Vrouw betaald bij een man met pinpas

Foodtruck beginnen: dit zijn de 8 stappen

Je ziet foodtrucks vaker op straat en op festivals. Wil jij zelf een foodtruck beginnen? Wij zetten de 8 belangrijkste stappen op een rij.

Stap 1. Bedrijfsnaam bedenken en schrijf je in bij de KVK

Je eerste stap? Voordat je naar de Kamer van Koophandel (KVK) gaat om je bedrijf in te schrijven, moet je eerst een pakkende bedrijfsnaam bedenken. Dit is een belangrijk onderdeel van de startfase van je onderneming, want deze naam komt later overal terug.

Heb je moeite om een goede naam te vinden? Dit stappenplan helpt je om de naam te vinden die bij jouw bedrijf past.

Schrijf je daarna in bij de KVK. Zodra je dat hebt gedaan, krijg je automatisch bericht van de Belastingdienst met je btw-nummers. Handig: je hoeft dus niet apart naar de Belastingdienst.

Stap 2. Vind het gat in de markt met je foodtruck

De afgelopen jaren is het aantal foodtrucks in Nederland flink gegroeid. Er zijn nu naar schatting zo’n 2.500 foodtrucks, dat zijn er ongeveer 1.300 meer dan in 2017: een groei van 110%. Het is daarom belangrijk dat je voor jouw foodtruck een gat in de markt vindt, zodat je je kunt onderscheiden van de concurrentie.

In één keer op de hoogte over de laatste trends voor de foodsector? Check de sectorprognoses.

Of je nu Indonesische gerechten volgens oma’s recept maakt of biologische Duitse curryworst aanbiedt: zorg ervoor dat jouw concept uniek is. Je kunt verschillende keukens combineren in een fusion-concept of kiezen voor lokaal geproduceerd voedsel.

Zorg voor goede kwaliteit

Als je een geweldig idee hebt voor jouw foodtruck, is het ook belangrijk dat je constante kwaliteit biedt. Thuis koken gaat vaak goed voor een hobbykok, maar met een foodtruck moet je werken als een professionele chef. Houd de kwaliteit in de gaten. De eerste burger die je verkoopt is goed, maar dat moet ook gelden voor nummer 148.

Als er een lange rij staat, kan de verleiding groot zijn om sneller te gaan werken en de kwaliteit te verlagen. Dat werkt uiteindelijk niet in je voordeel. Klanten komen niet terug als de kwaliteit tegenvalt, zelfs niet als ze korter hoeven te wachten.

Een illustratie van een persoon die surft op een betaalpas

Zakelijk advies

Of je nou een starter bent of een nieuw plan hebt voor je bestaande bedrijf, we helpen je graag op weg. Spar vrijblijvend met een adviseur over je plannen of open meteen een zakelijke rekening.

Stap 3. Maak een ondernemingsplan voor je bedrijf

Een goed plan is het halve werk. Schrijf op wat je wilt bereiken en hoe je dat gaat doen in een ondernemingsplan. Denk na over:

    Wie zijn je klanten? Wat maakt jouw foodtruck bijzonder? Hoeveel geld heb je nodig? Wat worden je prijzen?

Heb je hulp nodig bij het schrijven van jouw ondernemingsplan? Bekijk hier een aantal tips én voorbeeld ondernemingsplannen.

Onderdelen marketingplan

Met een goed marketingplan krijg je beter zicht op de kansen voor je bedrijf en of je doelen haalbaar zijn. Dit helpt je om je bedrijf succesvol te starten. Het marketingplan is een soort overkoepelende strategie, die bestaat uit verschillende onderdelen om die strategie te ondersteunen.

Maak een financieel plan

Heb je geld nodig van andere investeerders om je foodtruck-droom waar te maken? Dan is een goed financieel plan belangrijk. Vraag dan een gratis oriënterend gesprek aan met een van onze adviseurs.

Voordat iemand geld in jouw bedrijf wil steken, wil die partij weten wat voor soort horecabedrijf je hebt, wat je financiële verwachtingen zijn, wat je strategie is en hoe groot de kans van slagen is van jouw onderneming.

Wil je meteen meer lezen over financiering en ondersteuning bij het starten van jouw foodtruck? Vraag dan een gratis oriënterend gesprek aan met een expert van Rabobank.

Breng de kosten van je foodtruck in kaart

Laat zien hoe je de uitgaven gaat betalen die nodig zijn om je foodtruck op te starten. Denk bijvoorbeeld aan de volgende kosten:

    Aanschaf van de foodtruck Brandstof Inventaris, kookartikelen en ingrediënten Stallingskosten Verzekeringen Elektriciteit Vergunningen Onderhoud

Het is mogelijk dat de inkomsten tegenvallen, dus zorg voor een financiële buffer. Bijvoorbeeld, als de oven kapotgaat, moet je voldoende geld hebben om een nieuwe aan te schaffen. Bij het aanvragen van een lening is het essentieel om duidelijk uit te leggen wat je investeerders te bieden hebt. Hoe en wanneer ga je het geleende bedrag terugbetalen?

Soorten begrotingen maken

Een financieel plan is een belangrijk onderdeel van je bedrijfsplan. Je wilt zeker weten dat je je plannen kunt uitvoeren zonder verlies. Voor een goed overzicht is het belangrijk om verschillende soorten begrotingen te maken.

