twee eigenaren man en vrouw lopen met vrouwelijke Rabobankmedewerker door stellingen met voorraad verpakkingen en kadopapier

De eerste 100 dagen van je nieuwe bedrijf: wat zijn de aandachtspunten?

De eerste 100 dagen van je onderneming zijn heel belangrijk. Dit is de periode waarin je de basis legt voor een succesvol bedrijf. Maar waar moet je allemaal aan denken en wat zijn de belangrijkste aandachtspunten? We helpen je een handje, met 6 essentiële stappen die je helpen jouw nieuwe bedrijf meteen stevig neer te zetten.

Stap 1. Maak een concreet actieplan

Je ondernemingsplan heb je waarschijnlijk al op papier gezet. Maar hoe ga je dit nu uitvoeren? Stel een concreet actieplan op voor de eerste 100 dagen. Denk aan doelen zoals het werven van je eerste klanten, het inrichten van je website en het opstarten van marketingcampagnes.

Door je doelen SMART (Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch en Tijdgebonden) te formuleren, zorg je voor focus en houvast. SMART-doelstellingen zorgen voor concrete ideeën.

Voorbeeld van een actieplan

WeekActie
Week 1-2website lanceren en social media kanalen opzetten
Week 3-4eerste marketingcampagne starten en een netwerkbijeenkomst bezoeken
Week 5-6actief klanten werven via LinkedIn en persoonlijke contacten
Week 7-8evalueren eerste resultaten en strategie bijstellen
Week 9-10extra promotiecampagne en minimaal 2 samenwerkingen opzetten
Week 11-12financiële voortgang checken en plannen maken voor kwartaal 2

Zakelijke rekening: 6 voordelen!

Zakelijke rekening nodig of twijfel je nog?

Stap 2. Regel je zakelijke administratie en financiën

Een goed georganiseerde administratie voorkomt problemen en geeft je inzicht in de financiële gezondheid van je bedrijf. Open een zakelijke rekening, stel een boekhoudsysteem in en zorg dat je btw-nummer en inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KVK) in orde zijn. Denk ook na over een buffer voor onvoorziene uitgaven, zodat je niet direct in de problemen komt.

5 tips voor een goede administratie

    Bewaar en categoriseer al je facturen en bonnen digitaal. Plan wekelijks of maandelijks een vast moment voor je boekhouding. Zet geld opzij voor belastingen om verrassingen te voorkomen. Werk samen met een boekhouder of accountant. Noteer in je agenda de data waarop de btw-aangifte moet zijn afgerond.

Let op! Het is verplicht om bonnetjes en facturen minimaal 7 jaar te bewaren. Hier lees je meer over de eisen die de Belastingdienst stelt aan een correcte bedrijfsadministratie.

Voor jezelf beginnen? Open een Rabo ZZP Rekening. Met een zakelijke rekening houd je privé van zakelijk gescheiden en je boekhouding wordt makkelijker. Zo zie je in 1 oogopslag hoe je bedrijf er financieel voor staat. En met een boekhoudkoppeling bespaar je een hoop tijd.

Stap 3. Bepaal je marketingstrategie

Klanten kloppen meestal niet zelf op de deur, zeker niet als je net bent gestart. Het is dus heel belangrijk zichtbaar te zijn en je product of dienst onder de aandacht te brengen. Dat doe je met een goede marketingstrategie. Dit zijn een paar concrete actiepunten:

    Maak een professionele website met duidelijke call-to-actions. Je website is vaak het eerste contactpunt met potentiële klanten. Zorg ervoor dat de navigatie intuïtief is en dat bezoekers snel kunnen vinden wat ze nodig hebben. Gebruik duidelijke call-to-actions, zoals 'Neem contact op' of 'Vraag een offerte aan'. Optimaliseer je social media profielen en post regelmatig waardevolle content. Kies de platforms waar jouw doelgroep actief is, zoals LinkedIn, Instagram of Facebook. Deel relevante updates, klantverhalen en expertise om vertrouwen op te bouwen en interactie te stimuleren. Zet een e-mailmarketingcampagne op om potentiële klanten te bereiken. Verzamel e-mailadressen via je website en stuur waardevolle nieuwsbrieven. Denk aan tips, aanbiedingen of updates over je producten en diensten om klanten betrokken te houden.

