Vermogensvragen
Of het nu gaat om het laten groeien, behouden of overdragen van je vermogen: wie vermogen heeft, is hier zuinig op. Daarom geven we op deze pagina antwoord op belangrijke vermogensvragen. Zo vind je hier periodiek updates en nieuwsberichten rondom vraagstukken over vermogen. Op de hoogte blijven? Zet dan deze pagina in je favorieten.
Vermogen en belasting
Aanvullend rechtsherstel box 3-heffing: hoe toon ik mijn werkelijke rendement in box 3 aan?
Je hebt box 3 vermogen en een brief ontvangen van de Belastingdienst over de juni arresten van de Hoge Raad. Hoe en wanneer ga jij aan de slag om jouw werkelijke rendement in box 3 te berekenen? En levert het wat voor je op?
Werkelijk rendement in box 3: wat is het als het gaat om de vermindering van je opgelegde aanslag?
In juni 2024 heeft de Hoge Raad uitspraken gedaan in procedures over de belastingheffing in box 3. Het werkelijke rendement moet hiervoor gebruikt worden, als de forfaitaire heffing tot een hogere aanslag leidt. Maar wat is het werkelijke rendement dan?
Belastingplan 2025
Op Prinsjesdag heeft de regering de beleidsplannen voor het komende jaar gepresenteerd. Onderdeel vormt het pakket Belastingplan 2025. De belangrijkste voorstellen lees je hier.
Hoge Raad doet uitspraak over box 3-heffing op basis van werkelijk rendement
Over de belastingheffing over inkomen uit vermogen in box 3 zijn vele gerechtelijke procedures gevoerd. Op 6 juni 2024 heeft de Hoge Raad uitspraak gedaan over het rechtsherstel dat geboden is in de Wet rechtsherstel box 3. In dit artikel meer over de gevolgen van deze uitspraak.
Fiscale plannen Hoop, lef en trots - Hoofdlijnenakkoord 2024-2028
Op 16 mei 2024 hebben de formerende partijen PVV, VVD, NSC en BBB het hoofdlijnenakkoord met de titel Hoop, lef en trots gepresenteerd. In het akkoord zijn er fiscale wijzigingen opgenomen. De beoogde maatregelen worden in dit artikel toegelicht.
Einde regime vrijgestelde beleggingsinstelling per 2025
Als gevolg van een wetswijziging zal per 1 januari 2025 de vrijstelling voor de vennootschapsbelasting voor een vbi komen te vervallen voor entiteiten die kort samengevat niet beleggen voor een breed publiek. In dit artikel kijken we naar de wijzigingen en jouw handelingsperspectief in 2024.
Belastingheffing in box 3
Vanaf 2023 kennen we in box 3 voor de belastingheffing over het inkomen uit sparen en beleggen een forfaitaire heffing (Overbruggingswet box 3). We lichten in dit artikel de vermogensrendementsheffing toe.
De weg naar belastingheffing op basis van werkelijk rendement vanaf 2027
8 september 2023 heeft het kabinet de contouren gepresenteerd van de beoogde vermogensrendementsheffing op basis van werkelijk rendement. Lees meer over de achtergronden bij de wijziging van de vermogensrendementsheffing en over de kenmerken van de nieuwe systematiek van box 3.
Wijziging belastingheffing open fonds voor gemene rekening en vbi per 2025
Met ingang van 1 januari 2025 zijn er wijzigingen voor de belastingheffing van een fonds voor gemene rekening (FGR). Ook wijzigen de regels voor de vrijgestelde beleggingsinstelling (VBI). In dit artikel lees je meer over de mogelijke gevolgen voor jouw situatie.
Je vermogen inzetten voor verduurzaming, wat levert het op?
Je hebt een eigen woning en vermogen in de vorm van spaar- of beleggingstegoeden en vraagt je af hoe je dit vermogen in kunt zetten voor verduurzaming. Ook wil je rendement behalen. In dit artikel lees je meer over verduurzaming en jouw vermogen.
Forfaitaire rendementen box 3 voor 2023 en de komende jaren
In box 3 kennen we drie categorieën, te weten de categorie Banktegoeden, Overige bezittingen en Schulden. Voor elke categorie wordt een forfaitair rendement gepubliceerd. Hoe zien deze rendementen eruit voor het jaar 2023 en de komende jaren?
Beleggen
Sparen of beleggen? Wat past het beste om je besteedbare inkomen aan te vullen?
Om rendement te behalen met je vermogen, kun je kiezen tussen sparen en beleggen. Hoe maak je een keuze als je je vermogen gebruikt voor de aanvulling van je besteedbare inkomen? Lees meer over de gevolgen van het opnemen van geld van je spaarrekening of uit je beleggingen.
Beleggen in de bv of in privé?