Denk bijvoorbeeld aan een

    Investeringsbegroting Financieringsbegroting Exploitatiebegroting Liquiditeitsbegroting Begroting voor privé-uitgaven

Een financieel plan geeft je meer controle over de financiële gezondheid van je bedrijf en helpt bij een leningaanvraag.

Stap 4. Schrijf een marketingplan voor je foodtruck: 6 P’s

Met alleen lekker eten ben je er nog niet. Mensen moeten je ook kunnen vinden. Naast een financieel plan heb je ook een marketingplan nodig in je bedrijfsplan, die bestaat uit 6 P’s:

Prijs, Product, Plaats, Promotie, Personeel en Presentatie.

Een belangrijk onderdeel van je marketingplan is het in kaart brengen van de concurrentie. Maak een concurrentieanalyse om te begrijpen hoe de markt eruitziet. Beschrijf elke concurrent kort en leg uit wat jij anders gaat doen, bijvoorbeeld door:

  1. Het werken met unieke producten;
  2. Het bieden van een scherpere prijs of betere service;
  3. Werken op een aantrekkelijke locatie.

Stap 5. Kosten van een foodtruck

Wil je een foodtruck kopen? Dan is het belangrijk om eerst een aantal vragen te beantwoorden: kies je voor een nieuwe of tweedehands truck? Ga je zelf verbouwen, of koop je een kant-en-klare wagen?

Een tweedehands truck koop je vaak via Marktplaats of AutoScout24, maar je kunt ook een truck uit Amerika importeren. Daar is de foodtruckmarkt groot en de keuze ruim. Houd er wel rekening mee dat je tijd moet besteden aan het regelen van de import en de aanpassing aan Europese normen.

Prijs van een foodtruck

Prijzen verschillen sterk. Een tweedehands busje kost tussen de € 3.000 en € 20.000. Voor een nieuwe foodtruck betaal je meer. Een mini-trailer kost nieuw ongeveer € 5.000, maar voor een grotere truck moet je meer geld rekenen.

Daarnaast moet je jouw foodtruck inrichten met een keuken en een herkenbare uitstraling, zoals een koelkast, oven, friteuse en ander keukengerei. Dit kan tussen de € 10.000 en € 40.000 kosten.

Betaalmethoden voor jouw foodtruck

Welke betaalmethoden wil je aanbieden? Naast contant geld kunnen klanten ook betalen met creditcard, pinpas, contactloos of met een QR-code. Met de Rabo SmartPin-app en een mobiele kaartlezer verander je je telefoon of tablet in een betaalautomaat. Zo kunnen klanten snel en veilig betalen.

Welke betaalmethodes zijn er? Na het lezen van deze gratis whitepaper ben jij helemaal op de hoogte van alle mogelijkheden op het gebied van betaalmethodes en hoe je de juiste keuzes maakt voor jouw foodtruck.

Stap 6. Vergunningen en verzekeringen

Je foodtruck is eigenlijk een rijdend restaurant. Daar horen bepaalde regels bij. Voordat je klanten kunt bedienen, moeten alle vergunningen in orde zijn, zoals de hygiënecode van de Nederlandse horeca, gecontroleerd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit.

Voor sommige producten, zoals rauwe vis en ijs, zijn er extra regels. Als je alcohol wilt verkopen, moet je voldoen aan de Alcoholwet en de cursus Sociale Hygiëne volgen.

Vergunningen voor foodtrucks

Controleer ook of je een vergunning nodig hebt voor een specifieke locatie, zoals een standplaats- of evenementenvergunning.

Als je een foodtruck begint, dan krijg je te maken met een aantal risico’s. Gelukkig kun je bepaalde risico's afdekken door verzekeringen af te sluiten. Denk bijvoorbeeld aan:

  1. Aansprakelijkheidsverzekering
  2. Verzekering voor bedrijfsmiddelen als inventaris en voorraad
  3. Rechtsbijstandverzekering
  4. Bedrijfsschadeverzekering
  5. Verzekering foodtruck zelf (voertuig)
  6. Evenementenverzekering
  7. Arbeidsongeschiktheidsverzekering

Welke verzekeringen heb je nodig voor jouw foodtruck? Bekijk de opties die wij bieden om je bedrijf goed te verzekeren.

Stap 7. Administratie opzetten

Voor een horecaonderneming is een overzichtelijke administratie belangrijk om altijd inzicht te houden in je financiële situatie. Je kunt je administratie zelf doen met een boekhoudpakket, of het uitbesteden aan een boekhouder of accountant.

Begrijp de basis van je financiën, ook als je dit uitbesteedt. Het is ook handig om een zakelijke rekening te openen, zodat je zakelijke en privé-financiën gescheiden zijn.

Stap 8. Met de foodtruck op de juiste locatie

Denk goed na over de locaties waar je met je foodtruck wilt staan. Veel foodtrucks bieden hun diensten aan voor evenementen, bruiloften en feesten. Beurzen en festivals zijn ook belangrijke locaties. Zoek via Google of sociale media naar festivals in de buurt. Vaak moet je een standplaats huren en een vergunning aanvragen om op een openbare weg te mogen staan. Overweeg ook een plek net buiten een festival, zodat je kunt inspelen op het publiek dat in- en uitloopt.

Veelgestelde vragen