    Schrijf gastblogs of artikelen op relevante platforms binnen jouw branche. Door kennis te delen via blogs of vakbladen, positioneer je jezelf als expert. Dit helpt niet alleen bij zichtbaarheid, maar ook bij het opbouwen van autoriteit in jouw sector. Vraag tevreden klanten om recensies en testimonials om vertrouwen op te bouwen. Positieve klantervaringen zijn een effectief middel om nieuwe klanten over de streep te trekken. Vraag aan bestaande klanten om een beoordeling achter te laten op Google of social media en toon deze testimonials op je website.

Stap 4. Je eerste klanten werven

Zonder klanten geen omzet. Begin daarom meteen met klantenwerving. Maak snel een lijst met potentiële klanten en ga die proactief benaderen. Dit kan via e-mail, social media, een netwerkbijeenkomst of gewoon de telefoon.

In de meeste gevallen gaan ze niet meteen overstag. Bied dan bijvoorbeeld een kennismakingskorting of een gratis proefperiode aan, want daarmee verlaag je de drempels. Heb je eenmaal een paar opdrachten uitgevoerd of producten verkocht? Vergeet de service niet. Een groepje tevreden eerste klanten kan zorgen voor positieve recensies en aanbevelingen.

Benader ook je bestaande netwerk. Familie, vrienden en oud-collega’s kunnen waardevolle connecties hebben of zelf geïnteresseerd zijn in jouw product of dienst. Vraag of ze je willen aanbevelen binnen hun netwerk.

Kijk vervolgens ook of je kunt samenwerken met andere ondernemers. Het is zinvol om strategische partners te vinden die complementaire diensten aanbieden. Je kunt dan elkaars klanten doorverwijzen of samen een actie opzetten.

Stap 5. Bouw aan je netwerk

Netwerken kan deuren openen en zorgt voor waardevolle samenwerkingen. Ga naar ondernemersbijeenkomsten, netwerkborrels en evenementen in jouw branche. Sluit je eventueel aan bij een ondernemersvereniging of co-working space. Hier vind je andere ondernemers die je mogelijk verder kunnen helpen.

Tip! Wel even je huiswerk doen. Bereid een korte introductie voor en wees niet bang om gesprekken te starten. Dit helpt je om sneller met relevante mensen in contact te komen.

Online is LinkedIn dé netwerktool die je helpt om snel met meer relevante mensen in contact te komen. Stuur connectieverzoeken naar mensen binnen jouw vakgebied en deel regelmatig updates over je bedrijf. Door actief te reageren op berichten van anderen, vergroot je je zichtbaarheid en bouw je relaties op.

Wat ook belangrijk is? Het onderhouden van die contacten. Netwerken stopt namelijk niet na het uitwisselen van visitekaartjes. Stuur een follow-up e-mail of bericht na een kennismaking en blijf in contact door af en toe een update of een nuttig artikel te delen.

Stap 6. Evalueer en stuur bij

De eerste 100 dagen zijn een leerproces. Neem regelmatig de tijd om te evalueren:

    Wat gaat goed? Waar loop ik tegenaan? Welke doelen heb ik gehaald en welke moeten worden bijgesteld?

Blijf flexibel en durf je strategie aan te passen als dat nodig is. Vraag ook feedback aan klanten en collega-ondernemers om te blijven groeien.

De eerste 100 dagen van je onderneming zijn best intensief. Met een goed bedrijfsplan en de juiste mindset kun je een stevige basis leggen voor een succesvolle toekomst. Door aandacht te besteden aan administratie, klantwerving, marketing en het opbouwen van een goed netwerk vergroot je de kans op een vliegende start. Aan de slag dus!

Veelgestelde vragen