Je hebt beleggingen en vraagt je af wat de gevolgen zijn van het aanhouden van dit vermogen in de bv of in privé. Wat de belastingheffing betreft, zijn er namelijk verschillen. In dit artikel lees je hoe je een keuze kunt maken tussen beleggen in de bv en privé.
Hoe bepaal je jouw vermogensdoelen?
Vermogensplanning gaat over hoe je vermogen kunt laten werken voor jouw persoonlijke doelen. Wat zijn jouw ambities en wat vind je belangrijk? In dit artikel lees je een voorbeeld van de manier waarop een vermogensplanner de doelen van een klant achterhaalt.
Vijf tips om te zien of het verhuren van een woning een interessante belegging is
In de media lees je regelmatig over particulieren die woningen verhuren als belegging. Maar wat komt er bij kijken? Welke regels zijn van toepassing? En wat is het rendement? In dit artikel vijf tips.
Schenken en erven
Geven aan een goed doel: uit privévermogen of uit vermogen van je besloten vennootschap?
Van je vermogen wil je zelf leven, maar ook een of meerdere maatschappelijke doelen ondersteunen. Hoe doe je dat? Die afweging is nu extra relevant: per 1 januari 2025 wordt de vrijstelling in box 2 voor het geven vanuit de besloten vennootschap afgeschaft.
Hoe regel je bij testament de verdeling van je nalatenschap en hoe te handelen na overlijden?
Vermogensoverdracht aan de volgende generatie is een veelbesproken onderwerp in financiële planning. Waarbij ook de verzorgingsgedachte van de achterblijvende echtgenoot een rol speelt. Hoe je de verdeling regelt in een testament en de afspraken over de afwikkeling vastlegt, lees je in dit artikel.
Hoe draag je via je testament vermogen over aan de kleinkinderen en wat zijn de gevolgen?
Jouw vermogen speelt een belangrijke rol in het realiseren van je plannen voor de toekomst. Je kunt er voor kiezen om je kinderen en kleinkinderen vermogen te schenken, zodat ze er nu al over kunnen beschikken. Een andere vorm is de overdracht van vermogen na je overlijden.
Hulp voor een starter bij de aankoop van een eigen woning
Door de hoge huizenprijzen is het lastig voor starters om een woning te kopen. De bijkomende kosten en een eventueel aanwezige studieschuld maken het er niet makkelijker op. Ouders kunnen hun kinderen hiervoor een schenking doen. Ook de startersvrijstelling kan helpen. Lees hier meer over in dit artikel.
De fiscale voordelen van schenken met behoud van de beschikkingsmacht
Met het schenken van een geldbedrag kun je je kinderen financieel ondersteunen door ze bijvoorbeeld te helpen bij de aankoop van hun eerste huis. Een andere manier van schenken, is ‘schenken op papier’. Hierbij schenk je geen geldbedrag in contanten, maar doe je dat enkel op papier.
Voordelen testament en levenstestament
Het is belangrijk om je zaken te regelen voor een onverhoopt overlijden of een situatie waarin je niet meer in staat bent om je zaken zelf te regelen. Dat weten we allemaal, en toch gebeurt het vaak dat we dit voor ons uitschuiven. Herkenbaar? In dit artikel vier voordelen van het opstellen van een testament en levenstestament.
Bescherm jouw familievermogen in een testament
In een testament kun je aangeven wie jouw vermogen erft en hoe dit wordt geregeld. Maar hoe kun je het familievermogen beschermen, zodat jouw kinderen er het langst profijt van hebben? Lees in dit artikel mogelijkheden die hierbij van belang kunnen zijn.
Wie beslist er over jouw vermogen wanneer je dat niet meer kunt?
Grote kans dat je in een testament hebt vastgelegd wie jouw vermogen krijgt wanneer je bent overleden. Maar wie beslist er over jouw vermogen wanneer je nog wel leeft maar zelf geen beslissingen meer kunt nemen, bijvoorbeeld door coma of dementie? Dat regel je in een levenstestament.
Hoe draagt rendement bij aan wat je wilt bereiken met jouw vermogen? En hoe past schenken aan de kinderen hierbij?
Je herkent het misschien wel, als je spreekt over jouw beleggingen. Het rendement staat centraal, omdat het een maatstaf is om te zien of het goed gaat met het vermogen. Maar wat is dan jouw conclusie als je jaar op jaar vanwege de goede beleggingsrendementen je vermogen ziet groeien?
Pensioen
Stoppen met werken: wat zijn de mogelijkheden voor jouw pensioen?
Op basis van de levensverwachting werd de AOW-gerechtigde leeftijd in 2021 verhoogd naar 66 jaar en 4 maanden. Vanaf 2024 wordt deze verhoogd naar 67 jaar. Maar wanneer jouw AOW van start gaat, gaat het pensioen nog niet per sé in. Wat kun je doen met jouw pensioen als je wilt stoppen met werken?
