
Netto-inkomen berekenen: hoeveel salaris houd jij over als zzp’er?
Als zzp'er ontvang je geen maandelijks loon, maar maak je omzet. Hoeveel salaris blijft er eigenlijk over onderaan de streep in 2025? Op deze pagina leggen we uit hoe je je netto-inkomen als zzp'er berekent, zonder dat je ingewikkelde formules hoeft te gebruiken. Om het nog duidelijker te maken, geven we een uitgebreid rekenvoorbeeld.
Waarom is het netto-inkomen voor zzp’ers belangrijk?
Als je in loondienst bent, dan krijg je elke maand een nettosalaris op je rekening gestort. Voor een zzp’er is dat anders. Niet elk bedrag dat je ontvangt, kun je als netto-salaris beschouwen. Je moet er namelijk nog belasting over betalen. Om te voorkomen dat je per ongeluk te veel uitgeeft, is het belangrijk je nettosalaris te berekenen als zzp’er.
Er zijn een paar belangrijke termen die we je op deze pagina gaan uitleggen:
- Inkomsten versus omzet
- Bruto-inkomen voor zzp’ers
- Directe en indirecte kosten
- Netto-inkomen
Daarna geven we je een voorbeeldberekening.
Inkomsten en omzet: wat is het verschil?
Je wilt als startende ondernemer je inkomen berekenen. Houd dan rekening met het verschil tussen je totale inkomsten en de omzet.
Handig: met de btw-calculator bereken je snel de omzet exclusief btw per klant
Bruto-inkomen zzp
Je bruto-inkomen is je omzet (exclusief btw) min de bedrijfskosten (indien van toepassing exclusief btw). Dat zijn bijvoorbeeld kosten voor je laptop, een boekhoudpakket, je zakelijke rekening (als je producten verkoopt) de inkoopkosten van die producten. Het bruto-inkomen noem je als ondernemer ook wel de winst voor belasting.
Directe en indirecte kosten
Je kunt binnen de bedrijfskosten ook nog onderscheid maken tussen directe en indirecte kosten.
Na het berekenen van je bruto-inkomen heb je nog één stap te gaan voordat je jouw nettosalaris als zzp’er weet: de inkomstenbelasting berekenen.
Administratie opzetten?
Speciaal voor starters: de basis in 5 minuten. Een overzicht van wat je nodig hebt om aan de slag te gaan met je boekhouding, inclusief tips.
Netto-inkomen voor zzp’ers
Het netto-inkomen is wat je uiteindelijk overhoudt om van te leven. Je berekent dit door je bruto-inkomen te verminderen met de inkomstenbelasting. Dat bedrag noem je ook wel de 'winst na belasting' of 'nettowinst'. Hoeveel inkomstenbelasting je betaalt, is afhankelijk van je bruto-inkomen en of je gebruikmaakt van aftrekposten.
De bedragen van die aftrekposten haal je van je winst af, waardoor je belastbare winst lager wordt en je minder belasting betaalt.
Aftrekposten
Belangrijke aftrekposten zijn:
Daardoor wordt het bedrag waarover je inkomstenbelasting betaalt nog een stukje lager. Maar er zijn er nog meer: 11 aftrekposten voor ondernemers.
Hoeveel zet je apart voor de inkomstenbelasting?
Met al deze aftrekposten en vrijstellingen in gedachten, kun je je houden aan een bepaalde richtlijn voor je inkomstenbelasting:
Tip! Zet dit bedrag maandelijks opzij op je zakelijke spaarrekening. Dan ben je minder geneigd om het uit te geven.
Nu je alle termen kent, is het tijd voor een concreet rekenvoorbeeld. We schetsen een fictieve situatie en leggen vervolgens uit hoeveel de zzp'er aan het einde van de maand overhoudt in 2025.
Voorbeeldberekening bruto en netto-inkomen voor zzp’ers in 2025
Om de informatie duidelijker te maken, geven we een rekenvoorbeeld:
Hieronder lees je hoe we het zzp-inkomen van Mirjam berekenen.

De Rabo ZZP Rekening, ideaal voor zzp'ers
Betaal alleen voor wat je gebruikt, zonder vaste kosten.