niet uit.
De regels zijn hetzelfde als bij een gewone vof. Het verschil? Bij een man-vrouwfirma zijn de vennoten partners van elkaar.
2. Wat zijn de regels van een vof?
Een vennootschap onder firma (vof) is een rechtsvorm waarbij je samen met andere ondernemers een bedrijf start. Het is de bedoeling dat álle vennoten iets inbrengen in de op te richten onderneming. Vaak wordt een geldbedrag ingebracht, maar de inbreng kan bijvoorbeeld ook bestaan uit specifieke goederen of arbeidsuren.
Alle ondernemers in een vof betalen inkomstenbelasting over hun eigen winst. Elke vennoot die aan de eisen voor het ondernemerschap voldoet, wordt door de Belastingdienst gezien als ondernemer.
Hij of zij kan vervolgens gebruikmaken van fiscale aftrekposten, waaronder de investeringsaftrek en mkb-winstvrijstelling.
3. Hoe zit het met de omzetbelasting?
Voor de btw-aangifte gelden andere regels: in dit geval wordt de vof als één ondernemer gezien. Als je met z'n tweeën een vof vormt, ben je dus allebei ondernemer voor de inkomstenbelasting, maar is de vof ondernemer voor de btw.
Hebben jullie personeel? Dan betaalt de vof óók de loonheffingen.
Hoe ziet mijn markt eruit?
Heb jij een gat in de markt gevonden? Bekijk hoe jouw markt er op dit moment voor staat. Recente kennis en cijfers over branches en sectoren vind je op de site van Rabobank.
4. Hoe richt je een man-vrouwfirma op?
Net als bij een eenmanszaak, richt je een man-vrouwfirma op met een inschrijving in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel (KVK).
Bij een vof is het wel gebruikelijk om met de andere vennoten afspraken te maken en een contract af te sluiten over de:
Tip! Het is slim om deze afspraken vast te leggen. Een notaris kan jullie hierbij helpen.
5. Wat zijn de voordelen van een man-vrouwfirma?
Het grootste pluspunt? Jullie kunnen allebei gebruikmaken van fiscale voordelen voor ondernemers. Zoals de zelfstandigenaftrek. Let op! Hier zijn wel voorwaarden aan verbonden.
Voldoen jullie allebei aan het urencriterium?
Een belangrijke voorwaarde bij een man-vrouwfirma is dat beide partners voldoen aan de eisen van het ondernemerschap. Beide partners moeten voldoen aan het urencriterium van 1.225 uur voldoen om recht te hebben op belastingvoordeel.
Gelijkwaardigheid in een man-vrouwfirma
Een andere voorwaarde is dat het werk gelijkwaardig moet zijn. De partners moeten op hetzelfde niveau (mee)werken in de onderneming. Een veel gebruikt voorbeeld is de relatie tussen een tandarts en zijn assistente. Ze zijn getrouwd en werken samen in een vof.
Toch kunnen ze geen man-vrouwfirma oprichten, omdat zij geen gelijkwaardig werk verrichten. De 'ondersteunende' werkzaamheden van de partner zijn namelijk niet voldoende. Een dokterspraktijk waarin beide partners werken als huisarts, voldoet dan juist wél weer aan de eisen.
De Belastingdienst let scherp op deze voorwaarden in verband met de dubbele zelfstandigenaftrek. Let er dus op dat je aan alle voorwaarden kunt voldoen om eventuele naheffingen of boetes te voorkomen.
6. Heeft deze constructie ook nadelen?
Er zit ook een keerzijde aan een man-vrouwfirma. Jullie zijn allebei hoofdelijk aansprakelijk. Wat betekent dat?
Waarom? Een vof is geen rechtspersoon. Dat betekent dat jij en je partner met jullie privévermogen aansprakelijk zijn voor de schulden van het bedrijf.