Een stukje pensioen of lijfrente in één keer ontvangen vanaf 1 januari 2025?
Hoe gebruik je de keuzemogelijkheden voor je toekomstige pensioen? En welke keuze maak je als je een deel van je pensioenvermogen ineens kunt ontvangen? Als de in de pensioenregeling opgenomen pensioendatum nadert, komen dit soort vragen waarschijnlijk bij je naar voren. We lichten de keuzes toe.
Wonen
Wonen in een zorginstelling of toch thuis zorg ontvangen: wat kost dat?
Vermogen dat je niet nodig hebt om je inkomen (na pensionering) aan te vullen, kun je gebruiken voor de kosten van langer leven en zorgkosten. En hoewel je zo lang mogelijk zelfstandig in je eigen woning wilt blijven wonen, kan dat misschien straks niet meer. Welke mogelijkheden zijn er dan?
Samen met je partner een eigen woning kopen, als je overwaarde hebt. Hoe zit dat?
Jij en je partner gaan samenwonen. Jullie kopen gezamenlijk een woning. Spannend en leuk tegelijk. Je vraagt je af hoe het zit met de overwaarde die je hebt gerealiseerd uit de verkoop van je vorige woning. Hoe het zit, lees je in dit artikel.
Is een eigen woning, een hypotheek en vermogen een slimme combinatie?
Heb je een hypotheek en heb je daarnaast vermogen in de vorm van een spaartegoed of beleggingen? Of die combinatie verstandig is hangt af van verschillende factoren. In dit artikel lichten wij toe hoe je de keuze kunt maken tussen aflossen of behouden van de hypotheek.
Wat zijn de fiscale gevolgen van verhuur van een woning met huurbescherming
Als je een woning verhuurt en de huurder heeft recht op huurbescherming, dan kan de waarde van de verhuurde woning in box 3 lager worden vastgesteld dan de WOZ-waarde. Hoe dit werkt, lees je in dit artikel.
Ondernemen
Wetsvoorstel aanpassing bedrijfsopvolgingsfaciliteiten 2025 in voorbereiding
Op Prinsjesdag is een wetsvoorstel ingediend voor wijziging van de fiscale faciliteiten voor bedrijfsopvolging. Flexibiliteit wordt vergroot, ook wordt het toepassingsbereik beperkt. In dit artikel een overzicht van de wijzigingen vanaf 2024 en de voorstellen.
Hoe bouw je als ondernemer vermogen op voor later?
Als ondernemer met een winstgevend bedrijf, hou je geld over. Dat kun je gebruiken om te groeien met je bedrijf, om financieringen af te lossen, maar je kunt ook vermogen opbouwen voor later door te beleggen. Of je vermogen het beste in privé of een in bv kunt beleggen, lichten wij hier toe.
De fiscale regels voor de open CV en de open FGR veranderen
In de afgelopen jaren zijn de open commanditaire vennootschap (OCV) en het open fonds voor gemene rekening (OFGR) veel gebruikt uit privacyoverwegingen en om vermogen van box 3 naar box 2 te brengen. Per 1 januari 2025 zal de fiscale wetgeving voor deze entiteiten wijzigen. In dit artikel lees je er meer over.
Bedrijfsoverdracht: wat is voor jou belangrijk en wat zijn de fiscale gevolgen?
Als ondernemer met een succesvol bedrijf, komt er een moment dat je nadenkt over de toekomst van het bedrijf nadat je het hebt overgedragen of verkocht. In dit artikel meer over wat voor jou belangrijk kan zijn en hoe je je tijdig voor kunt bereiden op de fiscale gevolgen.
Wat te doen bij pensioen in eigen beheer, als je bv geen middelen meer heeft?
Veel directeur-grootaandeelhouders hebben in het verleden een pensioen bij hun eigen bv opgebouwd. In dit artikel lees je meer over de financiële gevolgen als een bv geen middelen meer heeft om het pensioen van een directeur-grootaandeelhouder uit te keren.
Hoe zichtbaar is jouw bv-vermogen?
Als ondernemer met een bv deponeer je de jaarrekening van jouw bv in het Handelsregister. Jouw bv-vermogen is dan zichtbaar en dat kan van belang zijn voor de beoordeling van de kredietwaardigheid.
Jouw bedrijf verkopen in deze tijd?
Na jarenlang hard werken heb je een fantastisch bedrijf opgebouwd en denk je na over de verkoop ervan. Wat doe je als het dan opeens tegenzit? Wil je bijsturen en langer doorgaan? Of toch de ingeslagen weg met de mogelijke verkoop van het bedrijf doorzetten? In dit artikel vier tips om tot een besluit te komen.